Het verkopen van lichte sportieve auto’s zoals de A110 is natuurlijk superleuk, maar het grote geld zit bij een automerk niet in nichemodellen. En Renault zette het merk Alpine niet op als leuke hobby voor verveelde ingenieurs. Nee, het masterplan is om geld te verdienen. Daarom kwam eerst de A290, de sportieve versie van de Renault 5 en nu is hier de Alpine A390. Dit moet de grootverdiener worden, want het is een crossover.

De Alpine A390 is 4,6 meter lang en net iets meer dan 1,53 meter hoog. Dit is net wat hoger dan een VW Golf. Het is dus een crossover omdat dit lekker verkoopt, maar heel hoog is de auto eigenlijk niet. De A390 is gebaseerd op de AmpR Medium-basis van Renault en deelt zijn fundament met modellen als de Renault Scenic E-Tech Electric. Toch zijn de prestaties, het rijgedrag en het design specifiek aangepast voor Alpine.

Hoogtepunten van Alpine A390

  • Crossover met vijf deuren van Alpine
  • Niet heel hoog
  • 500 kilometer actieradius
  • Drie elektromotoren en maximaal 470 pk
  • Vanaf 2026 leverbaar

Wat zijn de specificaties?

De dikste uitvoering is de GTS en deze krijgt drie elektromotoren en in totaal 470 pk en 808 Nm. De 0-100-tijd is 3,9 seconden en de top is 220 km/u. Is 400 pk genoeg voor jou, dan kun je de GT nemen. Deze doet 0-100 in 3,8 seconden met een top van 200 km/u. De GTS krijgt dikkere Sabelt-kuipstoelen die overigens wel gewoon verwarmd zijn en een massagefunctie hebben.

Hoe ziet het interieur eruit?

Het interieur is heel erg Renault, maar wel met een Alpine-sausje. Je herkent de schermen uit de Scenic, maar het blauwe leer en het Alpine-stuur geven de binnenkant een eigen identiteit. Leuk is dat de auto Alpine Drive Sound heeft. Je krijgt dus rijgeluid in de cabine. Verder zien we gelukkig nog genoeg echte schakelaars en knoppen.

Indien mogelijk: Wat is de actieradius van Alpine A390?

De actieradius is 555 kilometer met de kleinere 20-inch wielen. Ja, we leven in een tijd waarin 20 inch de kleinere optie is. Ga je voor 21 inch, dan lever je 35 kilometer in. De batterij is 89 kWh groot en je kunt snelladen met 190 kW. Naar de 80 procent laden duurt 25 minuten. Als je op de navigatie rijdt van Google Maps, zal de auto zelf de temperatuur van de accu afstemmen op de rit.

Wat is de prijs van de Alpine A390?

Alpine noemt nog geen prijs van de A390. In de wandelgangen horen we een richtprijs van rond de 60.000 euro. Dat is duurder dan de doorsnee elektrische crossovers, maar dit is dan ook wat bijzonderder. Als je rond de 40.000 euro wilt uitgeven, dan kun je gewoon bij Renault terecht voor een Scenic.

Wanneer komt de nieuwe crossover van Alpine?

De Alpine A390 wordt eind 2025 op de Europese markt verwacht. De productie zal plaatsvinden in de Alpine-fabriek in Dieppe, Frankrijk. De exacte lanceringsdatum en beschikbaarheid kunnen variëren per land en worden nader bekendgemaakt door Alpine. We mochten trouwens alvast een stukje meerijden. Hoe dat beviel, lees je hieronder.

2 reacties op “Zal de Alpine A390 een leuke elektrische crossover zijn?”

  1. Ik xag een tijdje geleden een oude A110 rijden en daarmee vergeleken is de moderne variant al gigantisch.
    Dit heeft echt helemaal niks meer te maken met dat merk van toen, en je moet deze auto gewoon op zichzelf beoordelen En dat is dus een saai uitziende middenklasse crossover, waar er al veel te veel van zijn.
    Het enige wat mist is een fietsendrager voor de fietsvierdaagse in Drenthe.

    • Nu is de A110 in de lengte en breedte flink toegenomen ten opzichte van het origineel, maar ten opzichte van ‘de rest van de markt’ is het toch een auto met hele bescheiden afmetingen.
      In die opzet heeft het juist alles te maken met het merk van toen; ook qua massa is de moderne variant ronduit bescheiden te noemen.
      Ik vind hem dan ook prachtig en vind het zelfs jammer dat ze ook gebruikt nogal prijzig blijven.
      .
      De A390 is wel even slikken inderdaad.

Geef een reactie

(verplicht)