Als je betrapt wordt met je telefoon achter het stuur, is het bijna goedkoper om de telefoon uit het raam te mieteren en beweren dat je helemaal geen telefoon hebt. Want de boete is volgend jaar 430 euro. Stiekem hopen we dan dat je een boete krijgt én je telefoon kwijt bent. En dan heb je nog geluk, want vanaf nu kan niet-handsfree je telefoon gebruiken nog veel meer geld gaan kosten.

RTL Nieuws bracht het nieuws in november en het AD herinnert je er vandaag nog een keer aan. De verzekeraars Inshared, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis hebben vanaf deze maand de polis aangepast. Als jij nu een ongeluk krijgt, omdat je met je telefoon in je handen zat, dan mag jij zelf voor de schade opdraaien. Dan hebben we het al snel over duizenden euro’s, maar misschien zelfs tonnen. Volgens het AD kan de schade zelfs in de miljoenen lopen als letselschade en smartengeld worden meegeteld.

Niet zo simpel als het klinkt

Het is voor een verzekeraar best lastig om de rekening van de schade bij de bestuurder neer te leggen. RTL Nieuws legt uit dat de verzekeringsmaatschappij wel eerst zelf de schade moet betalen. Daarna moeten ze gaan bewijzen dat de bestuurder ook echt op zijn of haar telefoon zat. Dit moet dan blijken uit een politierapport, en de politie heeft getuigen nodig of beelden van een dashcam. De bestuurder zal het ongetwijfeld ontkennen.

Lees ook: Nieuwe flitspalen op 30-wegen delen de duurste snelheidsboetes van flitskasten ooit uit

De nieuwe voorwaarden gelden nog niet voor iedereen die bij de verzekeraars zit. Autoverzekeringen hebben een looptijd van een jaar. Zodra de looptijd klaar is en het nieuwe jaar ingaat, gelden de nieuwe voorwaarden. Dit zal afhangen per bestuurder van wanneer het contract voor het eerst inging. Ook bij nieuwe contracten zullen de voorwaarden gelden. Voor de zekerheid misschien maar wachten met het uitzoeken van de perfecte sticker tot je stilstaat.

Reacties

  • Kees heeft op 6 december 2024 geschreven:

    Ik moet toegeven dat ik zelf ook te vaak de telefoon in de hand heb tijdens het rijden, maar ik kan ze geen ongelijk geven. Je bent echt afgeleid en er komen veel ongelukken door.

    Reageer
  • Dutchdriftking heeft op 6 december 2024 geschreven:

    Als je een beetje een serieus ongeluk hebt dan neemt men meteen je telefoon in voor onderzoek. Als die gegevens gedeeld worden met de verzekeraar ben je dus mogelijk (terecht) het haasje.

    • M3 heeft op 7 december 2024 geschreven:

      Ben het er gedeeltelijk mee eens. Dat iemand zwaar gestraft moet worden, met telefoon in de hand, oké. Maar we moeten ook oppassen dat de verzekeraars weer een punt hebben om niet te hoeven uitkeren (ofwel kunnen verhalen). Daar zijn ze maar al te goed in. Ik vind dat dat soort dingen, zoals niet te hoeven uitkeren, bij de rechter moet worden uitgevochten. Verzekeringsmaatschappijen hebben al te veel macht. Verhogen premies wanneer het hun belieft of gooien je d’r gewoon uit omdat je schade verleden niet klopt met het normale schade verloop. Nu worden de premies weer duurder omdat de onderdelen van nieuwe auto’s zo duur worden? Als ze zelf eerst eens onderzoek doen naar wat schadebedrijven eigenlijk rekenen voor de gerepareerde schades komen ze al een stuk verder. In deze branche wordt genoeg gefraudeerd.
      Maar goed, ik wijk te veel af van het onderwerp, maar dat vind ik 🫢

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)