De meeste mensen weten wel dat brandstofmotoren ‘iets met een distributie’ hebben en dat dit een duur beurtje is om uit te laten voeren. Heb je dit niet scherp? Geen zorgen, we leggen het kort uit. In je motor dienen de krukas, waar de zuigers in de cilinders aan vast zitten, en de nokkenassen die je in- en uitlaatkleppen bedienen met elkaar verbonden te zijn, zodat alles mooi gesynchroniseerd kan werken.

Over het algemeen zijn er twee soorten verbindingen die fabrikanten toepassen: de distributieriem en de distributieketting. De riem is goedkoper, maar moet vaker worden vervangen. De ketting is duurder en zou onderhoudsvrij moeten zijn. Dat is in de praktijk niet altijd zo, maar dat is een ander verhaal. Toen autofabrikanten de twee gingen combineren, ging het mis.

Een distributieriem loopt normaal gesproken zonder smering. Een ‘droge’ riem, dus. De ketting moet, net als je fietsketting, worden gesmeerd met olie. Ruim tien jaar geleden kwam iemand op het geniale idee om een ‘natte distributieriem’ te introduceren die door de olie loopt. Deze zou goedkoop zijn om te maken, maar door de smering wel een stuk langer meegaan. Het bekendste voorbeeld van motoren met deze natte riem zijn de PureTech-motoren in de auto’s van Peugeot, Citroën, DS en Opel.

Welke problemen geven de PureTech-motoren?

Het probleem met de PureTech-motoren is dat de distributieriem juist harder ging slijten door de olie. Stukjes rubber kwamen van de riem af en konden zo het oliesysteem verstoppen. Een motor die te weinig oliesmering krijgt, heeft geen lang leven. De merken claimden dat je de riem pas na tien jaar of 175.000 kilometer moest vervangen, maar in het geval van veel motoren werd dat bij lange na niet gehaald. Televisieprogramma’s als Kassa waren er maar druk mee.

De motor is in veel landen geleverd en elke importeur ging anders met de problemen om. Het onderhoudsinterval voor de riem is in diverse landen verlaagd naar 100.000 kilometer of zes jaar. En je moet regelmatig je olie verversen om de boel schoon te houden. In sommige landen werd de garantie ook verlengd. Een woordvoerder van moederbedrijf Stellantis meldt aan TopGear Nederland dat de onderhoudsinval in Nederland niet gewijzigd is. Ook de garantie blijft hier twee jaar.

Wel zegt de importeur dat er terugroepacties zijn geweest in 2020 en 2022, maar die hadden niets te maken met de riem. Officieel zou er dus niets aan de hand zijn met de PureTech-motoren. Wie toch verknocht is aan zijn of haar PureTech, schijnt nu van het merk Iwis een distributieketting te kunnen kopen om de riem voor eens en altijd te kunnen vervangen. Sinds 2023 zijn de automerken zelf ook overgestapt op een distributieketting in plaats van een natte riem. Dat zegt dus ook wel iets.

Hoe zit het met de motoren van Ford?

Ook Ford heeft de natte distributieriem toegepast bij de zogenoemde EcoBoost-motoren. Hier was eveneens een klacht dat de oliekanalen verstopt raakten, maar dit had een andere oorzaak. Blijkbaar ging er een spanrol stuk, wat als gevolg had dat de riem kapot ging. Dit gaf soortgelijke klachten als bij de PureTech-motoren. In de VS werd ruim een jaar geleden een terugroepactie op poten gezet waarbij zo’n 140.000 auto’s terug moesten naar de garage. In Nederland was er niet zo’n terugroepactie.

Ford laat aan TopGear Nederland weten: ‘Ford kent geen structurele problemen met deze motor. In een specifieke situatie kan de distributieriem degraderen als gevolg van vervuiling van de olie of het gebruik van verkeerde olie. Dit kan leiden tot verstopping van de oliepomp en uiteindelijk tot ernstige motorschade. Onderhoud volgens fabrieksvoorschriften en olieverversing met de juiste specificaties is cruciaal.’ Ook hier is het officiële verhaal dat er niets mis is.

De vervangingstermijn van tien jaar of 240.000 kilometer is bij deze motoren in de tussentijd niet veranderd. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zijn er wel enige problemen bekend met deze motoren. Ook Amerikaanse websites melden klachten. AMS adviseert om te kijken naar Ford-modellen met een EcoBoost-motor van na 2018. Toen is ook Ford overgestapt van een natte distributieriem naar een distributieketting. Ga je wel voor een riem, zorg dan dat je de olie op tijd ververst en de juiste olie gebruikt.

Volkswagen gebruikt dezelfde techniek

Auto Motor und Sport weet verder te vertellen dat ook Volkswagen de techniek gebruikt bij sommige diesels, maar in mindere mate. Daar loopt niet de volledige distributieriem door de olie, maar alleen de riem die de oliepomp aandrijft. Als deze riem kapot zou gaan, heb je overigens exact hetzelfde probleem. Maar volgens AMS is er bij de Volkswagen weinig aan de hand en moet je er gewoon op letten dat je de olie op tijd ververst.

Ook bij Honda zou het soms fout gaan

Volgens AMS heeft de 1,0-liter VTEC-motor in de Honda Civic ook het probleem met de natte riem. In Nederland is deze auto niet enorm veel verkocht, dus hier is weinig over beschreven. Op buitenlandse websites vinden we wel wat signalen dat er problemen kunnen zijn met deze natte riem. Iets om rekening mee te houden als je graag een moderne Civic wilt.

Dus, moet je een natte distributieriem willen?

Zo’n natte riem is geen doodsvonnis, maar duidelijk is dat het kwetsbare techniek is. Je moet heel kritisch zijn op het uitgevoerde onderhoud en zelf ook scherp het onderhoud uitvoeren. Je vindt dit soort motoren veel in kleine crossovertjes, en dat is een heel populair segment in Nederland. Er zijn dus best wat modellen met zo’n natte riem in omloop. Veel merken laten de natte riem alweer los, dus je kunt ook zoeken naar hetzelfde model waarbij al een ketting is toegepast. Dat is vaak de veiligste optie.

39 reacties op “Door een ‘innovatie’ van een paar jaar geleden zijn een hoop motoren nu een tikkende tijdbom”

  1. Heb mijn Fiesta ecoboost 100 pk uit 2013 ingeruild na er 120k meegereden te hebben. Dus er bijna 120 k probleemloos mee gereden. De garage heeft deze na vervanging van distributie spanrol en waterpomp weer doorverkocht. Kosten zoals de garagehouder aangaf € 1100

  2. Dat noemt men tegenwoordig vooruitgang…
    Zoals enkele monteurs hier zeggen: hoe hoger de Euro norm, hoe meer problemen, allemaal om de doelstellingen te halen maar het levert meer miserie dan wat anders.
    En zeg nu zelf; wie laat een riem in olie draaien?
    Daar moet je een slimme ingenieur voor zijn…
    Net als het werken aan hedendaagse wagens, soms een halve wagen afbreken om ergens aan te kunnen.
    Al die ingenieurs hebben zelf nog nooit aan een wagen gewerkt, dat is het probleem!
    Ze hebben geen inzicht met wat ze ontwikkelen.
    En dan zwijgen we nog over electronische problemen…
    De toekomst zal uitwijzen hoe duurzaam een elektrische wagen is…
    Hopelijk vormt de electronica geen gekke kuren bij het ouder worden…
    Al die normen voor lagere uitstoot brengt kommer en kwel omdat diegenen die het wetmatig opleggen geen snars begrijpen van mechaniek.
    Het begon al met de EGR klep op de diesels.
    Ook de MultiAir modules bij de Fiat group zijn zeer gevoelig voor de gebruikte olie, ik kan er over mee spreken.
    Enfin ik kan een boek schrijven over de hedendaagse (laatste 20 jaar) problematiek.
    Men doet maar, het moeten maximaal prestaties en minimaal uitstoot zijn, problemen zijn achteraf voor de klanten en niet zelden met serieuze kosten!
    Zo komt er veel vroegtijdig op het schroot omdat men de hoge kosten niet meer wil doen.
    Hoezo duurzaam?

  3. De mijne peugeot 3008 daar is de distributie natte riem vervaging 10200km er waren aan de zijkant van de rien stukjes afgebroken dun was hard nodig dit hebben we zelf ondekt

  4. Ik heb na 11 3/4jaar en 150.000 km de natte distributieriem van mijn Focus laten vervangen. Zag er nog prima uit, maar kostte bij de universele garage 1000 euro. Elk jaar de olie vervangen met de juiste specs voorkomt ellende.

  5. Heeft Mercedes B klasse 180d van 2019 een natte distributieriem ,is een Renault moter 1500 diesel
    Graag antwoord ‘dank. U wel in

  6. Hebben hier een 308SW 1.2 110 pk gehad van 2016. (tweedehandsgekocht met 78000 km).
    De distributieriem was vervangen tijdens de terugroepactie op 64000 km.
    Met de riem hebben we eigenlijk nooit een probleem gehad. De wagen is altijd onderhouden geweest bij de Peugeot garage met de juiste olie.
    Resultaat : op 110.000 km zoop de motor 600 ml olie elke goeie 200 kilometer !!!
    De motor is vervangen geweest. Die distributieriem is eigenlijk niet het probleem. Wel de slijtage van zuigersleepringen en zuigerwanden waardoor de motor olie zuipt en er ook vervuiling tot bij de olie kan.
    De gebruikte olie is ook veel te dun (het enige wat telt is een zo laag mogelijk verbruik, niet de levensduur van de motor).
    Dit ligt ook niet aan de gebruikte benzine. E10 of E5 heeft daar geen enkele invloed op.

    Dit zijn gewoon slechte motorblokken. De natte riem is eigenlijk niet echt het probleem (toch niet meer de huidige (3e type versies).

    De wagen is hier verkocht aan 112000 km. en dus met een volledige verse motor en distributieriem. We waren de Stellantis onzin kotsbeu… Het heeft 1 (EEN ) JAAR geduurd om dit op te lossen. 54 dagen moeten wachten tot de motor vervangen was. En heeft de wagen nog 2 beurten moeten krijgen omdat er olie uit lekte in grote hoeveelheden.
    En dan durft de garage nog te vragen waarom we de wagen buiten hebben gesmeten…
    Greetings,
    Patrick

  7. Beste Wout;
    Ik bedoel; de redactie “VERGAT” te vermelden dat er vele, vele vw’s ook kapot zijn gelopen!
    Mét of zonder hetzelfde probleem. Not mentioned; wordt ik een beetje wakker van@ dsg bakken; héél duur in revisie, en liggen al op voorraad klaar@plantjeskwekers, die meteen kunnen rijden;)
    Maw; marketing wonder vw concern, stopt méér miljarden in marketing, dan in kwaliteit; nooit in top 10 dus, en ze halen japanners etc.nóóit meer in, zie momenteel ook de problemen bij dit concern

  8. Ik heb met mijn Peugeot 3008 een oproep gekregen om de riem preventief te vervangen, heb zelf de riem moeten bekostigen wat ik schandalig vind

  9. Natuurlijk is het jammer dat sommige uitvindingen in de praktijk niet het gewenste resultaat brengen.
    Maar waar geen fouten mogen worden gemaakt en niets nieuws wordt geprobeerd, zal ook niets beter worden. Als er in het verleden zo was gedacht hadden we nu nog op varkens rond gereden.

  10. Beste redactie,

    Citroën heeft -in tegenstelling tot wat jullie melden- wel degelijk een terugroepactie op poten gezet. Ik ben daar zelf voor naar de dealer gegaan

  11. Volvo heeft een tijdje een (natte) riem aangedreven oliepomp gehad op de B motoren, deze lopen nu ook bij bosjes kapot, kost je een hele motor als je pech hebt. En Volvo geeft geen coulance, want volgens Volvo is er geen probleem.

  12. Jammer dat in deze tijd over de rug van klanten en monteurs, investeerders rijk willen worden.
    Ingenieurs zijn ook gebonden aan de ruimte die men krijgt, om iets te ontwikkelen en of te ontwerpen, geld speelt de hoofdrol hier in.
    Als het budget op is moet het de markt op en rendement maken, geld moet renderen.
    Wacht de markt af, hoe het betreffende nieuwe voertuig zich houdt kwalitatief.
    Koop niet gelijk het nieuwe type, maar wacht af.
    Vuistregel is door ballonnetje prikken, priet praat van verkopers door heen kijken, begrijp dat het voor een leek moeilijk is, maar vraag in jou omgevingen aan een technische man vrouw hoe die over die techniek denken en er van vinden.
    Hieruit kom je meer te weten te weten over het voertuig, voor aanschaf.
    Kleine tips meer olie verbruik als 1 liter op 1000km is de moter aan revisie toe.
    Blauwe rook uit de uitlaat wijst op olie verbruik, zwarte rook wijst op lekkende verstuivers bij diesel, tijdens het draaien van de moter stationair en men haalt de oliedop van de moter en er komen veel dampen uit de olie dop opening, niet kopen veel verbrandingsdampen komen langs de zuiger. Als de moter op bedrijfs temperatuur is moeten gassen uit de uitlaat bijna niet meer te zien zijn.

  13. Er is meer dan de ACEA code. Fabrikanten hebben eigen specificaties. Daar zitten additieven in die de riem beschermen, of zitten juist niet additieven in die de riem oplossen. Olie van de Action heeft niet de PSA specificaties op het etiket staan dus mag niet in een Puretech blok.

    De werkelijke oorzaak zit in lange service intervallen en het gebruik van E10 benzine. Uiteindelijk mengt er altijd wel brandstof door de olie, de alcohol trekt extra vocht aan en het zit fijn 2 jaar of 30.000km in je carter. Service interval verkorten naar 1 jaar of 20.000km voorkomt een hoop ellende.

  14. Er klopt wat niet in dit artikel, aangezien Stellantis ook in Nederland de garantie op de motor naar 10 jaar heeft verlengd vanwege dit probleem. De schade aan de motor zorgt namelijk ook voor hoog olieverbruik. Addertje onder het gras: dat geldt vanaf 2 liter olie per 1000km. Een wassen neus dus.

    Zie https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/hoe-is-het-met-de-problemen-van-de-12-puretech-motor-van-stellantis over de garantie. En die 2l per 1000 km weet ik omdat ik geprobeerd heb aanspraak te maken op deze wassen neus garantie.

  15. Vreselijke constructies, allemaal om goedkoper te werken. En..idd, al eerder gezegd, de ingenieurs denken aan de baas, niet aan de monteurs èn de klanten. Ruim 40 j monteur geweest, distributieketting en waren b.v. bij Opel in DUPLEX uitgevoerd, zelden een vervangen, dat vervangen was dan “doorkrijgen”, èèn uurtje werk. Heb nu zelf Mitsubishi met ketting, en directe oliepomp zònder ketting of natte riem. Toch maar weer V 8?…geen gedoe… succes iedereen met pokke distributie.

  16. Hoe minder euro dus bv euro3 hoe beter de motor dus euro7= miserie ik heb 7 miljoen km met Mercedes bestelwagens gereden in de E U
    Vroeger waren ze beter nu te veel elektronika

  17. Gebruik mecatech oilflush , mag in combinatie met natte riem. Voor de olie verversing toevoegen. Haal je de meeste prut eruit. Ook kwaliteit brandstof tanken v power , bp ultimate voorkomt olieverdunning en afbrokkelen riem.

  18. Die natte riem was een ontwikkeling van Continental, bedoeling was motoren klaar te maken voor de steeds strengere milieunormen.
    Voordeel lagere interne wrijving en dus weer x-aantal gr. uitstoot minder, net als een 3-cilinder ook minder interne weerstand geeft.
    Nadeel zoals in artikel beschreven bleken pas achteraf en heeft voor meer miserie gezorgd als winst. Continental heeft de riem in de loop der jaren aangepast maar het is nooit 100% goed geworden.
    Het juiste (dealer!) onderhoud en oliesoort is hier super belangrijk.
    Mijn zus haar Ford is door de natte riem ook in de soep gedraaid, problemen zitten niet enkel bij Stellantis!

  19. De distributieriem van mijn VW moet pas bij 180.000km worden vervangen en kost ongeveer €450 bij mijn lokale VAG-specialist. Bij een officiële VW garage zal het wel een pak duurder zijn.

  20. Chris Guldentops.

    Bedoelt u niet een te lage olie druk? Aangezien een verstopte oliezeef nooit een te hoge olie druk kan leveren.

  21. Audi ,1 rubber Oring van 5 centen kost een vermogen om te laten vervangen,, O ring gaat lekken, meestal rond de 100 K.
    en als het nou een easy job was om die O ring te vervangen,, tja.
    Maar nee, het is een klus van 2 dagen.
    kunnen die Engineers nou eens een keer techniek uitvinden, waar de monteur makkelijk eea kan repareren?
    Ford Granada, Taunus, Peugeot 404 om maar een paar voorbeelden te geven.
    Je kon goddomme je schaft houden, terwijl je kleppe stelde en punten verving bij die auto’s.
    Gewoon langs de motor gaan zitten, onder de motorkap.
    Nee tegenwoordig schroeven we alles dusdanig in mekaar, dat je er 3 dagen werk mee hebt voor basis onderhoud…
    engineers,.,,, die pipo’s waar monteurs al decennia lang ruzie mee hebben….

  22. Bardahl heeft een olie additief voor deze wagens met een natte distributieriem nml. Plasma LXR.
    Stellantis dealers gebruiken deze product ook tijdens de onderhoud.

  23. @Ron.s, Toyota 100000 zonder problemen??
    Ik heb hier een Toyota staan voor je waar bij 80000km een nieuwe distributieketting in moest…ketting uitgerekt, altijd dealer onderhouden…was wel een uniek gevalletje werd er gezegd.

  24. Wat was het vroeger makkelijk. (30 jaar geleden) gewoon auto huren van zelfde type en dan moter wisselen. Tik in moter gewoon pot appelstroop erin en gauw verkopen. Krukas lagers eruit. Carterpan eronder uit spekzwoerd er tussen en weg ermee. Nostalgie

  25. @wout van dam.
    Ik heb zo een k×tmotor gehad in mijn Berlingo XL van 2019. Motorlampje brandt en voor de rest geen probleem? Mijn hol je wagen gaat gewoon in noodstop. Motor valt gewoon uit bij snelheden van 120 km per uur. Melding oliedruk te hoog omdat je oliezeef vol zit met rotzooi. Is wel een lachertje als je op de snelweg op het linkse vak rijdt.

  26. @Joris. Ik denk dat je bedoelt dat de ketting langer werd bij VW. Dat is natuurlijk bezuinigen op het materiaal vanuit VW.

  27. In theorie is het perfect. Minder geluid, minder frictie betere warmte huishouding . Maar in praktijk is het een grote ellende en werk voor de garage’s. Theorie en praktijk zijn 2 gescheiden wegen.

  28. Het grootste probleem zit dus linksvoor.

    Als die rotzooit met uitstellen van onderhoud en olie van de supermarkt erbij gooit, kan het mis gaan.

  29. Bij de 1.0 (60 en 75 pk) met droge riem is de 1e controle, dus waarschijnlijk nog niet vervangen, pas bij 270.000 km! Waarom zou je dan een rubber riem in de soep eh ik bedoel olie laten lopen???

  30. De Ford Focus 4 heeft een distributieketting maar de oliepomp heeft wel een natte riem. Bij verkeerde olie heb alsnog grote problemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear