
Voor mensen met honger naar kennis hadden we gisteren flink wat leesvoer over eFuels. Hoewel de brandstof niet per se ontwikkeld wordt om de benzinemotor te redden, kun je het spul in de toekomst wellicht verkrijgen voor jouw auto. Handig als je je klassieker op een duurzame manier op de weg wilt houden. Maar wanneer is het spul enigszins betaalbaar?
Mocht je nu al eFuels willen: je kunt nu op de website van Zero 20 liter e-benzine bestellen. Die komt dan eind 2025 jouw kant op en kost je net geen 60.000 euro, wat het op kilometerbasis nog altijd iets goedkoper maakt dan het laden van een elektrische auto bij een snellader langs de snelweg. Maar we kunnen ons voorstellen dat je voor 60k toch liever een nieuwe auto koopt met een tankje oude benzine.
De prijzen van eFuels gaan zakken
Nou kost de brandstof van Zero niet echt 3.000 euro per liter om te maken – die lading van 60 mille is een soort launch edition en komt in een speciale, door voormalige Formule 1-ingenieur Paddy Lowe zelf gesigneerde jerrycan. Evengoed: eFuels zijn ongelooflijk veel prijziger om te maken dan fossiele brandstof. Maar Lowe zegt dat dat bedrag snel omlaag zal gaan.

‘Volgens onze berekeningen zullen de kosten van synthetische brandstof binnen tien jaar op die van fossiele brandstof zitten’, zegt hij vol overtuiging. ‘Dat klinkt misschien buitengewoon, maar de industriële geschiedenis laat zien dat het waar is. Kijk maar naar de kosten en kracht van een mobiele telefoon vergeleken met wat computers kostten.’
De grondstoffen zijn gratis
En hij gaat verder: ‘De grondstoffen die je nodig hebt om een synthetische brandstof te maken, zijn gratis. Zon, lucht, water. Het gedeelte in het midden is een machine, en alle machines in de geschiedenis werden beter, goedkoper en efficiënter. Dus waarom zou je over een jaar of twintig nog ergens olie vandaan gaan halen als je het spul gewoon kunt maken? In plaats van naar olie te boren in de Noordzee kun je ook tien jaar wachten en het op land gaan produceren. Je hoeft alleen maar een e-brandstoffabriek te bouwen…’
Maar hoeveel van die fabrieken – en hoeveel hernieuwbare energie – moeten er komen om alle brandstof te maken die de wereld nodig heeft? Het team van Lowe heeft dat uitgerekend. Als je 25 procent van Saoedi-Arabië vol zou zetten met zonnepanelen – dat kan prima, het land is toch voor het overgrote deel woestijn – kun je genoeg synthetische brandstof maken om aan de hele huidige fossiele behoefte van de wereld te voldoen.
Als zonnepanelen beter worden, zakt de prijs verder
En dat is dan nog bij de huidige stand van zonnestroomtechniek. Als de panelen twee keer zo effectief worden in hun energieoogst, wat gezien de ontwikkelingen van de afgelopen decennia helemaal niet zo’n gekke verwachting is, heb je maar de helft van die hoeveelheid land nodig. En ja, 160.000 vierkante kilometer van het Midden-Oosten vol zonnepanelen knallen klinkt misschien gek, maar ook weer niet zó gek, toch?
En, natuurlijk, het punt is ook nog eens dat eFuels niet de gehele fossiele consumptie zullen hoeven te vervangen. Ze zullen onderdeel zijn van de mix. ‘Om de groene transitie te laten slagen, heb je drie dingen nodig’, zegt Lowe. ‘Je hebt duurzame elektronen nodig. Je hebt groene waterstof nodig, bijvoorbeeld om staal te maken. Je kunt staal niet met elektronen maken. En je hebt eFuels nodig.’
Ik heb gelukkig net getankt, dus ik zou aan een halve jerrycan genoeg hebben. 😁