
Gemak kost geld, dat is bij alles zo. Heb je geen zin om te koken, dan staat er over een halfuur een scholier voor de stoep met slappe patat. Maar het is goedkoper om zelfs piepers te snijden en te frituren. Hetzelfde geldt voor reizen. Als je de moeite neemt om alles zelf te regelen, dan kun je geld besparen. Dat geldt voor vluchten, hotels en transfers, maar ook voor milieustickers in Duitsland en Frankrijk. Die kun je een stuk voordeliger scoren als je weet waar je moet zijn.
We hebben goed nieuws: je hoeft niet uit te zoeken wat de goedkoopste route is, want dat vind je hier. Er zijn diverse Nederlandse partijen die milieustickers voor Duitsland (Umwelt) en Frankrijk (Crit’Air) met een leuke winst aan je willen verkopen, maar als je het direct bij de bron koopt, scheelt het al snel de helft. Belangrijk is dat je wel wat eerder van tevoren bestelt, want de stickers moeten uit het land van herkomst komen. Dit kan wat langer duren.
De Duitse milieusticker (Umwelt) kopen voor de laagste prijs
In bepaalde Duitse steden heb je een milieusticker nodig. Dit is een sticker die je eenmalig op je voorruit plakt en daarna altijd kan laten zitten. Koop je de sticker bijvoorbeeld via de ANWB, dan ben je 15,45 euro kwijt. Andere websites vragen al 20 euro. Koop je de milieusticker voor Duitsland direct bij Berlijn.de, dan ben je slechts 5,95 euro kwijt.
Het is wel iets meer moeite. Je moet een kopie van je registratie uploaden. Bij de Nederlandse webshops is het kenteken en de meldcode vaak genoeg. Ook moet je met je creditcard of met PayPal betalen. Geen iDeal, dus. En dan moet je wel 7 tot 14 dagen wachten tot ie binnen is. De Duitse milieusticker verloopt niet, dus als je toch van plan bent ooit te gaan, dan kun je net zo goed nu de sticker bestellen.
De Franse milieusticker (Crit’Air) kopen voor de laagste prijs
Frankrijk heeft het sinds kort makkelijker gemaakt om de milieusticker te bestellen. Deze zogenoemde Crit’Air-sticker kon je al direct bestellen bij de Franse overheid, maar nu is de website ook in het Nederlands. Hierbij is het direct kopen bij de bron een stuk goedkoper dan de Nederlandse webshops. Nu ben je in totaal 4,91 euro kwijt voor de Crit’Air-sticker, inclusief verzendkosten. Op de website staat dat het erg druk is en dat het dus wat langer kan duren dan normaal voordat de sticker binnen is.
De milieustickers zijn wat ouderwets
Eigenlijk is het gek: als jij geflitst wordt in het buitenland, dan krijg je netjes een boete thuis. De overheden kunnen dus bij de kentekengegevens, maar toch moet je voor milieuzones een losse sticker kopen. Het is wat ouderwets, maar het komt onder meer door privacyregels. In Nederland werken de zero-emissiezones en milieuzones wel op kenteken, maar daar hebben we weer het probleem dat buitenlandse kenteken géén boetes krijgen. Moeten wij ook aan de sticker?