Het zou toch mooi zijn als je op vakantie zegt dat je uit Nederland komt, dat je dan niet ‘ooh, weed, weed!’ te horen krijgt, maar ‘roads, roads!’. Want als we ergens om bekend zouden moeten staan, dan zijn het wel onze wegen. Samen met Singapore en Hongkong heeft Nederland volgens het World Economic Forum de beste infra ter wereld. Maar toch is er één ding waar zelfs België in vooruitloopt op Nederland, en dat is het GPS-signaal in tunnels.

Als je in Nederland een tunnel inrijdt, zal je Google Maps vaak niet lekker werken. Geen enorme ramp, want zo lang zijn onze tunnels niet. De Gaasperdammertunnel bij Amsterdam heeft toevallig wel een afrit, maar die mag je toch niet nemen vanwege een zeer omslachtige belijning op het wegdek. Dus echt verdwalen zul je niet snel.

In andere landen hangen bluetooth-bakens in de tunnels

In bepaalde tunnels in onder meer België, Frankrijk, Noorwegen, Mexico en de VS hangen zogenoemde Waze Beacons. Dit zijn bluetooth-apparaatjes die ervoor zorgen dat de routebegeleiding in de tunnel feilloos blijft werken, ook als het GPS-signaal wegvalt. Deze apparaatjes werkten (logischerwijs) al met de navigatie van Waze en sinds een recente update werkt Google Maps ook met deze Beacons. Overigens hangen deze bakens niet in elke tunnel in België.

Een woordvoerder van Waze bevestigt aan TopGear Nederland dat er in Nederland geen Beacons in de tunnels hangen. De keuze hiervoor ligt bij de wegbeheerder, dus in dit geval Rijkswaterstaat. Het is geen ingrijpende aanpassing op de bluetooth-bakens op te hangen; de apparaatjes passen in je hand. Wellicht komt het in de toekomst nog, al kun je je afvragen wat de noodzaak is in Nederland.

Kan ik de beacons in België gebruiken?

Deze Beacon-functie staat standaard niet aan en moet je in de instellingen inschakelen. Het werkt voor nu binnen Google Maps alleen nog maar op Android-toestellen. Jammer voor iPhone-gebruikers, maar voor Nederlanders die de grens niet oversteken, maakt het allemaal weinig uit. Gewoon zorgen dat je niet per ongeluk verdwaalt in de Prinses Margriettunnel.

13 reacties op “Waarom Google Maps in Nederland niet goed in tunnels werkt, maar in andere landen wel”

  1. Wat maakt in Top Gears’-naam het belangrijk, als de TomTom in een tunnel wél werkt? Hoeveel afslagen/kruispunten hebben de Nederlandse tunnels? De nu ontstane ophef was beter op z’n plaats geweest in de zgn. KomKommerTijd; nu is er genoeg echt nieuws te vermelden.

  2. In Nederland, waar we zo’n beetje het meeste betalen ter wereld voor ons vervoer, is de staat te gierig om alles goed te laten werken. Daar komt het op neer.
    Weer typisch Nederlandse overheid.

    • De infrastructuur, zowel op weg, spoor als water, is nergens zo goed als in Nederland. Zeker niet als je bekijkt hoe intensief die infrastructuur gebruikt wordt. Dus bewaar je huilie huilie verhaal liever voor ergens anders.

    • Ja en het zou best handig kunnen zijn voor sommige mensen wanneer je kunt zien waar in de tunnel je precies bent, welke kant op de dichtsbijzijnde calamiteiten doorgang of brandblusser of intercom zich bevindt. Zeker bij veel rook niet onbelangrijk

    • Mijn navigatie werkt op gps niet op bluetooth.
      Als ik de bluetooth van mijn telefoon uitzet heb ik nog steeds navigatie.
      Dus het kan niet waar zijn dat er bluetooth beacons in een tunnel hangen.

  3. Afgelopen jaar ben ik in België (Brussel) geweest, maar daar werkte Google Maps in nagenoeg geen enkele tunnel. Bovendien viel het radiosignaal weg, wat ik in de meeste Nederlandse tunnels tegenwoordig niet (meer) heb.

  4. Als ik me niet vergis zouden ze de a9 grotendeels ondergronds maken dan zou het wel handig zijn.
    De gaasperdammertunnel heeft een idiote belijning want als je er vanaf de muntbergweg de a9 op gaat kan je er niet meer vanaf bij de Gooiseweg maar moet je rijden tot Diemen/Ijburg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *