Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio vs BMW M4 Competition Pack
Een titanenstrijd, een strijd tot de dood erop volgt, het gevecht der gevechten. Noem het hoe je wilt, maar dit is wat we allemaal willen zien: de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio vs BMW M4 Competition Pack.
Gepubliceerd op 9 mei 2017 om 20:00 uur
1 reacties
Dit zijn altijd leuke testen. De Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio vs BMW M4 Competition Pack. Oké, die BMW is geen M3, de vierdeurs zou beter passen bij het beeld, zowel visueel als psychologisch. Maar we hadden simpelweg niet de mogelijkheid om die tegelijk met de Giulia te testen. Dus dan maar zo…
Trouwens, zoals elke M3/M4-liefhebber weet, heeft BMW hun auto’s zo gemaakt dat ze allemaal niet zo heel veel van elkaar verschillen. Alleen de wielophanging van de M3 is iets aangepast om de 20 kilo die hij meer weegt op te kunnen vangen. De spoorbreedtes zijn identiek: bij de M4 is er 40 millimeter toegevoegd ten opzichte van een standaard 4-serie en bij de M3 een heerlijke 80 millimeter vergeleken met de gewone 3-serie.
De M4 met Competition Pack is er om het gat te dichten, in vermogen en prijs, tussen de M4 en de (toen nog) duurdere en krachtigere Giulia. Laten we ons in dit geval even focussen op de BMW – de Giulia heeft ondertussen al zo veel aandacht gehad dat je er waarschijnlijk al het een en ander van af weet.
Het Competition Pack is een optie van 7.500 euro (in België is dat 7.450) waarbij er 450 pk uit de 3,0-liter twin-turbo zes-in-lijn wordt gesleept. Dat is 20 pk meer dan de standaard M4. Dit zorgt ervoor dat de M4 er 0,1 seconden minder over doet om van 0 naar 100 km/u te gaan. Nu binnen 4,0 seconden om precies te zijn. Het koppel blijft 550 Nm, beschikbaar bij een toerental vanaf 1.850 tpm.
De vering, dempers en stabilisatoren zijn compleet vernieuwd, zowel voor als achter. Daarnaast is de verstelbare ophanging opnieuw ingeregeld en is het differentieel aangepast. Dus wanneer je zijwaarts een bocht probeert uit te komen, trekt de M4 zich nog effectiever recht. Dit maakt hem niet alleen nóg sneller, het zorgt er ook voor dat je meer betrokken wordt bij het rijden. Voel je je toch weer wat veiliger.Aan de buitenkant vind je een hoop zwart: een zwart M-logo, zwarte uitlaatsierstukken en een zwarte grille. Al met al komt de achterwielaangedreven M4 met DCT-transmissie op een gewicht van 1.572 kilo. Voor 119.635 euro is ie van jou, als je ‘m in Nederland koopt – Belgen betalen 94.445 euro.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio vs BMW M4 Competition Pack: de prijs
Als je moet kiezen tussen een van de twee zou de echte Nederlander voor de Quadrifoglio gaan. Met een prijs van 112.030 euro (79.100 euro in België) is de Italiaan fors goedkoper dan de Duitser. Daarnaast heeft de Alfa Romeo 60 pk meer, een voordeel van 50 Nm trekkracht en is hij nog 48 kilo lichter. Hij is opgebouwd uit aluminium en staal, hij heeft een dubbele-wishbone-ophanging voor en een multi-link achteras. Elektronische torque-vectoring maakt het mogelijk om 100 procent van de stuwkracht naar slechts één wiel te sturen.
Voor de aandrijfas van carbon zit standaard een handgeschakelde zesbak (de Quadrifoglio is ook verkrijgbaar met een achttraps automaat van ZF). De power wordt verzorgd door een 2,9-liter twin-turbo V6, ‘geïnspireerd door de expertise en technologie van Ferrari’. Dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen, want hij deelt veel onderdelen met de achtcilinder van de Ferrari California T. De sportieve versie van de Giulia staat op 19-inch wielen en draagt vóór banden in de maat 245/35 en achter 285/30. In dit geval rijden we met de automaat.
Laten we beginnen bij de binnenkant. Wat vrij logisch is, want als er een ding is dat de twee rivalen kenmerkt, dan is het wel het stuur. Dat van de BMW is wat aan de forse kant: dikke randen en zacht materiaal. Dat van de Alfa is wat harder en slanker. Iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke voorkeur, maar als je dat van de BMW beter vindt, heb je het mis. Door z’n stuur voelt de M4 wat lomp aan en is hij soms moeilijk in bedwang te houden. De Alfa voelt daarentegen wat meer teder.
Beide bieden een goede rijpositie: stoelen die aangepast kunnen worden zodat ze je beter ondersteunen en een stuur dat ver uit het dashboard getrokken kan worden. De Giulia is wat simpeler aan de binnenkant – Alfa Romeo heeft niet al te veel functies in het infotainmentsysteem proberen te stoppen of te veel data in het dashboard verwerkt.
Het toerental en de snelheid zijn dus goed zichtbaar en je hoeft niet eerst door een doolhof om bij je navigatiebestemmingen en radiostations uit te komen. Totdat je in wilt zoomen op de kaart; dan wordt het iets ingewikkelder.
We vinden wat discutabel plastic
De BMW is nog beter georganiseerd qua toegang en rangschikking van informatie, en in materiaal- en bouwkwaliteit is de M4 koploper. Hij voelt zoals je hoopt dat een auto van een ton zal voelen, de Alfa scoort op dat punt wat minder.Je kunt het meeste van het discutabele plastic in het interieur van de Alfa best over het hoofd zien, omdat het niet al te nadrukkelijk naar voren komt. Maar de versnellingspook en het middenconsole verdienen toch wel wat meer aandacht. Het ziet er prima uit, maar de materialen zijn goedkoop en er is af en toe wat speling waar dat er niet zou moeten zijn.
Voor deze test van de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio vs BMW M4 Competition Pack negeren we het praktische aspect even. Achterin kun je zeker wat mensen kwijt, en wat bagage in de kofferbak. Genoeg ruimte om met z’n vieren een weekendje weg te gaan, maar verwacht niet al te veel elegantie wanneer je jezelf op de achterbank van de M4 wurmt. Als dat belangrijk is, neem de M3. De vierdeurs ziet er ook wat beter uit, met grotere wielkasten.
Laten we maar eens gaan rijden
Het rijden dan. De Alfa voelt vooral sneller aan. Je weet dat je dat ook kunt verwachten als je naar de cijfers kijkt. Maar BMW M weet hun modellen altijd erg effectief met hun kracht om te laten gaan, dus ze zouden alsnog bij elkaar in de buurt kunnen zitten. Al is er een groot verschil in de manier waarop deze 3,0-liter turbomotoren accelereren.
De BMW is echt een spierbundel in het lage-toerengebied, waar ie met koppel begint te smijten onder een donker gegrom. Maar het zet niet door. Hij is absoluut retesnel, in welk toerental je ook rijdt, alleen doet ie verder niet veel spannends meer. En voorbij de 5.500 tpm is het wel een beetje uit met de pret.
Alfa, met z’n Ferrari-achtige motor, stelt ook een beetje teleur omdat zijn blok niet meer dan 6.800 tpm wil draaien, juist waar je hoopt dat ie er nog net even voorbij kan schreeuwen. Het is al wel een leukere ervaring dan in de BMW. Hij heeft wat toeren nodig om echt wakker te worden, maar zodra je de 3.000 tpm passeert, krijg je de oplawaai die je in de M4 mist.
De cijfers vertellen dat de Alfa maar een tiende van een seconde sneller naar de 100 gaat (3,9 tegenover 4,0), maar vergeet niet dat de BMW is uitgerust met een sneller schakelende versnellingsbak met dubbele koppeling. Terwijl de Alfa het met een gewone automaat moet doen (die overigens veel sportiever is dan je zou verwachten). Bovendien kan de BMW niet tippen aan het gevoel dat de Alfa geeft als je ‘m tegen z’n grenzen jaagt. En de Alfa klinkt ook beter.
In de BMW heb je de complete controle over alle instellingen voor de motor, het onderstel, de besturing en de versnellingsbak. Menu’s, knopjes, opties; je kunt ‘m precies zo inregelen als jij het prettig vindt.
Alfa’s sportuitlaat doet het alleen in Race-mode
De Alfa heeft een zogeheten DNA-knop. Met die draaiknop kies je de gewenste stand: Dynamic, Normal, All-weather of Race. DNAR dus, eigenlijk. Vervolgens past de auto zichzelf aan. De sportuitlaat wordt echter pas geactiveerd in de Race-modus, en dat is ook wanneer de tractiecontrole wordt uitgeschakeld. Uitgeschakeld in de zin van geheel, totaal, compleet uitgeschakeld.
Maar je wilt natuurlijk altijd die sportuitlaat horen, want hij klinkt geweldig. Vervolgens moet je bij elk stoplicht vrezen voor rokende banden. En bij rotondes moet je telkens oppassen voor obstakels die plots heel hard van opzij naderen, alleen maar omdat je de V6 wilden horen zingen.
Want vergis je niet, de Alfa kan zijn heupen goed laten zwaaien. Zoals je kunt zien op de foto’s. Die 600 Nm aan koppel wordt niet altijd onverdeeld op de weg overgebracht door de Pirelli P Zero Corsa-semi-slicks waarmee onze testauto is uitgerust. Roken doen ze ook goed.
Zoals gezegd, de M4 Competition Pack is veel meer een complete auto dan de reguliere M4. Hij geeft je meer gevoel en controle over de achteras zodat je de bochten beter kunt uitkomen. Persoonlijk genieten we van de uitdaging die de standaard auto biedt, maar in dit geval is het Competition Pack echt een toevoeging.
De M4 komt het beste tot zijn recht in bochten: genoeg grip, evenwichtig en voorspelbaar. Het insturen gaat vrij direct, er komt weinig glijwerk aan te pas, hij levert genoeg snelheid bij het uitkomen. En zoals we in het verleden hebben ondervonden, heeft de BMW een strakkere wegligging en geeft hij meer voldoening dan een Mercedes-AMG C 63.
De BMW is wat lomp en traag. Naast de Alfa…
Maar naast de Alfa voelt de BMW nogal lomp en traag aan. De Giulia is niet alleen een geweldige auto om te rijden; het scherpere, veel snellere sturen (slechts 2,2 omwentelingen van vol links naar vol rechts) geeft je een gevoel van energie en alertheid dat ontbreekt in de BMW. Hierdoor kan de Alfa gevoelig en zenuwachtig aanvoelen, maar het geniale aan de afstelling van deze auto is dat hij wel altijd stabiel overkomt. Dus ook al is hij vlijmscherp, hij blijft rijvriendelijk, ook op de limiet, en dat kun je van de BMW niet zeggen. Zelf in de wat normalere stand voelt hij toch wat agressiever en soms zelfs een beetje ontmoedigend aan.Als we nog even kijken naar de wegligging, dan zou je je eigenlijk moeten afvragen hoeveel daarvan bij de Giulia precies afhangt van de banden. Die zijn agressiever dan de Michelin Pilot Super Sports die onder de BMW liggen. Maar zelfs als de Alfa dezelfde banden zou hebben, weten we zeker dat hij alerter aanvoelt en beter te besturen is. Alle facetten – besturing, achteras, differentieel, onderstel, motorvermogen – lijken beter op elkaar afgestemd. Het geheel voelt wat simpeler, wat zuiverder en hij geeft meer voldoening tijdens het rijden.
Een kleine opmerking. Deze indrukken zijn gebaseerd op een normaal wegdek. Op het circuit biedt de BMW met zijn strakkere ophanging wat meer tegenwicht. Daar komt het tot op de limiet gebalanceerde onderstel pas echt tot leven. Maar hij stuift nog steeds niet zo vrolijk over het wegdek als de Alfa. Hij is niet zo speels of vergevingsgezind in een krappe bocht. Het is een wat humeurige auto met een donker hart.
De conclusie komt dichterbij…
Is er dan nog ergens een pluim over voor de BMW? Nou, hij heeft in ieder geval betere remmen. Ze voelen wat steviger aan, vanaf het begin, terwijl die van de Alfa even moeten opwarmen voordat ze goed hun werk doen. En natuurlijk zijn er wat zorgen over hoe goed de Alfa gebouwd is, hoelang ie het volhoudt.
Maar één ding moet gezegd worden: we hebben de BMW M3 eerder langdurig gereden en kwamen toen tot de conclusie dat het misschien wel een van de beste auto’s ooit is. Compact genoeg voor de Nederlandse en Belgische wegen, ruim genoeg, prachtig in elkaar gezet, subtiel genoeg om niet op te vallen. Hij is behendiger dan een Audi RS 6 en bijna net zo bevredigend als een R8.
Maar als we nu moeten kiezen, zouden we voor de Giulia Quadrifoglio gaan. Ja, je moet wat dieper in de buidel tasten voor de keramische remmen, en stoelen van koolstofvezel, en een stemmetje zou zich ergens in ons hoofd zorgen maken over de betrouwbaarheid, elektronica en eventuele kleine onderdeeltjes die met de tijd plots verdwijnen. Hij heeft een zekere kwetsbaarheid, maar toch zouden we het aandurven met deze Alfa Romeo. Simpelweg omdat ie geweldig is.
Fundamenteel is dit een betere auto dan de BMW M4. Meer genot, meer opwinding, meer voldoening, sneller, beter gebalanceerd, zuiverder. Met andere woorden: hij verdient alle lof die de hele hype eromheen met zich meebracht. De Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio vs BMW M4 Competition Pack valt in het voordeel van de Alfa uit dus.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio (AT)
Motor
2.891 cc
V6 biturbo
510 pk @ 6.500 tpm
600 Nm @ 2.500 tpm
Aandrijving
achterwielen
8v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 3,9 s
top 306 km/u
Verbruik (gemiddeld)
8,5 l/100 km
198 g/km CO2 (G-label)
Afmetingen
4.639 x 1.873 x 1.426 mm (l x b x h)
2.820 mm (wielbasis)
1.555 kg
58 l (benzine)
450 / 1.200 l (bagage)
Prijzen
€ 112.030 (NL)
€ 79.100 (B)
BMW M4 Coupé DCT
Motor
2.979 cc
zescilinder biturbo
450 pk / 550 Nm
Aandrijving
achterwielen
7v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 4,0 s
top 250 km/u
Verbruik (gemiddeld)
8,3 l/100 km
194 g/km CO2
Afmetingen
4.671 x 1.870 x 1.383 mm (l x b x h)
2.812 mm (wielbasis)
1.612 kg
Prijzen
€ 119.635 (NL)
€ 94.445 (B)
NIEUWSBRIEF
Het laatste autonieuws, de meest recente tests en exclusieve auto-content rechtstreeks in je mailbox. En als je wilt kunnen wij je ook op de hoogte houden van aanbiedingen van onze partners.
Reacties
Frank heeft op 10 mei 2017 geschreven:
Heel erg knap, want BMW is echt goed, rijden staat voorop en daarom nummer 1 van de Duitse auto’s.De rest is engineering Maar het gevoel wat een Italiaanse auto geeft…
Frank heeft op 10 mei 2017 geschreven:
Heel erg knap, want BMW is echt goed, rijden staat voorop en daarom nummer 1 van de Duitse auto’s.De rest is engineering Maar het gevoel wat een Italiaanse auto geeft…