
Ken je de term shoefiti? Dit is een samentrekking van ‘shoe’ en ‘grafitti’. Je ziet het weleens in het buitenland: een paar schoenen waarvan de veters aan elkaar zijn geknoopt en daarna in een boom zijn gegooid. Of over de kabels van een telefoonpaal. Maar de eenzame schoenen die langs de snelweg liggen, zijn hier geen onderdeel van. Maar waarom zie je zo vaak een schoen langs de snelweg liggen? En waarom is het er vaak maar één?
De NOS ging twee jaar geleden op onderzoek uit en kwam met het verlossende antwoord. Blijkbaar zijn het vaak de schoenen van beroepschauffeurs. De politie vertelt: ‘Een vrachtwagenchauffeur woont in zijn of haar cabine. Die willen ze schoonhouden. Dus als ze instappen, doen ze hun schoenen uit. Die zetten ze dan vaak op het treeplankje. En soms vergeten ze dat. Als ze dan gaan rijden, kukelen ze eraf.’
Kritisch als de NOS is, vragen ze of de woordvoerder het echt zeker weet: ‘Ja, er is niet iemand die als een soort Klein Duimpje door heel Nederland rijdt en schoenen uit het raam gooit. Het zijn ook vaak werkschoenen, met van die stalen neuzen. Ook mensen in de bouw doen het zo, die doen dan vieze klompen uit. En ook die vergeten ze weleens.’
Waarom maar één schoen langs de snelweg?
En dan nog de vraag: waarom liggen er dan niet twee schoenen? ‘Ze trillen letterlijk van de vrachtwagen af. En nooit tegelijk. Dus de een komt altijd iets eerder neer dan de ander. Daarom zie je er bijna nooit twee liggen.’ Het kan dus zijn dat de andere schoen ergens anders ligt. Of de chauffeur komt bij de volgende stop nog één schoen tegen op de treeplank. Mocht de chauffeur de schoen terug willen, dan heeft ie pech: de schoenen worden niet bij de gevonden voorwerpen gelegd, maar gewoon weggegooid.
Rijkswaterstaat bevestigt aan de NOS dat het vaak schoenen zijn van vrachtwagenchauffeurs. Maar waarom zie je dan ook regelmatig kinderschoenen of hakken? Daar hebben Rijkswaterstaat of de NOS geen verklaring voor. Maar we kunnen ons zo voorstellen dat deze schoenen tijdens een rustpauze even worden uitgetrokken en op het dak worden vergeten. Of ze worden even op de disselplaat van de caravan gezet en straal vergeten, gokken we.
Lees ook: De interessante reden waarom het nieuwe asfalt op de A12 zo ’tikt’ als je eroverheen rijdt
