Soms hoor je van die termen dat je denkt ‘hier moet ik iets over weten, maar ik heb eigenlijk geen flauw idee’. In die categorie hebben we bij auto’s de centrifugaal-compressor, het berekenen van bijtelling en het uitzoeken in welke stad je nu wel of niet in mag met je diesel. Maar voor vandaag hebben we een ander onderwerp voor je: de Duitse brief.

Want wat is het nu eigenlijk? En is het belangrijk om zo’n Duitse brief aanwezig te hebben? En waarom adverteren Nederlandse verkopers ermee? Dat gaan we allemaal voor je beantwoorden. Het belangrijkste om te weten is dat de Duitse brief alleen van toepassing is bij uit Duitsland geïmporteerde auto’s. Dus heb jij een origineel Nederlandse auto of heb je eentje uit Italië, Zwitserland of België, dan is het zo relevant als shampoo voor het hoofd van Justin Bijlow, Jorrit Hendrix of Davy Klaassen.

Als je ooit een auto uit Duitsland hebt geïmporteerd – of dat wil gaan doen – dan is er één document dat je gegarandeerd tegenkomt: de zogeheten Duitse brief. Een wat vage naam, maar vergis je niet: zonder dit papiertje ben je nergens. Dus, wat is het precies, en waarom moet je hem absoluut hebben?

De Duitse brief uitgelegd

Dit is het makkelijkste om te beantwoorden: De Duitse brief is het officiële kentekenbewijs van een voertuig in Duitsland. In de volksmond noemen we het de Duitse brief en in het Duits noemen ze hem ook wel Deutsche Brief. In het Duits heet dit document officieel echter het Zulassungsbescheinigung Teil I und II, oftewel Deel I en Deel II van het registratiebewijs. Vroeger stond dit bekend als de Fahrzeugschein (deel I) en Fahrzeugbrief (deel II), en vooral die laatste term is blijven hangen.

Duitse brief deel 1

Beide delen samen vormen het bewijs dat een voertuig geregistreerd is en dus wie de eigenaar is. Je kunt het een beetje vergelijken met het kentekenbewijs en het tenaamstellingsbewijs in Nederland – maar dan samengevoegd en net even iets formeler. Het is Duits, dus zal het je niet verbazen dat er meer informatie op staat.

Waarom is de Duitse brief belangrijk?

Heel simpel: zonder de Duitse brief kun je niets met de auto. Als je een Duitse occasion koopt, moet je deze papieren krijgen van de verkoper. Geen brief betekent geen eigendomsoverdracht. Je hebt zowel het Zulassungsbescheinigung Teil I und II nodig om jezelf eigenaar te kunnen noemen. En je kunt de auto zonder deze documenten niet invoeren in Nederland, niet op kenteken zetten en dus ook niet legaal de weg op.

Dat maakt het direct een cruciaal controlemiddel. Als iemand een auto aanbiedt zonder de Duitse brief, moet je je direct achter de oren krabben: is de auto wel legaal? Is hij misschien gestolen, of zit er een ander luchtje aan? Het maakt in principe niet uit welke verklaring de verkopende partij heeft: geen papieren, geen deal.

Je kan bij het Straßenverkehrsamt (de Duitse RDW) bij de afdeling Kfz Zulassung (vrij vertaald: personenvoertuig toelating) het alsnog regelen, aldus Bart Kuus van BMWtouringkopen. De Straßenverkehrsamt is ook de plaats waar je de tijdelijke kentekenplaten en verzekering moet regelen voor als je een Duitse auto gaat importeren.

Wat staat er in de Duitse Brief?

Zulassungsbescheinigung Teil I bevat informatie die je nodig hebt als je met de auto rijdt: kenteken, technische gegevens, keuringsdata en dergelijke staan daarop. Deel II, de Duitse Brief, gaat over de eigenaarshistorie: wie heeft de auto gehad, wanneer het eigendom is overgegaan, enzovoort. Vooral dat laatste is belangrijk bij import – de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) wil graag weten of alles klopt. Ook is het een handig controlemiddel. Als iemand een auto aanbiedt met weinig eigenaren, dan kun je dat hier checken.

Duitse brief deel 2

Je hebt de Duitse brief echt nodig

Er zijn gevallen waarin de brief kwijt is geraakt. Soms zegt een verkoper dat je hem niet nodig hebt, of dat het bij de douane wel geregeld kan worden. Voor hem kan dat zo zijn: hij is er immers vanaf, maar trap daar niet in. In theorie is er een vervangende procedure, maar dat is tijdrovend, duur en vaak onzeker. De RDW is streng, en terecht: zonder bewijs is er geen vertrouwen. Dus als de Zulassungsbescheinigung Teil I en II kwijt zijn geraakt, mag de verkopende partij dat oplossen. Als de auto ‘eerlijk’ is, is dat geen enkel probleem voor de meeste Duitse handelaren en particulieren.

Duitse brief deel 1

Verder nog voordelen?

Jazeker. De Duitse Brief wordt namelijk overal in Europa erkend. Dus ook in Nederland. Zo staat de specifieke CO2-uitstoot vermeld op de Zulassungsbescheinigung I. Je zou zeggen dat alle Mercedes E200’s (willekeurig voorbeeld) uit een bepaald jaar een bepaalde uitstoot hebben, maar niets is minder waar. Het is afhankelijk van de uitvoering en uitrusting. In plaats van te gokken, kun je precies aangeven wat het is en betaal je het juiste BPM-bedrag in plaats van te veel.

Waarom benoemen youngtimer-specialisten het?

Zoals gezegd was de Zulassungsbescheinigung Teil II voorheen Fahrzeugbrief. Dit was een papieren document waarop de informatie van de eigenaar vermeld stond, inclusief naam en geboortenaam. Je wilde natuurlijk dat die Volvo 740 of Mercedes W124 van de eerste eigenaar was. Met die oude Fahrzeugbrief kon je aantonen dat de auto dus inderdaad lange tijd in bezit was van een Hr. Dr. Ing. van een niet al te recent geboortejaar. Het is dus vooral om de authenticiteit van de auto te benadrukken en te bewijzen.

De Fahrzeugbrief samengevat

De Duitse brief is geen ouderwets papiertje dat toevallig meegaat bij een Duitse auto. Het is hét bewijs dat jij eigenaar bent van een legaal geregistreerde wagen. Geen brief = geen deal. Dus of je nu zelf een auto importeert of er eentje koopt van iemand die dat al heeft gedaan: check altijd of de papieren compleet zijn. Als de auto in Nederland al op kenteken staat, zijn de Nederlandse papieren leidend. Het is echter altijd handig als je de auto doorverkoopt. Het maakt het verhaal van de auto compleet.

3 reacties op “Wat is een Duitse brief en waarom heb je die soms nodig als je een tweedehandsauto koopt?”

  1. Kijk ook of alle veranderingen zijn vermeld ( eingetragen ) op de Kentekenpapieren.
    Elke verandering na de 1e toelating, moeten goedgekeurd zijn door TüV of Dekra en vermeld met typegoedkeuring in de papieren staan.
    zoals : trekhaak ( ahk )
    bandenmaat en velgmaat, verlagingsset, uitlaat, verandering van Koplampen of achterlichten, etc…. EN er moeten overal CE keurmerken op en bij staan.

  2. Een tweedelig inschrijvingsbewijs hebben we in België ook. Deel 1 bewaar je in de auto en deel 2 thuis, dus zonder deel 2 kan je weinig met de de auto doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *