Bij bepaalde functies in je auto hoop je dat ze nooit gebruikt worden. Bijvoorbeeld de airbag of de mogelijkheid om 100% NL te ontvangen. En eigenlijk hoort je mistachterlicht daar ook wel bij. Als je door de weilanden rijdt in de ochtend kan het voor het uitzicht mooi zijn als er een beetje mist is – en dan mag je de mistverlichting vóór prima aanzetten. Maar zodra het mistachterlicht áchter aan moet, is het eigenlijk al niet zo relaxed meer. Hoe zit het vandaag?
Het antwoord is: blijf met je vingertjes van de knop af. Zelfs nu het KNMI voor Nederland code geel heeft afgeroepen, moet je niet automatisch de mistverlichting áchter aanzetten. Op een kaartje van RTL Nieuws is te zien dat het zicht op een heel klein aantal plekken onder de 100 meter duikt. Dat is dus niet genoeg: want je mistachterlicht mag pas aan bij minder dan 50 meter zicht. In België is dit 100 meter. De mistverlichting voorop je auto mag nu dus wel aan, want dat mag je voeren bij verminderd zicht.
Hoe weet je dat het zicht minder dan 50 meter is?
Je hoeft geen timmermansoog te hebben om de 50 meter goed in te schatten, daar hebben we in Nederland paaltjes voor. Langs N-wegen staan de reflectorpaaltjes. Deze witte paaltjes met een rode reflector staan 50 meter uit elkaar. Langs de snelweg en ook op N-wegen staan bovendien hectometerpaaltjes. Het zit al in de naam: deze hectometerpaaltjes staan 100 meter uit elkaar. Aan de hand van de paaltjes kun je dus precies zien hoe ver je kunt kijken.
Waarom mag het mistachterlicht niet aan?
Je ziet geregeld mensen die de regels niet kennen of simpelweg ‘voor de zekerheid’ het mistachterlicht aan de achterkant aanzetten. Het probleem is dat de extra verlichting heel fel is. Je verblindt de mensen die achter je rijden ermee. Deze felheid komt goed van pas bij extreem dikke mist, maar het is dus ook het nadeel. De mistverlichting voorop schijnt naar beneden en zal in principe nooit de voorliggers in de ogen schijnen.
Lees ook: Kun je een boete krijgen in een parkeergarage?
Hoe duur is de boete voor onterecht mistachterlicht aanzetten?
Zet je vandaag toch het mistachterlicht aan op plekken waar er meer dan 50 meter zicht is? Dan heb je kans dat de politie feitcode ‘R436’ op een papiertje schrijft. Dit is het de boete voor ‘mistachterlicht voeren terwijl het zicht door mist/sneeuwval niet minder dan 50 meter is.’ In 2025 is de boete voor het aanzetten van je mistachterlicht 180 euro. De boete voor onterecht je mistlampen aanzetten aan de voorkant is trouwens 120 euro.
Frans heeft op 15 januari 2025 geschreven:
Ik was afgelopen weekend in België. Binnen de bebouwde kom had naar schatting 20% het mistachterlicht aan. Een gedeelte zelfs die overbodige en verwarrende dubbele mistachterlichten. Terwijl het zicht ongeveer 10 auto’s ver was. En 5 % geen licht of zwakke stadslichten.
Joost heeft op 15 januari 2025 geschreven:
Elke auto zou automatisch moeten ontploffen als hij harder rijdt dan 80 én het mistachterlicht is aan. Dat is eenvoudig om te maken.
Ronald heeft op 15 januari 2025 geschreven:
Dat iedereen die zijn mistachterlicht aan heeft gezet eeuwige jeuk op een plek krijgt waar deze net niet bij kan. Kunnen die boetes ook niet automatisch via alle camera’s uitgeschreven worden. Wat een ongelooflijk dom volk rijdt er toch op de weg.
Fhm heeft op 15 januari 2025 geschreven:
Het voeren van ‘gewoon’ licht is al een extra optie geworden tegenwoordig lijkt het wel.
Hoeveel auto’s er wel niet rondrijden in de mist zonder iets van verlichting of alleen stadsverlichting.
Daar waar automatisch lichtsensor falen, faalt de berijden nog veel meer.