
Mocht je al een elektrische auto hebben, dan is dit artikel waarschijnlijk niet voor jou. Al proberen we natuurlijk wél een paar rake grappen te maken voor je vermaak. Overweeg je voor het eerst een EV, dan weet je: de accu is essentieel. Maar wat kost een volle accu eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Kort gezegd is dat de nieuwe brandstoftank van de auto. Waar je bij een benzineauto een plastic bak van 30 tot 100 liter hebt, is dat bij een EV een flink accupakket onder de vloer.
De uitdaging? De energiedichtheid van zo’n accu is 14 tot 17 keer lager dan van benzine – je hebt dus een veel grotere ‘tank’ nodig om even ver te komen. In de meeste gevallen geldt: hoe groter de accu, hoe groter de actieradius. Waar we bij brandstofauto’s praten over liters, hebben we het bij EV’s over kilowattuur (kWh): een maat voor elektrische energie.
Hoeveel kWh gaat erin een volle accu?
Dat hangt af van de capaciteit van de accu, en dan vooral van de nettocapaciteit – het deel dat je daadwerkelijk kunt gebruiken. Vaak is dat een paar kWh minder dan de opgegeven bruto-inhoud. Check dus altijd de technische gegevens.
Kleine EV’s (Peugeot e-208, Mazda MX-30, Fiat 500e) hebben vaak een accu van 30 tot 50 kWh. Middelgrote auto’s (Tesla Model 3, Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E) zitten rond de 60 tot 80 kWh. Grote jongens (Lucid Air, Porsche Taycan, Mercedes EQS) gaan tot 100 of zelfs 120 kWh. En de Rover 75 – die heeft dan weer een grote accu nodig om alleen de startmotor draaiende te houden. Voor de voorbeelden in dit artikel pakken we een accupakket van 60 kW. Dus lekker gemiddeld.

Fabrikanten bieden vaak meerdere accugroottes aan binnen één model, omdat accu’s duur zijn. Let op: niet elke accu is hetzelfde. Er zijn verschillende typen, zoals LFP (lithium-ijzerfosfaat) en NCM (nikkel-kobalt-mangaan). Qua kWh maakt dat niets uit, maar het bepaalt wél zaken als levensduur, laadsnelheid en kosten.
Dus, wat kost een volle accu van een elektrische auto?
Simpel: aantal kWh × prijs per kWh. Het probleem zit ’m in waar je laadt. Laadtarieven kunnen enorm verschillen. Gemiddeld betaal je zo’n 50 cent per kWh. Dus als je accu 60 kWh groot is en je laadt hem helemaal vol (van 0 naar 100 procent, wat eigenlijk niet voorkomt), kost dat je zo’n 30 euro. Ga je echter snelladen langs de snelweg, waar de prijzen hoger liggen, ben je meer kwijt, 0,90 cent is niet vreemd. Dan ben je ineens 54 euro kwijt.
Waar kun je goedkoop elektrisch laden?
De prijs van een volle accu kan dus variëren, net als met een benzineauto. Het verschil is alleen veel groter. In tegenstelling tot benzine, kun je elektriciteit op meerdere manieren vinden. Het goedkoopste is gewoon laden bij je eigen huis. Als je de mogelijkheid hebt om een lader aan te leggen thuis, dan heb je het voordeel dat je altijd met een volle accu vertrekt. Thuis betaal je zo’n 11 cent per kWh, dan heb je dus een volle accu voor 6,6 euro. Kijk, dan wordt het ineens interessant!
Hoelang kun je rijden met een volle accu?
Dat is natuurlijk volkomen afhankelijk van je rijstijl en het type auto. Gemiddeld genomen verbruiken auto’s tussen de 10 kWh en 30 kWh per 100 kilometer. Sommige EV’s kunnen – als je heel rustig rijdt – zuiniger zijn en meer is nooit een probleem. Pak een GMC Hummer EV en ga volgas op de Autobahn planken. Dus stel, je hebt een accu van 60 kWh en het verbruik is 20 kWh per 100 kilometer, dan kun je 300 kilometer rijden.

Maar nogmaals, voor het berekenen van de actieradius heb je dus de accucapaciteit nodig en het verbruik. Met een benzineauto is dat natuurlijk niet anders. Hetzelfde heb je met fabrieksopgaves. Als de opgave 15 kWh per 100 kilometer is, kun je ervan uit gaan dat het in de praktijk iets hoger ligt.
Wat kost een elektrische auto dan per kilometer?
In dit geval hebben we dus een voorbeeld van een auto die 60 kWh accu heeft en 20 kWh verbruikt. Dus als jij voor 0,50 euro per kWh de accu vol hebt gegooid en 300 kilometer hebt gereden, dan kost het je dus 10 cent per kilometer. Kun je thuis tegen 11 cent laden, wordt het véél goedkoper, 0,022 euro per kilometer.
Voor de complete berekening moet je natuurlijk ook verzekering, onderhoud en motorrijtuigenbelasting meenemen. Dat laatste is nu nog een scherp tarief, maar wordt iets hoger. Aan de andere kant win je ook flink met onderhoud.
Tot slot
Er is veel discussie over EV’s, en die zal voorlopig niet verdwijnen. Maar één ding is zeker: het is geen zwart-witverhaal. Elektrische auto’s hebben hun voor- én nadelen. Probeer er vooral iets van op te steken.
Voor veel mensen – zeker als tweede auto – kan een EV zomaar de betere keuze zijn. Niet iedereen heeft een blaas waarmee je 1.500 kilometer zonder stop rijdt. Voor dagelijks gebruik, korte ritten en woon-werkverkeer is een EV vaak spot-on. Zelfs als je hem vooral gebruikt om naar de bakker te rijden.
Ik rijd met VW golf 1,4 TGI (aardgas, CNG)
Ik ben ermee onlangs naar Italië gereden
Mijn gemiddeld verbruik lag rond 3,5 kg/100km
De prijzen variëren wel van land tot land (in Italië is het goedkoper dan benzine en diesel)
Als ik uitreken kom ik aan gemiddeld 0,08 cent/km (enkel brandstofkosten, geen verzekering, belasting en dergelijke)
Beat en eat this beste EV’s
Alle beschouwingen lijken op een voetbalwedstrijd waar zo’n tien miljoen Nederlandse scheidsrechters hun visie over ventileren.
Een grappige Nederlandse eigenschap.
Ik wil ook een energiecontract met een kwh prijs van 11 cent! Dacht eerst dat dit een artikel was van 10 jaar geleden maar deze is dan toch erg recent kijk eerst even goed naar de huidoge energieprijzen en ga dan vergelijken.
Ben ook een Diesel fan Citroën C3 1.6 diesel model 2018.
Het verbruik is altijd 1 op 20. Diesel prijs nu 56,9 p liter .
Uitstoot 90gr euro 6 schone motor. De lucht uit de uitlaat is schoner dan de lucht die de motor binnen komt .
De nieuwe C3 benzine heeft een uitstoot van 132 gr.
Mijn vorige auto Fiat Punto EVO diesel ook schone motor was zelfs BPM vrij en de eerste 2 jaar GEEN motorrijtuigen belasting.
De overheid stimuleerde zelfs de aankoop van diesels.
Nu sta je bijna op een lijst van milieu overtreders als je een Diesel bezit.
Ja ik ben een dieselfan . Ik zal zo lang mogelijk met mijn C5 Aircross 1400cc blijven rijden zo lang het mag!
Als ik mijn tank vul met 55 l diesel en voor een goede €75 kan ik als ik snelweg doe.een 1100 a1150 km afleggen aan een constante van 120 / km per u niet meer niet minder (met een limiet control op te zetten ) doen
Maar ik ga elke 5000 km naar de garage voor verse olie enz ! Mijn motor moet supper mooi draaien,bv als ik naar de garage ga en er zou iets aan zijn zou ik direct weten van waar het komt! Heb geleerd voor garagist!
Wij hebben ook graag een vers pintje! Mijn auto heeft ook graag wat verse olie!
Een mooie vergelijking maak je daar. Dus je wil naar een uitkomst toewerken (dat diesel volgens jou het beste is) en dan ga je alle spelregels zo maken dat er geen enkele andere uitkomst meer mogelijk is. Zo werkt dat natuurlijk niet.
Want het ís geen appels en appels vergelijking. Volgens onderzoek heeft 72% van de EV rijders thuis een laadpaal. Die hoeven dus bijna nooit buiten de deur te laden en die zullen hun trip van 950km in jouw vergelijking altijd al starten met een volle accu. Met 2 korte laadstops kom je dan makkelijk aan die 950km en die stops zullen in de praktijk niet langer zijn dan de dieselrijder nodig heeft om naar de wc te gaan en een broodje te eten.
De enige objectieve benadering, los van hogere wiskundige berekeningen, gewoon dit: als je voor 75 euro met je diesel bvb. 950 km. ver geraakt (zoals ik), hoe veel kost het dan met een gemiddelde gezins-EV om ook 950 km ver te geraken. Punt. Ik heb enkele maanden geleden die oefening gemaakt met de prijs die vermeld was op de Fastned chargers hier bij ons om de hoek en dit kwam uit op tussen 130 en 145 euro. Geen “maar” of “misschien”…Dit gerekend met een verbruik van 18 kWh/100 km en ik denk dat ik een batterij van rond de 85 kWh genomen had voor de oefening. Natuurlijk hebben alle publieke (snel)laders een ander tarief (nog zoiets bizar) en thuis laden is een totaal ander verhaal, dat weet ik ook want we hebben nog een plug-in ook. Maar je kunt nu eenmaal thuis geen diesel tanken dus appels met appels vergelijken.
Beste Allemaal,
Wat fijn dat er zoveel uiteenlopende reacties zijn. Met mijn Dacia Spring die ik thuis kan laden scheelt het mij veel geld. Ik heb een vast contract gehad voor 5 jaar dat nog tot volgend jaar loopt. Ik heb daar voor een kWh-prijs van tussen 18-24,5 cent/kWh. Dat lijkt geen vaste prijs, maar dat heeft te maken met de veranderde energiebelasting in die verschillende jaren. 11 cent lijkt mij wel heel weinig per kWh (wat het artikel schrijft). Misschien is dit mogelijk met een dynamisch contract. Ik zit nu bij 95.000 km op een prijs van circa 25 cent/km. Hier zit alles in; subsidie(3.350 euro) verzekering, aansluiting laadpunt (1-fase stopcontact, meer dan genoeg voor deze auto), onderhoud met banden, kWh (inmiddels 13.000] en wegenbelasting (23 euro in 3 maanden; 912 kg). Voor mij werkt dit dus als een trein. Ook de degradatie van de accu is laag. Op naar de 20 cent per km.
“Ga je echter snelladen langs de snelweg, waar de prijzen hoger liggen, ben je meer kwijt, 0,90 cent is niet vreemd. Dan ben je ineens 54 euro kwijt.” Met een prijs van nog geen cent kost het euro 0,54 en niet euro 54. Rekenen en schrijven ondermaats in dit artikel. Journalistiek 2025?
Wie koopt er een EV van 5 jaar oud als je weet dat er een kostenplaatje van 25000 euro aan zit te komen voor een nieuwe accu en waar laat je al die oude inleveren groot chemisch afval wat gaat dat kosten even goed nadenken wat je voor 25000 euro plus verwijderingskosten kunt kopen kompleet nieuw en dan hoor ik niemand praten over de levensduur van de electromotoren die hebben echt niet het eeuwigge leven de accu word in het verhaal na 10 jaar vervangen als je veel laad en ontlaad dan wordt dat aanzienlijk korter en dan de axtieradius als je een EV koopt om naar de bakker of de slager te rijden pak dan de fiets.
Kun je niet thuis laden (59% van de huishoudens) niet aan een EV beginnen. Je loopt leeg bij de openbare laadpalen.
Jazco schreef:
21 april 2025 om 10:47
Wie betaald in hemelsnaam gemiddeld 50 cent per kWh !?!? Gemiddelde uurprijs dit jaar was 26 inclusief belasting en vergoedingen. Dat is de helft! Je hebt wel een mega slecht energiecontract afgesloten als je 50 cent vast betaald. Ik heb medelijden met de schrijver van dit artikel.
Mensen die niet thuis kunnen laden bijvoorbeeld. Slechts 41% van alle huishoudens kunnen thuis laden. De rest is aangewezen op de laadpaal cowboys. Wij hebben hier in de wijk palen van Allego. €0,70 per kwh en €0,05 per uur. Veel succes met de energie transitie. Ik heb een nieuwe HEV gekocht.
Sedert 2 jaar rijdt ik in een Tesla model Y
Gedurende die 2 jaar heb ik geen wegenbelasting hoeven te betalen. Besparing ruim € 2000
Geen garagekosten van circa € 600 per jaar dus € 1200. Bij de aanschaf van mijn auto heb ik 10 extra zonnepanelen aangeschaft. Kosten € 3600
Dan nog een flinke besparing op brandstof ( benzine)
Dus alleen al door deze besparing heb ik de zonnepanelen kunnen financieren ‘
U vergeet de laadstroomverliezen en de sluimerverliezen. Daarnaast vergeet u in het onderhoud de accu mee te nemen. Ern 60 KW/h accu kost al snel 25.000 euro incl. montage. In de praktijk wordt de auto na zo’n 10 jaar in zijn geheel vernietigd dus schrijf hem af in 10 jaar.
De afgelopen 2,5 jaar ev gereden en ga komende week weer terug naar benzine. Kosten met een zuinige voet komen bij mij neer op 14 tot 18 cent per km. Ter vergelijk in mijn oude Mercedes rijd ik ook 17 cent per km 7,9 op 100 en tanken in België
Ik ben t met de meeste eens dat je naar de gehele
Kosten moet kijken. Per km is het goed te doen maar afschrijving is enorm. En de wegenbelasting is nu nog te doen. Komend jaar wordt dat 3x zo hoog en in 2027 is het volle mep. Dan is de wegenbelasting gelijk aan de zelfde auto met diesel motor
Beste mensen, let een beetje op met schrijffouten. Het is elektriciteit zonder hoofdletter en niet electriciteit. En talloze dt fouten in bijna elk bericht.
Als je een benzine/diesel wil vergelijken met een BEV dan moet je om correct te zijn vooreerst wagens te vergelijken van merken met zelfde prijsklasse (vb BMW is duurder dan Hyundai).
Vervolgens kies je voor uitvoeringen met hetzelfde motorvermogen en gelijkaardig uitrustingsniveau (want elektrisch is meestal in luxueuzere uitvoering)
Vanaf nu heb je een vergelijkbare startbasis.
Vervolgens kijk je naar de gemiddelde verbruiken van beide wagens volgens WLTP beiden uitgedrukt in kWh (dus zelf omrekenen van energieinhoud gekozen brandstof)
Nu een moeilijke, namelijk de kostprijs van de “brandstof “. Voor benzine en diesel: gemiddelde prijs van laatste 2 jaar en omgerekende prijsstijging per jaar voor de komende 5 jaar.
Voor elektriciteit moet je zonne-energie vergeten want anders dien je ook die investering in rekening te brengen en moet je rekening houden met de energieprijs inclusief taxiën,heffingen en distributie netwerkkosten en het capaciteitstarief. Vervolgens ook gemiddelde prijs van laatste 2 jaar en omgerekende prijsstijging.
Voila, nu ben je klaar om te beginnen vergelijken door eerst een vooropgesteld aantal km per jaar aan te nemen. Dan neem je voor beide types alle kosten, heffingen, subsidies, onderhoudskosten, verzekeringen enz. in rekening te brengen en om te rekenen per jaar.
Vanaf dan kan je pas starten met discussie te voeren en niet meer uit je nek te lullen
Huh, huh 11 cent per kwh ga je niet redden natuurlijk, verder ga je er gemakshalve maar even vanuit dat opladen en ontladen van de batterij 100% efficient is. Feit blijft dat benzine een vele malen hogere energiedichtheid heeft dan zon accu zelfs ook al kun je het maar 30% omzetten in mechanische actie
Wie betaald in hemelsnaam gemiddeld 50 cent per kWh !?!? Gemiddelde uurprijs dit jaar was 26 inclusief belasting en vergoedingen. Dat is de helft! Je hebt wel een mega slecht energiecontract afgesloten als je 50 cent vast betaald. Ik heb medelijden met de schrijver van dit artikel.
Daarnaast hoop ik dat je vooral snachts laad. Dan zit je dus nog een stuk lager.
Je EV is dus thuis voor max 15 euro vol. Mits je van 0 tot 100% laadt (wat niemand doet).
In 2026 gaat de benzine accijns met bijna 30 cent per liter omhoog. Net als de inkomstenbelasting. Wie op reiskosten wil besparen kan met deze voorjaarsnota maatregelen beter partime gaan werken. Dan houd je net zo veel over.
Heb ook een EV en een gasloos huis i.c.m. 50 panelen. Die panelen waren binnen 2 jaar al terugverdiend. Heb al 3 jaar geen electriciteit kosten. Alleen maar geld terug gekregen. Nadat de saldering wordt afgeschaft, kan ik nog steeds 75% met eigen stroom opladen. Er zit nog 5 jaar garantie op de batterij, dus ik kan nog wel even vooruit. Tegen die tijd heb ik zoveel geld bespaard dat ik met gemak weer een nieuw auto kan kopen. Dan wordt dit weer een EV.
Juist Alex! Neem dat maar is mee in je eindberekening na vier jaar rijden en inruilen voor nieuwe auto. En elektrisch rijden wordt snel nog veel duurder. In Duitsland ruilt de dealer jou elektrische auto van 4 jaar oud niet eens meer in. Hij is niet te verkopen voor een redelijke prijs.
Nissan Leaf, 6 jaar oud, 192.000 km gereden. Accupakket was op, konden nog maar 100 km rijden. Nieuw accupakket kost 14.000 euro. Auto dus Total loss en rijp voor de sloop. Er schijnen al meer “jonge” auto’s afgeschreven op de sloop te staan! Wij zijn terug naar benzine!!!
Ik moet lachen om al die berekeningen! Als je namelijk alles mee rekent, dus ook je afschrijving na vier jaar oud en weer inruilen voor een nieuwe auto voor ongeveer zelfde aankoopprijs en je zet dan alle kosten onder elkaar tussen gas rijden en elektrisch dan zal je zien dat elektrisch rijden nog altijd veel duurder is en nog veel duurder wordt komende jaren. Je moet namelijk alle kosten meenemen! Belangrijk is hoe goedkoper de aankoop nieuwe auto hoe minder verlies is de afschrijving na vier jaar rijden en dan inruilen.
Elektrisch rijden, dat is toch beter voor her milieu? Ik lees een meneer die zeurd over het zeuren van niet Elektrische rijders, neemt het vliegtuig als het gaat over lange ritten ( vakantie), dat is niet echt .milieu vriendelijk.
Ook over de kosten is niet iedereen het eens, nu krijgen Elektrische auro riders nog flinke subsidies, als die verdwijnen gaan de meesten terug maar benzine auto’s.
Discussies kunnen beter uitgesteld tot iedere auto bezitter voor eigen kosten moet opdraaien. Dan pas is te zien hoe blij de Elektrische rijders zijn en hoeveel er overblijven.
Ik laad vooral thuis, met zonnepanelen. Vorig jaar gekocht , toen de markt inzetbaar klapte. Werk van uit thuis. En rijd dan eind van de dag met een volle tank. In aan audi etron. Gekocht voor 19 k. Yep. Wacht dus dat overal de koop eraf is en sla je slag.
Iedereen heeft het alleen maar over de directe kosten van dit moment.
De werkelijke kosten zonder allerlei subsidie krijgen we straks als je bijna geen keuze meer hebt.
Zonnepanelen, regelaars duur zonder lange levensduur op onderdelen, oh tellen we maar niet mee.
Electrische auto’s zwaar, duur, groot, levensduur accu ( laad cyclus ) en electrische motoren ( lagers) en zeker de electronica ( beeldschermen etcetera) hebben nou eenmaal geen echte lange levensduur en zijn storing gevoelig.
Ze zullen nooit een klassieke auto worden dus wegwerp maatschappij XL.
Werkelijke kosten van electriciteit zullen Altijd verborgen blijven immers het transport van elektriciteit en het constant transformeren van electriciteit heeft enorme kosten en verliezen.
Zonder electriciteit centrale hebben we geen continue electriciteit net, ook deze zijn enorm kostbaar om te bouwen dus worden bijna volledig gesubsidieerd.
Het gehele electrische verhaal is mogelijk door de enorme hoeveelheid subsidie welke veelal door de staat geleend wordt , immers staat schulden lopen continue op.
Hoe lang is dat nog vol te houden?
Op het milieu is deze elektrificatie de aller grootste leugen en aanslag ooit gedaan door de mensheid welke we netjes vooruitgang noemen.
We zijn door onze hebzucht wel het meest vernietigende wezen op deze planeet. Intelligent maar heel dom.
Voor al die e- rijders met eigen zonnepanelen: jullie vergeten te melden dat die zonnepanelen duizenden euro’s hebben gekost en niet het eeuwig leven hebben. Dus wel graag investeringen en afschrijving op die dingen meereken in de kosten a.u.b.!
Sommigen kunnen echt zeveren als ze niet electrisch rijden, vraag mij wel af waar ze hun mening op baseren als ze geen ev ervaring hebben of is het niet eerder jaloezie omdat ze het zich niet kunnen veroorloven of wat dan ook. Anyway wij zijn heel tevreden over onze ev en nee gebruiken hem niet professioneel maar enkel privé, laden hem nooit op buitenshuis omdat wij het niet nodig hebben om véél kmeters te doen en het is te duur dat is een feit, voor op vakantie te gaan nemen we het vliegtuig. Laden thuis met ons variabel contract van luminus aan een gemiddeld van 13cent de Kw dag en nacht. Dus voor onze ev met een 77kw batterij betalen wij ongeveer 10 euro om 450km in de winter en 520 in de zomer te rijden. Tenzij het zonnetje schijnt dan is het charge free voor diegene die Engels begrijpen. Voor je een mening hebt over iets moet je het eerst zelf ervaren en testen, zoniet kappen met al die onzin over alles en nog wat als je er geen ballen vanaf weet.. en reageer enkel als je een gegronde uitleg voor hebt…de groeten
Thuis laden aan 11 cent dacht ik in het begin ook, dat stond in kleine cijfertjes op de energiefactuur, helaas moet je de bruto rekening delen door de verbruikte KW, dan zat ik in de zomer op 29 cent, en nu vorige maand op 41 cent. Huurhuis, geen zonnepanelen, variabel contract Luminus met maandelijkse afrekening, ga nu laden bij Tesla voor 30 cent. Waarom krijgen zij de stroom wel zo goedkoop?
De ´gewone werkman/vrouw´ woont in een appartement/huurhuis waar je geen dure zonnepanelen op het dak mag zetten waar de omvormers na 10 jaar stuk gaan.Dus´cut the crap´over ´goedkoop laden/alleen auto´s van de zaak profiteren ervan.Ik blijf rustig dieselen met mijn Dacia Sandero TD 1050km met een volle tank welke topzware/retedure EV kan dit?Simpel geen enkele..
@sander
Ik rij nu een EV en ik heb er geen enkel probleem mee om prive een 2e hands EV te kopen.
Mooie luxe Skoda Enyaq full options met grootste accu voor 50% van de nieuwprijs. Zet maar neer!
Ik lees hier opmerkingen over zonnepanelen in de stad of eigenlijk het gebrek daaraan, maar met een dynamisch energiecontract kun je ook gewoon profiteren van lagere tot hele lage tarieven op momenten dat de mensen in de dorpen rondom de grote steden hun zonnestroom massaal op het net dumpen en daarmee de prijzen heel laag maken.
Even voor de zuiverheid.
Reken even rijtuigenbelasting die er nu is.
En in de stad geen zonnepanelen op een huurflat!
Ik denk zelf dat een benzineauto niet veel duurder meer is!
Wat is jullie EV in4 jaar nog waard?? En wie wil hem dan nog??
Als ik mag kiezen, doe me dan de Rover 75 maar, wat mooi en wat reed die lekker zeg…
Over de accu van onze huidige Toyota zullen we het maar niet hebben..
Wat een ellende is dat zeg.
De Rover 75 heeft me nooit laten staan.
De nieuwe Toyota al verschillende keren…
Hoezo “meest betrouwbare merk”?
Het kost een paar uur wachten.
Wat een onzin allemaal.
Alle personen die geen elektrische auto hebben klagen het hardst, terwijl ze niet weten hoe fijn het is om elektrisch te rijden.
Het is een geweldige beleving. Dat alleen al maakt het voor de moeite waard.
Wat een onzin allemaal.
Alle personen die geen elektrische auto hebben klagen het hadst, terwijl ze niet weten hoe fijn het is om elektrisch te rijden.
Het is een geweldige beleving. Dat alleen al maakt het voor de moeite waard.
Hoort “0,90 cent” voor een kWh ook bij die paar rake grappen van jullie?
Dat gezever over zonnepanelen.
A: de meeste mensen werken overdag dus als je s’avonds thuis komt dan is er weinig zon meer.
B: de zon is er altijd maar vooral achter de wolken.
C: in de winter is de zon minder sterk aanwezig.
Dus reken je vooral niet rijk.
11 cent per kWh? Waar dan?
Ik heb super free charge for life dus ik betaal helemaal NIKS.
En dan vergeten ze ook nog de wachttijd en de koppen koffie & broodjes en kou kleumen terwijl je onderweg aan de laadpaal staat.
En je data abonnement om terwijl je wacht dan maar te werken.
De helft van de kost bij een electrische wagen zit hem in de banden. Als je 40000 km rijdt met uw banden en ze kosten u voor 4 banden 1200 euro. Dan kom je op 0,03 euro per kilometer. Dat is evenveel als wat de electriciteit mij kost.
Inmiddels heb ik mijn Tesla model 3 een jaar, ik heb bijna 35000 km gereden. Het verbruik is 12 kwh per 100km. Ik heb een vast contract en betaal 0,29 inclusief btw.
Bij Tesla charges betaal ik 0,30. Laden gaat razend snel. De charges staan altijd op mooie plekken bij Hotels en winkelcentra. Het verbruik is dus iets van 3,50 per 100km. Veel goedkoper dan mijn VW troc die ik eerst had, die verbruikte 1:16 bezinnen. Ik bespaar nu 3500 euro per jaar. Voor stroom ben ik 1000 euro kwijt als ik het zou inkopen. Echter ik heb 45 zonnepanelen die wekken bijna alles gratis op. Dat lukt met benzine niet.
Met zonnepanelen laden wanneer het zonnetje schijnt kost je de terugleververgoeding, ongeveer 11 cent, als je in totaal met salderen op 0 zit of ‘producent’ bent. Met salderen beneden 0 kost het je de stroomkosten regulier (ongeveer 25 cent). Als salderen is afgelopen straks, alleen de terugleververgoeding, dacht ik zo
Gewoon een tesla kopen en bij tesla laden. Kost je maar 30 cent. Oplichters bij fastned en zulke partijen. Ik rijd nu voor minder dan de helft dan mijn vorige auto.
Volgens mij moet je ook nog rekening houden met laadverlies. Een kilowatt in de auto batterij krijg je niet met een kilowatt vanaf de meter?
Aanvullende uitleg van een energiemaatschappij:
De kale stroomprijs is dan wel x cent of soms zelfs negatief, maar ook dan moet er energiebelasting en inkoopkosten worden betaald. Er komt per kWh daardoor nog 17 cent bij.
vandaag geladen voor 7,8 cent. Tibber, dynamische tarieven.
We rijden twee EV’s en die hebben ieder 400km bereik, zo hoeven we maar 1 maal per week op te laden, dit geeft ons de vrijheid dit te doen op goedkope momenten.
Gisteren mijn auto geladen voor 13 cent (inc energiebelasting, BTW en de 2 cent opslag van Tibber. vandaag was het dus nog goedkoper.
Zelf van diesel overgestapt naar een y performance, bevalt zeer goed, maar dat deed de diesel ook. Wel een stuk goedkoper. M’n octavia deed 1 op 18.5 tegen 1.79 euro per liter en nu thuis met de zon laden of 0,27c per Kwh. Nu 10.000 km in 3 maanden gereden en ik zit op een derde van de kosten. Alleen naar Spanje straks gaan we ervaren hoeveel langer je erover doet en of we dat irritant vinden.
Wat ik vaak hoor of zie van anti elektrische rijders is de scheve vergelijking. Verbruik qua kosten van een (kleine) benzine of diesel auto afzetten tegen een elektrische suv met 500+ pk. Vergelijk dan ook een auto in dezelfde categorie qua formaat en prestaties, die rijden echt geen 1 op 15 meer. Ik wissel zelf nog genoeg qua benzine/ elektrisch, maar ik vind het stille toch wel lekker. Wil ik emotie, dan stap ik zelf op de motor.
Ik betaal thuis op dit moment ongeveer 35 cent per Kw. Waar die 11 cent vandaan komt? Geen idee. Mischien zonder BTW en transportkosten voor mensen die zelf stroom opwekken. Niet iedereen heeft echter zonnepanelen.
“Thuis betaal je zo’n 11 cent per kWh” ?? Exclusief de 17 cent per KWH aan bijkomende belastingen. Iets andere uitkomst, desondanks goedkoper wel meest voordeligste.
Precies wat wijsneus zegt stroom kost thuis nu goedkoop 21ct maar gemiddeld 30ct. Daarnaast moet je ook rekening houden dat je met een volle tank brandstof 700km ver komt en elektrische tank eerder 350/450km en je dus twee dient te “tanken” wat het ook weer duurder maakt om elektrisch te rijden. Ik rijd zelf twee elektrische autos
Als je wilt vertellen wat het kost om de accu van een elektrische auto te vullen, pak dan echte waarheden en doe dan vooral geen aannames.
Pak 3 type auto’s, bijvoorbeeld de Peugeot 208, Kia Niro en Bmw 520/i5 in benzine en EV.
Daarnaast pak je werkelijke prijzen van Shell, Ionity, Fastned en Tesla voor het laden langs de weg, en thuis zonder en met zonnepanelen.
Hierdoor kan je een echt duidelijk beeld schetsen en krijgen jullie lezers ook een werkelijk beeld van echte prijzen door werkelijk verbruik per type te vergelijken.
Ik heb zelf BEV en hybride en thuis laad ik de auto’s met zonne energie die ik anders terug had geleverd aan het net. Prijs is €0,05 per kWh wat ik er anders voor had gekregen. Aan de snelweg laad ik bij de Tesla Supercharger voor een prijs wisselend tussen €0,27-€0,35. Benzine kost mij 1,90.
Doe de rekensom nu nog maar eens…
Ik laad alleen thuis. En nu met de zon wordt de elektriciteit gelijk in de accu gestopt. Kost me 0,0.
Dat gemiddelde van 50 cent per kWh voor gewoon laden klinkt als nogal ruim; dat heb ik echt nog nooit betaald en dan parkeren we niet bewust op prijs.
Aan de andere kant is “Thuis betaal je zo’n 11 cent per kWh” wel heel erg optimistisch.
Toevallig is op dit moment de prijs inderdaad slechts 7 cent met een dynamisch contract, maar ik denk dat je in de regel toch echt wel tussen de 20 en 30 cent zit