In het rijtje van ‘dingen waar je nog nooit over hebt nagedacht als je er zelf niets mee te maken hebt’: wist jij dat er speciale caravanbanden bestaan? Deze zijn wezenlijk anders dan de banden onder jouw auto. Sterker nog: in de nieuwe (en eerste) caravanbandentest van de ANWB wordt duidelijk waarom je het liefst caravanbanden koopt voor jouw sleurhut. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om personenbanden te gebruiken. Ze zijn namelijk té goed.

Het verschil tussen een caravanband en een normale autoband is dat de band onder je huis op wielen vaak meer gewicht mag dragen. Logisch, want slechts twee banden moeten een volledige caravan dragen. Daarnaast mogen deze banden vaak niet harder dan 140 km/u. Ook logisch: waarom zou je een band ontwikkelen die sneller kan terwijl je nergens zo hard mag rijden met je sleurhut? De ANWB legt uit dat bestelautobanden een leuk alternatief kunnen zijn, maar deze kosten wat meer.

Waarom geen normale autobanden onder een caravan?

Als je toch tevreden bent over de banden onder je auto, waarom zou je dan niet dezelfde banden kopen voor je caravan? Nou, deze banden zijn blijkbaar té goed. De ANWB legt uit: ‘Als je deze stap wel neemt dan kun je met een goede personenautoband een gripniveau van de caravan realiseren dat niet onderdoet dan dat van de auto zelf. […] De grip en de wegligging van de caravan zijn met die banden indrukwekkend maar daarin schuilt ook weer een gevaar.’

‘Er zijn zulke hoge bochtsnelheden mogelijk dat er een risico bestaat dat de caravan gaat kiepen of zelfs ineens omkantelt. Dit risico speelt vooral bij caravans en aanhangers met een hoog zwaartepunt. Dan heb je wellicht liever een band met wat minder grip zodat een wegglijdende caravan je het signaal geeft dat je te hard door de bocht gaat. Een signaal voor een situatie die je, anders dan een kiepende caravan, nog kunt corrigeren.’

Als je caravan te veel zijdelingse grip heeft van de normale autobanden, kan hij dus omvallen in de bochten. Nog een opvallende conclusie van de ANWB-caravanbandentest: naast de band van BK Trailer is zowaar een Linglong-band als tweede uit de test gekomen. Mocht je dus aan caravans beginnen, vergeet dan alles wat je weet als autoliefhebber. Hier is het de omgekeerde wereld – letterlijk, als je te hard een bocht neemt met een caravan op personenautobanden.

9 reacties op “ANWB waarschuwt: banden die te goed zijn, kunnen ook gevaarlijk zijn”

  1. Ik gebruik altijd radiaalbanden onder de caravan en qua load ga ik altijd 200kg hoger zitten dan het gewicht voor de caravan. Aanhangerbanden zijn ook zeer geschikt ivm met een hoger loopvlak.
    Kom idd wel eens in Oostenrijk of Italië caravans tegen met lichtmetalen velgen en 17-18inch banden (vooral Duitsers) want dan is het 1 geheel met de auto. Terwijl op duitse auto’s je niet zomaar een willekeurige lichtmetalen velg mag zetten.

  2. Gewoon niet met een caravan gaan rijden. Neem een pension of hotel. Mocht je toch met een caravan willen, neem rupsbanden. Altijd grip😉

  3. Daarom moet je ook 80 kilo aardappelen mee nemen op vakantie, is goed voor de stabiliteit, best slim van de gemiddelde Nederlander… 😉

  4. Duidelijk blijkt uit de dat reacties dat men niet even verder gekeken heeft naar het onderzoek van de ANWB & de ADAC. Een caravan is geen auto dus zijn andere criteria van toepassing. Af fabriek zie je standaard ander banden onder nieuwe caravans dan de gangbare auto banden.

  5. Over het overgrote deel kan ik een heel eind mee gaan in dit verhaal. Echter als internationaal chauffeur kan ik zeggen dat dit niet iets waar je op moet bezuinigen. Een BK Trailer of nog erger linglong moet je echt niet aan beginnen. Je hebt ook altijd nog een risico van bijvoorbeeld een klapband. Wanneer je deze budget banden monteert dan weet je zeker dat er na een klapper niets meer over is van je geliefde caravan. Idd moet je de light truck banden hebben maar dan wel van bijvoorbeeld Goodyear, hankook of nog liever Michelin. In het geval van Michelin is het zo dat de band bij elkaar word gehouden na een klapband waardoor veel schade beperkt blijft.

  6. Ik vond het verhaal eigenlijk best logisch; als een hoge aanhanger ’te veel’ grip heeft, zal die gaan kantelen ipv te glijden. Glijden is in dit geval veiliger. De wegligging van een relatief lichte maar erg hoge aanhanger, is wezenlijk anders dan van een auto, dus in situaties waarin een auto geen krimp geeft, kan een caravan al in de problemen komen.

    Als je er goed over nadenkt kan het zelfs al bij sterke zijwind gebeuren; als de caravan scheef achter de auto komt te hangen is dat nog steeds beter dan wanneer de caravan koersvast omdondert.

  7. @Frits.

    Het scheelt natuurlijk wel op het moment dat je op de snelweg in een slinger raakt dat er niet teveel grip is.

  8. Met een caravan moet je geen haast hebben. Geef andere weggebruikers altijd de ruimte, blijf niet onnodig lang links rijden. Zorg voor banden met voldoende draagvermogen, inderdaad zijn bestelwagenbanden goed maar ze zijn wel stugger. Zorg altijd voor de juiste bandenspanning. Te laag dan worden banden heet en kunnen ze klappen. Te hoog dan gaat caravan stuiteren. In de stalling zo hoog mogelijk, ga je rijden dan verlagen tot aangegeven waarde. Jaarlijks inspecteren op scheurtjes of beschadigingen. Mooiste is nog zo’n systeem met controle op bandenspanning al vind ik dat niet persé nodig als je voorgaande punten ter harte neemt.

  9. Wat een volslagen idioot verhaal. Je moet gewoon zorgen dat je zowel onder je auto de juiste banden hebt zitten met zowel de juiste maat, snelheids- en lastindex. Waarom zou je onder je caravan dezelfde banden als onder je auto willen zetten? Verder is het zo dat je caravan op zijn kant kan gaan als je maar hard genoeg de bocht omgaat, dit los van de banden die er onder zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *