Een opvallende tweet van de politie in de regio Amsterdam afgelopen weekend. Daarin staat beschreven dat de politie bij de Beneluxlaan in Amstelveen met een lasergun staat te controleren, maar dat ze kleine snelheidsovertredingen door de vingers zien: ‘Meestal controleren we hier vanaf 25 km/u overschrijding. Op de teller rijdt men dan 75 km/u.’ Dat is dus pas vanaf 50 procent te hard.
Het klinkt alsof hardrijden voor een groot deel gedoogd wordt, maar dat valt mee. Politieagent Jeroen Heuts legt uit aan TopGear Nederland: ‘Er mag geverbaliseerd worden vanaf 7 km/u overschrijding, maar dat is met een lasercontrole nagenoeg niet te doen. De kans is dan groot dat, terwijl we een kleine snelheidsovertreder verbaliseren, er juist een bestuurder met excessieve snelheid de dans ontspringt.’
Vooral de grote overtreders bekeuren
‘Met een laserguncontrole willen we juist de excessen uit het verkeer halen. Gezien de soms extreme snelheden zijn deze het gevaarlijkst’, legt hij verder uit. Overigens geldt deze ondergrens zeker niet overal: ‘De drie voorbeeldwegen die ik in mijn bericht noem, zijn door ons veelbezochte controlelocaties die erom bekendstaan dat er excessief hard wordt gereden.’
‘De mate waarin we op de drie genoemde locaties verbaliseren, is afhankelijk van de hoeveelheid politiecollega’s, het verkeersaanbod, de maximum toegestane snelheid, de wegindeling, het weer, de drukte op de weg ter plaatse, et cetera’, vult hij aan. Geen vrijbrief, dus, want op een rustige dag zou je dus ook met 7 km/u te hard op de bon geslingerd kunnen worden.
Crash heeft op 14 januari 2023 geschreven:
Specifiek voor de Beneluxbaan zou ik voorstellen de inrichting ervan te veranderen om de snelheid gepaster te krijgen ipv dit met flitsen op te lossen. Maar goed het ene kost geld en het andere levert geld op. Overigens geldt dat wel voor meerdere ruim opgezette wegen die de bestuurder verleiden om iets harder te rijden.
Ook een agent heeft op 12 januari 2023 geschreven:
Vaak pakken ‘wij’ ook alleen de strafzaken, dus 30 te hard op andere wegen dan snelwegen, of 40 te hard (met correctie er al af) op snelwegen. Deze gaan via de officier van justitie, terwijl de lagere snelheden zogenoemde muldertjes zijn.
Vaak werkt het ‘rustig aan’ handje ook prima.