Mocht je al een elektrische auto hebben, dan is dit artikel waarschijnlijk niet voor jou. Al proberen we natuurlijk wél een paar rake grappen te maken voor je vermaak. Overweeg je voor het eerst een EV, dan weet je: de accu is essentieel. Maar wat kost een volle accu eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Kort gezegd is dat de nieuwe brandstoftank van de auto. Waar je bij een benzineauto een plastic bak van 30 tot 100 liter hebt, is dat bij een EV een flink accupakket onder de vloer.

De uitdaging? De energiedichtheid van zo’n accu is 14 tot 17 keer lager dan van benzine – je hebt dus een veel grotere ‘tank’ nodig om even ver te komen. In de meeste gevallen geldt: hoe groter de accu, hoe groter de actieradius. Waar we bij brandstofauto’s praten over liters, hebben we het bij EV’s over kilowattuur (kWh): een maat voor elektrische energie.

Hoeveel kWh gaat erin een volle accu?

Dat hangt af van de capaciteit van de accu, en dan vooral van de nettocapaciteit – het deel dat je daadwerkelijk kunt gebruiken. Vaak is dat een paar kWh minder dan de opgegeven bruto-inhoud. Check dus altijd de technische gegevens.

Kleine EV’s (Peugeot e-208, Mazda MX-30, Fiat 500e) hebben vaak een accu van 30 tot 50 kWh. Middelgrote auto’s (Tesla Model 3, Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E) zitten rond de 60 tot 80 kWh. Grote jongens (Lucid Air, Porsche Taycan, Mercedes EQS) gaan tot 100 of zelfs 120 kWh. En de Rover 75 – die heeft dan weer een grote accu nodig om alleen de startmotor draaiende te houden. Voor de voorbeelden in dit artikel pakken we een accupakket van 60 kW. Dus lekker gemiddeld.

Elektrische Dodge Charger 2024 batterij

Fabrikanten bieden vaak meerdere accugroottes aan binnen één model, omdat accu’s duur zijn. Let op: niet elke accu is hetzelfde. Er zijn verschillende typen, zoals LFP (lithium-ijzerfosfaat) en NCM (nikkel-kobalt-mangaan). Qua kWh maakt dat niets uit, maar het bepaalt wél zaken als levensduur, laadsnelheid en kosten.

Dus, wat kost een volle accu van een elektrische auto?

Simpel: aantal kWh × prijs per kWh. Het probleem zit ’m in waar je laadt. Laadtarieven kunnen enorm verschillen. Gemiddeld betaal je zo’n 50 cent per kWh. Dus als je accu 60 kWh groot is en je laadt hem helemaal vol (van 0 naar 100 procent, wat eigenlijk niet voorkomt), kost dat je zo’n 30 euro. Ga je echter snelladen langs de snelweg, waar de prijzen hoger liggen, ben je meer kwijt, 0,90 cent is niet vreemd. Dan ben je ineens 54 euro kwijt.

Waar kun je goedkoop elektrisch laden?

De prijs van een volle accu kan dus variëren, net als met een benzineauto. Het verschil is alleen veel groter. In tegenstelling tot benzine, kun je elektriciteit op meerdere manieren vinden. Het goedkoopste is gewoon laden bij je eigen huis. Als je de mogelijkheid hebt om een lader aan te leggen thuis, dan heb je het voordeel dat je altijd met een volle accu vertrekt. Thuis betaal je zo’n 11 cent per kWh, dan heb je dus een volle accu voor 6,6 euro. Kijk, dan wordt het ineens interessant!

Hoelang kun je rijden met een volle accu?

Dat is natuurlijk volkomen afhankelijk van je rijstijl en het type auto. Gemiddeld genomen verbruiken auto’s tussen de 10 kWh en 30 kWh per 100 kilometer. Sommige EV’s kunnen – als je heel rustig rijdt – zuiniger zijn en meer is nooit een probleem. Pak een GMC Hummer EV en ga volgas op de Autobahn planken. Dus stel, je hebt een accu van 60 kWh en het verbruik is 20 kWh per 100 kilometer, dan kun je 300 kilometer rijden.

Renault 5 batterij

Maar nogmaals, voor het berekenen van de actieradius heb je dus de accucapaciteit nodig en het verbruik. Met een benzineauto is dat natuurlijk niet anders. Hetzelfde heb je met fabrieksopgaves. Als de opgave 15 kWh per 100 kilometer is, kun je ervan uit gaan dat het in de praktijk iets hoger ligt.

Wat kost een elektrische auto dan per kilometer?

In dit geval hebben we dus een voorbeeld van een auto die 60 kWh accu heeft en 20 kWh verbruikt. Dus als jij voor 0,50 euro per kWh de accu vol hebt gegooid en 300 kilometer hebt gereden, dan kost het je dus 10 cent per kilometer. Kun je thuis tegen 11 cent laden, wordt het véél goedkoper, 0,022 euro per kilometer.

Voor de complete berekening moet je natuurlijk ook verzekering, onderhoud en motorrijtuigenbelasting meenemen. Dat laatste is nu nog een scherp tarief, maar wordt iets hoger. Aan de andere kant win je ook flink met onderhoud.

Tot slot

Er is veel discussie over EV’s, en die zal voorlopig niet verdwijnen. Maar één ding is zeker: het is geen zwart-witverhaal. Elektrische auto’s hebben hun voor- én nadelen. Probeer er vooral iets van op te steken.

Voor veel mensen – zeker als tweede auto – kan een EV zomaar de betere keuze zijn. Niet iedereen heeft een blaas waarmee je 1.500 kilometer zonder stop rijdt. Voor dagelijks gebruik, korte ritten en woon-werkverkeer is een EV vaak spot-on. Zelfs als je hem vooral gebruikt om naar de bakker te rijden.

2 reacties op “Wat kost een volle accu van een elektrische auto eigenlijk tegenwoordig?”

  1. Dat gemiddelde van 50 cent per kWh voor gewoon laden klinkt als nogal ruim; dat heb ik echt nog nooit betaald en dan parkeren we niet bewust op prijs.
    Aan de andere kant is “Thuis betaal je zo’n 11 cent per kWh” wel heel erg optimistisch.
    Toevallig is op dit moment de prijs inderdaad slechts 7 cent met een dynamisch contract, maar ik denk dat je in de regel toch echt wel tussen de 20 en 30 cent zit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear