(advertorial)

Je zou het misschien niet zeggen, met al die grijze driecilindertjes op de weg, maar onderzoek toont het aan en dus is het waar: Nederlanders houden van auto’s. Dit blijkt uit het Grote Auto&Verkeer-onderzoek van Allianz Direct en Team Vier.

Om te beginnen: we stapten nog nooit zo vaak achter het stuur als nu. Afgelopen jaar werden er 118,5 miljard kilometers verreden, zo’n 13.200 kilometer per auto. Maar liefst 95 procent van de automobilisten zegt dan ook dat de auto belangrijk of zelfs zeer belangrijk is voor hen en/of hun gezin. De voornaamste redenen: mobiliteit en vrijheid (65 procent), gemak (23 procent) en tijdsbesparing (6 procent).

Twee op de tien ondervraagden geeft zelfs aan geen dag zonder zijn of haar auto te kunnen. Wij deden zelf niet mee aan het onderzoek, anders waren dit er natuurlijk veel meer geweest. Gelukkig zegt 84 procent ook de auto goed te onderhouden. De 14 procent die dit niet (altijd) doet, laat het voornamelijk na om financiële redenen.

Op het repareren van schades zijn we in Nederland minder happig, ondanks dat je genoeg keuze hebt voor een goedkope autoverzekering. Slechts 17 procent laat kleine schades (deukjes, krasjes) altijd aanpakken. Met meer ingrijpende cosmetische schade kan 62 procent niet leven. Een bizar gegeven: grote schades die het weggedrag van de auto beïnvloeden, worden weliswaar door 88 procent direct gerepareerd, maar door 12 procent niet (altijd). Tegen die 12 procent zeggen wij: ga toch fietsen.