
Zelfs nu de meeste vrachtwagens nog op diesel rijden, hebben we problemen met de capaciteit van ons stroomnet. Er wordt hard gewerkt om ons net robuuster te maken, maar tot het stroomnet helemaal versterkt is, zijn er slimme oplossingen nodig. Zo ook voor afvalverwerkingsbedrijf Omrin. Het bedrijf wilde twee elektrische vrachtwagens kopen. Samen hebben deze 900 kWh aan batterijen, wat gelijk staat aan zo’n tien Tesla’s. Hoe laad je die snel genoeg op zonder dat de stroomhokjes ontploffen?
De extra druk op het stroomnet was niet eens het grootste probleem: de twee vrachtwagens konden met de huidige aansluiting niet sneller geladen worden dan 73 kW. De vrachtwagens zouden dus 12 uur aan de stekker moeten. Geen probleem na sluitingstijd, want zo lang staan ze vast wel stil maar de vrachtwagens moeten ook overdag een keer bijgeladen worden. Daarom kwam het bedrijf Evise met een oplossing: grote batterijen die worden opgeladen als de vrachtwagens weg zijn.
Een thuisbatterij voor de snellader
Het systeem werkt eigenlijk als een thuisbatterij. Wat op zijn beurt weer werkt als een batterij. In plaats van de laders direct aan te sluiten op het stroomnet, worden de laders op een grote accu aangesloten. Als het rustig is op het stroomnet, laden de accu’s op. Wanneer de vrachtwagens stroom moeten hebben, worden deze vanuit de vaste accu’s opgeladen. Het maakt dan niet uit hoe druk het is op het stroomnet: de vrachtwagens tappen alleen uit de bestaande voorraad.
Lees meer: Wat is HVO100 of XTL? En kun je deze fossielvrije diesel zomaar tanken?
Ook zijn er zonnepanelen die helpen met de vaste accu’s op te laden. Nu kunnen de vrachtwagens laden met een snelheid van ruim 400 kW. Na een uurtje moeten ze dus voor het grootste deel zijn opgeladen en kunnen ze weer de weg op. Natuurlijk kun je dit niet te vaak achter elkaar doen, want dan zijn de batterijen van de lader leeg. Deze hebben natuurlijk langer nodig om weer vol te lopen, want dat gaat niet zo hard met 73 kW en een stel zonnepanelen.
Wat het verhaal dan weer niet vertelt is hoeveel energie hierbij ‘verloren’ gaat.
Financieel hoeft dat niet erg te zijn, omdat je natuurlijk op gunstige tijden kunt laden, maar zonde is het wel.
Het nadeel is dat je op deze manier veel meer accu’s nodig hebt en de benodigde grondstoffen zijn al schaars en duur.