Niet al te lang geleden hoorden we iemand zeggen dat hij nog nooit een agent had zien tanken. En verrek, wij eigenlijk ook niet. Er even van uitgaande dat politieauto’s niet op lucht rijden en brandstof geen groot complot is om de bevolking onder de duim te houden, moeten politieauto’s ergens bijgetankt worden. Dus: waar tankt de politie?
Om maar even de lucht te klaren: als jij nooit een agent hebt zien tanken, dan is dat puur toeval. ‘Wel vragen we collega’s om kosten te besparen door niet langs te snelweg te tanken als dit niet nodig is’, vertelt een woordvoerder van de politie aan TopGear. Dat je ze nooit langs de snelweg ziet tanken, is dus wel logisch.
Moeten de agenten de diesel van hun Mercedes B-klasse dan zelf voorschieten? Zeker niet. ‘Alle politievoertuigen zijn voorzien van een tankpas. Hiermee kan in heel Nederland bij elk tankstation worden getankt.’ De politie heeft ook een klein aantal elektrische auto’s, hiervoor hebben ze een druppel die dient als laadpas.
Moet de tank altijd vol genoeg zijn voor een achtervolging?
Nu we toch aan het vragen waren, waren we wel benieuwd naar andere regels. Je kunt je zo voorstellen dat een politieauto altijd een bepaalde hoeveelheid brandstof aan boord moet hebben. Als er dan een boefje vlucht, moet je eventueel een flink stuk kunnen achtervolgen.
Daarvoor zijn geen specifieke regels, maar de woordvoerder vertelt wel dat ‘een voertuig altijd klaar moet zijn om in te zetten’. Er bestaat ook geen regel die stelt dat een agent de auto met een volle tank weer op het politiebureau moet neerzetten. Weet je dat ook weer.
Nederlandse politie doet PIT-manoeuvre bij achtervolging
Op veler verzoek
W.J. heeft op 2 augustus 2022 geschreven:
Zucht.
Robbert heeft op 30 juli 2022 geschreven:
In Rotterdam naast het politie hoofdkantoor. De prijzen zijn daar de hoogste van de regio om die reden. Gratis belastinggeld voor de pomphouder en de overheid hoeft toch niet op de financiën te letten.
Ron heeft op 30 juli 2022 geschreven:
Waar ligt dat pasje? Onder de zonneklep?