Dat richtingaanwijzers een tikkend geluid maken is erg handig, want zo komt het niet snel voor dat ze per ongeluk nog aanstaan. Of je muziek moet heel hard aanstaan. Maar wist je dat het getik van oorsprong helemaal geen opzettelijke feature was? Bij oude auto’s komt het getik van het (bimetaal) relais. Toen richtingaanwijzers geavanceerder werden met ledjes en animaties moest er dus achteraf nog een geluidje worden toegevoegd. En blijkbaar zorgen moderne ledloplampen voor nieuwe problemen.

Het grote nadeel van oude gloeilampen is dat ze warm worden. Warmte is energie en dus verbruiken ze meer energie dan ledverlichting. De leds zijn niet alleen leuk voor de lampen die je thuis hebt hangen, maar ook elektrische auto’s vinden een laag energieverbruik leuk. Het is dus dat grote pluspunt van ledverlichting dat in dit geval een nadeel is: want de moderne ledkoplampen worden niet warm genoeg om het sneeuw en ijs te laten smelten in koude gebieden.

De verwarming is een dunne coating

Bij elektrische auto’s is het probleem nog erger omdat er weinig warmte komt van de motor om de koplampen te ontdooien. Het Amerikaanse automerk Rivian heeft daarom een nieuw patent ingediend voor verwarmbare koplampen. Over de lens van de koplamp komt een lichte folie die warm wordt. Volgens het patent is de coating zo dun dat het in nanometers uitgedrukt wordt. De coating kan op andere dingen aangebracht worden zoals spiegels of ruiten.

Ledkoplampen produceren overigens wel warmte. Sterker nog: er zijn zelfs ledkoplampen waar een koelelement in zit om de boel op temperatuur te houden. Maar waarschijnlijk zit deze warmtebron te ver naar achteren om de lens te ontdooien. Overigens is er nog een veel betere oplossing: het herintroduceren van wissertjes op de koplampen. Dit zal niet zo effectief werken als verwarmbare lenzen, maar cool is het wel. Wat ironisch is als je sneeuw wilt laten smelten.

9 reacties op “Moderne koplampen zorgen voor een bijzonder probleem (en het is niet dat ze te fel zijn)”

  1. Ruitenwissertjes op koplampen zijn helemaal niet cool, maar super dorky. Maar het grapje was bedacht en moest en zou daarom gemaakt worden.

  2. Dit is dus totaal nutteloos. De koplampen maak je sneeuw en ijsvrij voordat je de weg op gaat. De ruiten maak je toch ook eerst sneeuw en ijsvrij voordat je vertrekt.

    • Het is niet nutteloos.
      Ja je maakt je auto en lampen schoon voor je weg gaat.
      Echter nu komt het moment dat je in een flinke bui plak sneeuw terecht komt.
      Door dat je lampen niet verwarmd worden door energie verlies sneeuwen ze “dicht” gaan zitten en je geen licht meer uitstraald.
      Dat willen en hiermee voorkomen

  3. Nou een geleidende coating met enige weerstand zorgt voor warmte-ontwikkeling. zeker een laagje indium-tin-oxide gecoat zoals in LCD panels.

    • Ik vraag me alleen af hoe lang zoiets heel blijft. Er staat “over de lens” dus dat lijkt me aan de buitenkant van het glas. Zal me benieuwen met steenslag en uv straling hoe lang dit blijft werken… niet dat die ruitenwissertjes niet altijd afbraken of zo trouwens.

      • De lens zit in de koplamp, zolang de koplamp heel blijft zal deze dus niet geraakt worden door bijv steenslag.(niet alle koplampen hebben lenzen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *