(advertorial)

De accu van een auto heeft primair de functie om de startmotor van elektriciteit te voorzien. Zonder accu kan die motor zijn werk niet doen en kun je de auto niet starten. We spreken hier uiteraard over de traditionele auto’s die op brandstoffen als benzine, diesel of lpg rijden. Bij een elektrische auto is het een heel ander verhaal, die is in zijn geheel gebaseerd op het gebruik van een accu en heeft een heel ander type accu aan boord. Maar de accu zoals hierboven omschreven heeft tegenwoordig nog veel meer functies. Ook wanneer het voertuig stilstaat, doet het ingebouwde computersysteem zijn werk. Denk maar eens aan iets heel simpels als het klokje in het dashboard, dat altijd de juiste tijd blijft aangeven. Maar er zijn nog meer zaken die afhangen van een goede, betrouwbare accu.

De levensduur van een accu

Gewoonlijk gaat de accu van een auto enkele jaren mee. Dit hangt er natuurlijk sterk van af hoe vaak de auto gebruikt wordt en op welke manier. Laat je vaak de verlichting branden terwijl de motor al uit is? Zet je tijdens het wassen van de auto de radio aan zonder het voertuig te starten? Al die zaken consumeren de elektriciteit van de accu en naarmate een accu vaker leeg getrokken wordt, neemt de capaciteit ervan af. Het is dus handig om te weten waar je voordelige accu’s kunt krijgen, zodat je altijd snel een nieuw exemplaar kunt aanschaffen zodra dat nodig is. Om te voorkomen dat je onverwacht met accuproblemen langs de weg komt te staan, is het bovendien raadzaam om de kwaliteit van de accu regelmatig te (laten) meten.

Betrouwbaarheid

Het bovenstaande maakt duidelijk hoe belangrijk de betrouwbaarheid van een accu is. Fabrikanten van accu’s en batterijen doen hun uiterste best om die betrouwbaarheid te garanderen door de nieuwste technieken toe te passen en innovatieve vindingen in hun producten te verwerken. Automerken als Mercedes en Volkswagen maken al jaren gebruik van Varta accu’s en batterijen omdat dit merk bekend staat om de hoge betrouwbaarheid. Het bedrijf ontwikkelde bijvoorbeeld in eigen beheer een constructie die voor extra stevigheid zorgt en verder staan de producten erom bekend dat ze een hoog startvermogen kunnen leveren.

Redenen voor slijtage

De capaciteit van een accu neemt zoals gezegd na verloop van tijd af. In een accu bevinden zich positief en negatief geladen materialen, die tezamen voor een bepaalde spanning zorgen. Intussen vinden in de accu chemische reacties plaats, waardoor de hoeveelheid van bepaalde materialen afneemt. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de accu niet meer voldoende spanning kan genereren. Wanneer iemand relatief veel korte ritten met de auto maakt, zal dat leiden tot een versnelde afname van de accucapaciteit. Dat komt omdat pas bij een wat langere rit de accu weer opgeladen kan worden door de dynamo, die in beweging komt als het voertuig gaat rijden. Gedurende de warme zomermaanden is het blijvende capaciteitsverlies groter, vaak komt dat pas in de koude winter aan het licht.

Advertentie
Meer
Advertentie