De verstandigste én de krachtigste Abarth aller tijden. Dat klinkt als een kreukelfriet met extra mayonaise waarvan je ook nog eens afvalt. Is dit dan de gedroomde dagelijkse auto die ook nog eens leuk is om te rijden? We verklappen vast: zoals het een echte Abarth betaamt is ie niet perfect. Maar is de Abarth 600e goed genoeg? Daar gaan we achter komen.

Voor wie het gemist heeft: Abarth was vroeger een sportieve uitvoering van Fiat, maar al enkele jaren is het een los merk. Je kent ze van de Fiat 500’jes die net even te veel herrie maakten. Nu is het merk volledig elektrisch geworden en biedt het twee modellen aan: de 500e en 600e. Deze Abarth 600e is zelfs de krachtigste auto die het jonge merk ooit maakte.

Wat is er nieuw aan deze Abarth 600e Turismo?

De naam Fiat 600 is helemaal nieuw – als je de klassieker uit de vorige eeuw niet meerekent – maar is wel de opvolger van een oude bekende. Voorheen probeerde Fiat de naamsbekendheid van de 500 te gebruiken om een auto in dit segment te slijten. Deze 500X was blijkbaar toch niet helemaal het doorslaande succes dat het merk zocht, dus proberen ze het nu met de Fiat 600. En op basis daarvan is hier nu dus de Abarth 600e.

De Abarth 600e kun je als Turismo met 240 pk bestellen, of als Scorpionissima met 280 pk. Die laatste is een gelimiteerde uitgave, maar we vermoeden dat er later een permanente versie komt met dit vermogen. Wij rijden in dit geval de minder krachtige Turismo. Buiten dat de Abarth geen Fiat-logootjes heeft, herken je de sportieve versie gelijk aan de uitbundige velgen, de dikke diffuser achterop en de spoiler op het dak.

Hoe rijdt ie?

Het vermogen van 240 pk zorgt voor een 0-naar-100-tijd van 6,2 seconden, wat voor een elektrische auto niet heel snel is. Maar wij zijn er blij mee. Noem ons raar, maar wij vinden een Golf GTI altijd leuker rijden dan een Golf R. Het gaat bij een hete hatchback immers niet om puur vermogen. We durven zelfs te beweren dat het niet te veel moet zijn, zodat je het ook nog eens kunt loslaten op de openbare weg zonder dat je een ‘verzoek teruggave’ hoeft in te dienen bij de officier van justitie.

Wat uniek is aan de Abarth 600e is dat het merk de moeite heeft genomen om een mechanisch sperdifferentieel te monteren. De meeste merken zorgen met software dat één wiel wordt afgeremd als er bij het optrekken wielspin optreedt. Nu is het een mechanisch sper dat het vermogen netjes verdeelt. En dit merk je direct als je wat lomp door een bocht gaat – je voelt dat de auto de neus naar de binnenbocht trekt.

De Abarth 600e is in balans en heeft bakken met grip, maar toch missen we iets. De aantrekkingskracht van Abarth was altijd hetzelfde als die van een klappertjespistool. Het ging heel erg om de herrie – en vooral de gebruiker vond het leuk. De buren werden er gek van. Deze Turismo-uitvoering is bijzonder kaal en heeft bijvoorbeeld niet de Sound Generator aan boord. En, heel kinderachtig: die zouden we toch wel graag willen.

De Sound Generator maakt vanbinnen én vanbuiten motorgeluid. Helemaal nep, maar het biedt wel snelheidssensatie, weten we uit ervaring. Het schijnt ook dat die van de 600e een wat diepere bas laat horen dan het nepgeknetter van de 500e. Meer beterder. Bij een racegame is het motorgeluid ook nep, maar daar waarderen we het net zo. Kinderachtig geluid had wat ons betreft bij Abarth geen optie moeten zijn, maar onderdeel van de standaarduitrusting.

Hoe is het interieur van de Abarth 600e Turismo?

Abarth deed veel moeite door een mechanisch sperdifferentieel en een bodykit te monteren, maar in het interieur merken we minder van hun inspanningen. Alle logootjes zijn dit keer gewisseld (bij de oude Abarth stond er nog 500 op het dashboard, terwijl het officieel een 595 was), de stoelen zijn wat sportiever en de schermpjes hebben een eigen vormgeving. Maar de knop voor de rijmodi is bijvoorbeeld nog hetzelfde suffe knopje van Peugeot.

Het is flauw om over een knopje te mekkeren, maar aangezien het vermogen afhankelijk is van de rijmodus en de auto nooit in de krachtigste modus start, ga je hem regelmatig gebruiken. Hoe fijn zou het dan zijn als dit een mooiere draaiknop zou zijn, of een coole vliegtuigschakelaar waarbij je eerst een veiligheidsklepje omhoog moet doen? Het zijn juist dit soort speelse details die een Abarth zo leuk kunnen maken. En dat is nodig, want een elektrische auto is per definitie minder sensationeel dan een luide benzineversie.

Verder noemden we dit de verstandigste Abarth tot nu toe. Niet alleen vanwege de elektrische aandrijflijn, maar ook omdat ie een vijfdeurs is. Dit betekent niet dat er per se ruimte is voor het hele gezin; achterin is hij niet heel ruim. Voorin ook niet, als je achterin je kinderstoeltje zet. Moet het volledige gezin mee, dan moet je wachten tot (en hopen dat) Fiat de 500L een opvolger geeft. Een Abarth Multipla zien we best wel zitten.

Wat is de prijs van de Abarth 600e Turismo?

Hier komen we aan bij het grootste nadeel. Je betaalt minimaal 45.990 euro (44.990 euro in België) voor de Abarth 600e Turismo. En dan krijg je niet eens een achteruitrijcamera, elektrische buitenspiegels en zelfs geen navigatie. En dus geen Sound Generator. Je wilt dus minimaal de Abarth 600e Scorpionissima van 49.990 euro (47.990 euro in België). En dan krijg je volgens de brochure maar een actieradius van 320 kilometer.

Dan moet je wel heel graag een Abarth willen, of een mechanisch sperdifferentieel. Want in deze prijsklasse vind je genoeg EV’s die harder optrekken, ruimer zijn en meer actieradius hebben. Als we rijplezier buiten beschouwing laten, heb je voor 45.990 euro een Skoda Enyaq die 680 kilometer ver komt en 286 pk heeft. Wil je wél rijplezier, dan is er een Polestar 2 voor 44.950 euro met 546 kilometer actieradius en een 0-naar-100-tijd van 6,4 seconden.

Dus, moet je ‘m kopen?

We hebben altijd een zwak gehad voor Abarths. Ze waren nooit perfect, maar wel altijd charmant en lekker baldadig. Het baldadige is er bij deze wel een beetje van af, maar dat vergeven we hem – de transitie naar elektrisch is niet door Abarth verzonnen. Qua rijplezier heeft het merk echt wat tofs neergezet, maar als je puur kijkt naar de specificaties, dan is het een vrij dure en niet al te beste elektrische auto. Koop hem voor z’n charmes, niet voor z’n inzetbaarheid.

Abarth 600e Turismo specificaties (2025)

Aantal motoren1
Power240 pk/175 kW kW, 345 Nm
Accu54 kWh
Aandrijvingvoorwielen, traploos
Acceleratie0-100 km/u in 6,2 s
Topsnelheid200 km/u
Verbruik18 kWh/100 km
Actieradius322 km
Laadtijd27 min. bij 100 kW (80%)
Afmetingen4.187 x 1.808 x 1.538 (l x b x h)
Wielbasis2.559 mm
Gewicht1.700 kg
Bagage360/1.231 Y l

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *