Als ze voor de helft van het jaar in de schuur liggen en als er de andere helft van het jaar rustig mee gereden wordt, dan kunnen banden best lang meegaan. En zo kan het zijn dat je nog een setje oudere winterbanden hebt zonder het ‘sneeuwvlokje’-symbool (3PMSF) op de wang. Voor Nederland geen probleem, maar deze winterbanden zijn in Duitsland niet mee toegestaan als er winterse omstandigheden zijn.
Als je zeker weet dat er geen winterse omstandigheden zullen zijn in Duitsland, mag je zelfs in december nog met zomerbanden rijden. Of met je oude winterbanden. Het probleem is dat je niet een maand van tevoren kunt voorspellen of het sneeuwt, terwijl je wel op tijd een keuze moet maken of je nieuwe banden aanschaft. Overigens zijn er ook all-season banden met het 3PMSF-symbool, mocht je dat een handigere optie vinden.
Wil je een boete voor winterbanden riskeren in Duitsland?
De juiste banden koop je voor je eigen veiligheid, niet vanwege de boete. Maar als je maar één keer naar Duitsland gaat en je hebt niet de goede banden; kun je dan een gokje wagen? Let op: dit geldt alleen maar als je niet van plan bent een ongeluk te krijgen. Want we durven je niet te vertellen hoe het zit met aansprakelijkheid als je botst met de verkeerde banden.
Lees ook: Dit zijn de regels voor winterbanden in Duitsland (2024)
Goed, het verlossende antwoord: als je door de politie bij winterse omstandigheden betrapt wordt met banden zonder het 3PMSF-symbool, dan is de boete voor verkeerde banden 60 euro. Hinder je door je gestuntel (bijvoorbeeld omdat je vast komt te staan) met de verkeerde banden het verkeer, dan hebben we het over een boete van 80 euro. Breng je anderen in gevaar, dan komt daar 100 euro bovenop.
Dan is er nog een boete voor het veroorzaken van een ongeluk door de verkeerde banden. De Polizei deelt 120 euro boete uit aan wie tijdens winterse omstandigheden een ongeluk veroorzaakt op de verkeerde banden. Zoals gezegd: dit kan nog een staartje krijgen als je verzekeraar erachter komt. Investeren in de juiste banden is dus geen slecht idee.
Zo hoog is de boete als je met de verkeerde winterbanden in Duitsland rijdt
Overtreding | Boete |
Verkeerde banden bij winterse omstandigheden | 60 euro |
Daarmee andere weggebruikers hinderen | 80 euro |
Daarmee andere weggebruikers in gevaar brengen | 100 euro |
Een ongeluk krijgen met verkeerde banden | 120 euro |
RGT8 heeft op 21 november 2024 geschreven:
Dan moet de verzekeraar dit nadrukkelijk in de voorwaarden hebben staan en dat betwijfel ik. Denk dat je zelfs met zomerbanden nog verzekerd bent.
Wat die boetes betreft: in steden ben je strafbaar zonder zo’n lelijke groene sticker op de voorruit. Ben al met diverse auto’s zonder sticker naar Duitsland geweest en nog nooit bekeurd. Die polizei hebben wel wat beters te doen dan dit soort ongein.