Mocht je je ooit afgevraagd hebben of politieauto’s rood zijn met blauwe strepen of blauw met rode strepen, dan adviseren we je naar de oogarts te gaan. Want het zijn heel duidelijk witte auto’s met rode en blauwe strepen. Soms zie je ook politieauto’s rijden met blauwe en grijze strepen. Je hoeft bij deze dienstwagens niet bang te zijn dat je een boete krijgt.

De politieauto zonder rode stickers is er letterlijk voor de agent die zijn of haar strepen nog niet verdiend heeft. De grauwere dienstwagen is een trainingsvoertuig. De politie noemt deze kleurstelling de ‘secundaire striping’. Ook staat op de auto aangegeven dat het gaat om een trainingsvoertuig. De instructeur en de agent in opleiding hebben geen politiekleding aan, maar dragen burgerkleding.

De politie schrijft: ‘ De secundaire striping en het opschrift maken duidelijk dat er geen reguliere politieondersteuning- en inzet verwacht kunnen worden.’ Overigens kun je er wel zeker van zijn dat ze hun collega’s op de hoogte stellen als ze iets zien wat niet door de beugel kan. Een totale vrijbrief om de hoonigan uit te hangen als je een politieauto zonder rode strepen ziet, is het dus niet.

Niet te verwarren met de auto van de handhaving

Foto: Gemeente Utrecht

De kleurstelling heeft wel iets weg met die van de handhaving (in het Engels: hendheving), maar die zijn blauw met gele accenten. Bovendien staat er ook vrij groot handhaving op de zijkant. Daarnaast zijn de auto’s van de handhaving vaak iets gevaarlijker voor foutparkeerders, want ze willen nog weleens een scanapparaat op het dak hebben.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear