De meeste mensen weten wel dat brandstofmotoren ‘iets met een distributie’ hebben en dat dit een duur beurtje is om uit te laten voeren. Heb je dit niet scherp? Geen zorgen, we leggen het kort uit. In je motor dienen de krukas, waar de zuigers in de cilinders aan vast zitten, en de nokkenassen die je in- en uitlaatkleppen bedienen met elkaar verbonden te zijn, zodat alles mooi gesynchroniseerd kan werken.

Over het algemeen zijn er twee soorten verbindingen die fabrikanten toepassen: de distributieriem en de distributieketting. De riem is goedkoper, maar moet vaker worden vervangen. De ketting is duurder en zou onderhoudsvrij moeten zijn. Dat is in de praktijk niet altijd zo, maar dat is een ander verhaal. Toen autofabrikanten de twee gingen combineren, ging het mis.

Een distributieriem loopt normaal gesproken zonder smering. Een ‘droge’ riem, dus. De ketting moet, net als je fietsketting, worden gesmeerd met olie. Ruim tien jaar geleden kwam iemand op het geniale idee om een ‘natte distributieriem’ te introduceren die door de olie loopt. Deze zou goedkoop zijn om te maken, maar door de smering wel een stuk langer meegaan. Het bekendste voorbeeld van motoren met deze natte riem zijn de PureTech-motoren in de auto’s van Peugeot, Citroën, DS en Opel.

Welke problemen geven de PureTech-motoren?

Het probleem met de PureTech-motoren is dat de distributieriem juist harder ging slijten door de olie. Stukjes rubber kwamen van de riem af en konden zo het oliesysteem verstoppen. Een motor die te weinig oliesmering krijgt, heeft geen lang leven. De merken claimden dat je de riem pas na tien jaar of 175.000 kilometer moest vervangen, maar in het geval van veel motoren werd dat bij lange na niet gehaald. Televisieprogramma’s als Kassa waren er maar druk mee.

De motor is in veel landen geleverd en elke importeur ging anders met de problemen om. Het onderhoudsinterval voor de riem is in diverse landen verlaagd naar 100.000 kilometer of zes jaar. En je moet regelmatig je olie verversen om de boel schoon te houden. In sommige landen werd de garantie ook verlengd. Een woordvoerder van moederbedrijf Stellantis meldt aan TopGear Nederland dat de onderhoudsinval in Nederland niet gewijzigd is. Ook de garantie blijft hier twee jaar.

Wel zegt de importeur dat er terugroepacties zijn geweest in 2020 en 2022, maar die hadden niets te maken met de riem. Officieel zou er dus niets aan de hand zijn met de PureTech-motoren. Wie toch verknocht is aan zijn of haar PureTech, schijnt nu van het merk Iwis een distributieketting te kunnen kopen om de riem voor eens en altijd te kunnen vervangen. Sinds 2023 zijn de automerken zelf ook overgestapt op een distributieketting in plaats van een natte riem. Dat zegt dus ook wel iets.

Hoe zit het met de motoren van Ford?

Ook Ford heeft de natte distributieriem toegepast bij de zogenoemde EcoBoost-motoren. Hier was eveneens een klacht dat de oliekanalen verstopt raakten, maar dit had een andere oorzaak. Blijkbaar ging er een spanrol stuk, wat als gevolg had dat de riem kapot ging. Dit gaf soortgelijke klachten als bij de PureTech-motoren. In de VS werd ruim een jaar geleden een terugroepactie op poten gezet waarbij zo’n 140.000 auto’s terug moesten naar de garage. In Nederland was er niet zo’n terugroepactie.

Ford laat aan TopGear Nederland weten: ‘Ford kent geen structurele problemen met deze motor. In een specifieke situatie kan de distributieriem degraderen als gevolg van vervuiling van de olie of het gebruik van verkeerde olie. Dit kan leiden tot verstopping van de oliepomp en uiteindelijk tot ernstige motorschade. Onderhoud volgens fabrieksvoorschriften en olieverversing met de juiste specificaties is cruciaal.’ Ook hier is het officiële verhaal dat er niets mis is.

De vervangingstermijn van tien jaar of 240.000 kilometer is bij deze motoren in de tussentijd niet veranderd. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zijn er wel enige problemen bekend met deze motoren. Ook Amerikaanse websites melden klachten. AMS adviseert om te kijken naar Ford-modellen met een EcoBoost-motor van na 2018. Toen is ook Ford overgestapt van een natte distributieriem naar een distributieketting. Ga je wel voor een riem, zorg dan dat je de olie op tijd ververst en de juiste olie gebruikt.

Volkswagen gebruikt dezelfde techniek

Auto Motor und Sport weet verder te vertellen dat ook Volkswagen de techniek gebruikt bij sommige diesels, maar in mindere mate. Daar loopt niet de volledige distributieriem door de olie, maar alleen de riem die de oliepomp aandrijft. Als deze riem kapot zou gaan, heb je overigens exact hetzelfde probleem. Maar volgens AMS is er bij de Volkswagen weinig aan de hand en moet je er gewoon op letten dat je de olie op tijd ververst.

Ook bij Honda zou het soms fout gaan

Volgens AMS heeft de 1,0-liter VTEC-motor in de Honda Civic ook het probleem met de natte riem. In Nederland is deze auto niet enorm veel verkocht, dus hier is weinig over beschreven. Op buitenlandse websites vinden we wel wat signalen dat er problemen kunnen zijn met deze natte riem. Iets om rekening mee te houden als je graag een moderne Civic wilt.

Dus, moet je een natte distributieriem willen?

Zo’n natte riem is geen doodsvonnis, maar duidelijk is dat het kwetsbare techniek is. Je moet heel kritisch zijn op het uitgevoerde onderhoud en zelf ook scherp het onderhoud uitvoeren. Je vindt dit soort motoren veel in kleine crossovertjes, en dat is een heel populair segment in Nederland. Er zijn dus best wat modellen met zo’n natte riem in omloop. Veel merken laten de natte riem alweer los, dus je kunt ook zoeken naar hetzelfde model waarbij al een ketting is toegepast. Dat is vaak de veiligste optie.

17 reacties op “Door een ‘innovatie’ van een paar jaar geleden zijn een hoop motoren nu een tikkende tijdbom”

  1. Die natte riem was een ontwikkeling van Continental, bedoeling was motoren klaar te maken voor de steeds strengere milieunormen.
    Voordeel lagere interne wrijving en dus weer x-aantal gr. uitstoot minder, net als een 3-cilinder ook minder interne weerstand geeft.
    Nadeel zoals in artikel beschreven bleken pas achteraf en heeft voor meer miserie gezorgd als winst. Continental heeft de riem in de loop der jaren aangepast maar het is nooit 100% goed geworden.
    Het juiste (dealer!) onderhoud en oliesoort is hier super belangrijk.
    Mijn zus haar Ford is door de natte riem ook in de soep gedraaid, problemen zitten niet enkel bij Stellantis!

  2. De distributieriem van mijn VW moet pas bij 180.000km worden vervangen en kost ongeveer €450 bij mijn lokale VAG-specialist. Bij een officiële VW garage zal het wel een pak duurder zijn.

  3. Chris Guldentops.

    Bedoelt u niet een te lage olie druk? Aangezien een verstopte oliezeef nooit een te hoge olie druk kan leveren.

  4. Audi ,1 rubber Oring van 5 centen kost een vermogen om te laten vervangen,, O ring gaat lekken, meestal rond de 100 K.
    en als het nou een easy job was om die O ring te vervangen,, tja.
    Maar nee, het is een klus van 2 dagen.
    kunnen die Engineers nou eens een keer techniek uitvinden, waar de monteur makkelijk eea kan repareren?
    Ford Granada, Taunus, Peugeot 404 om maar een paar voorbeelden te geven.
    Je kon goddomme je schaft houden, terwijl je kleppe stelde en punten verving bij die auto’s.
    Gewoon langs de motor gaan zitten, onder de motorkap.
    Nee tegenwoordig schroeven we alles dusdanig in mekaar, dat je er 3 dagen werk mee hebt voor basis onderhoud…
    engineers,.,,, die pipo’s waar monteurs al decennia lang ruzie mee hebben….

  5. Bardahl heeft een olie additief voor deze wagens met een natte distributieriem nml. Plasma LXR.
    Stellantis dealers gebruiken deze product ook tijdens de onderhoud.

  6. @Ron.s, Toyota 100000 zonder problemen??
    Ik heb hier een Toyota staan voor je waar bij 80000km een nieuwe distributieketting in moest…ketting uitgerekt, altijd dealer onderhouden…was wel een uniek gevalletje werd er gezegd.

  7. Wat was het vroeger makkelijk. (30 jaar geleden) gewoon auto huren van zelfde type en dan moter wisselen. Tik in moter gewoon pot appelstroop erin en gauw verkopen. Krukas lagers eruit. Carterpan eronder uit spekzwoerd er tussen en weg ermee. Nostalgie

  8. @wout van dam.
    Ik heb zo een k×tmotor gehad in mijn Berlingo XL van 2019. Motorlampje brandt en voor de rest geen probleem? Mijn hol je wagen gaat gewoon in noodstop. Motor valt gewoon uit bij snelheden van 120 km per uur. Melding oliedruk te hoog omdat je oliezeef vol zit met rotzooi. Is wel een lachertje als je op de snelweg op het linkse vak rijdt.

  9. @Joris. Ik denk dat je bedoelt dat de ketting langer werd bij VW. Dat is natuurlijk bezuinigen op het materiaal vanuit VW.

  10. In theorie is het perfect. Minder geluid, minder frictie betere warmte huishouding . Maar in praktijk is het een grote ellende en werk voor de garage’s. Theorie en praktijk zijn 2 gescheiden wegen.

  11. Het grootste probleem zit dus linksvoor.

    Als die rotzooit met uitstellen van onderhoud en olie van de supermarkt erbij gooit, kan het mis gaan.

  12. Bij de 1.0 (60 en 75 pk) met droge riem is de 1e controle, dus waarschijnlijk nog niet vervangen, pas bij 270.000 km! Waarom zou je dan een rubber riem in de soep eh ik bedoel olie laten lopen???

  13. De Ford Focus 4 heeft een distributieketting maar de oliepomp heeft wel een natte riem. Bij verkeerde olie heb alsnog grote problemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear