
Je zou het niet zeggen, maar deze elektrische Mercedes CLA 350 4Matic is de broer van de kersverse instapper van Mercedes. Hij komt met een groot bereik en – als je wilt – een boel power.
Voelde je onlangs een prettig briesje opsteken? Dat zou zomaar eens de subtiele frisse wind kunnen zijn die Mercedes door zijn modellengamma laat waaien. Deze nieuwe CLA is daarvan het eerste resultaat. Waarom? Omdat dit dankzij het schrappen van de A-klasse op veel markten de gedoodverfde instapper is. Omdat de Mercedes CLA en als EV, en als hybride leverbaar zal zijn. Dat is voor het eerst voor een EQ-model, want zowel de EQE als EQS moesten het doen met louter batterijen. En ten slotte omdat hij op het nieuwe MMA-platform staat, waar ook andere modellen gebruik van gaan maken.
Inhoud Mercedes CLA 350 4Matic (2025) review
Wat is er nieuw aan deze Mercedes CLA?
Mercedes noemt het dan wel een CLA, ze hadden deze nieuwe telg ook best een baby-S-klasse kunnen noemen. En dan met name omdat ie behoorlijk rijk en luxe is uitgerust. Goed zittende sportstoelen, mooie bekleding, geborsteld aluminium, grote schermen, aanpasbare sfeerverlichting, alles zit erop en eraan. Het is, kort gezegd, behoorlijk goed toeven achter het stuur van een CLA.
Als je ’m wilt hebben, kun je voorlopig kiezen uit twee smaken: de 250+ met achterwielaandrijving en 272 pk en de 350 4Matic met vierwielaandrijving en 354 pk. Later volgt er nog een hybride variant. De CLA 250+ kun je nu bestellen als Launch Edition, waarbij iedere denkbare optie voor je is aangevinkt. Dat betekent dat een AMG Line-sportpakketje standaard is, net als het indrukwekkende panoramische dak. Pak je de configurator erbij, dan zul je weinig zaken vinden die je verder nog kunt toevoegen.
Hoe rijdt ie?
Dankzij die 272 pk kom je heel behoorlijk vooruit in het introductiemodel. Genoeg power, een fijn stuurgevoel en wegligging waarop weinig valt af te dingen. En je komt nog ver ook: het accupakket met een nettocapaciteit van 85 kWh belooft een bereik van 743 kilometer. Dat zijn cijfers waar je wat mee kunt.
Tijdens ons ritje met de achterwielaangedreven CLA halen we een nette 13-komma-nog-wat kWh/100 km. Toegegeven, we rijden redelijk wat snelwegkilometers in een uitgestorven Denemarken, maar toch: het stemt hoopvol voor de verdere praktijkervaring op langere termijn. Dat gezegd hebbende: de meeste lol hebben we in de CLA. De vierwielaandrijving en het schepje extra vermogen doen het ruim twee ton wegende gevaarte goed.
Naast de bekende rijmodi als Sport en Eco kun je, net als in andere Mercedi, kiezen uit vier verschillende regeneratiestanden: D, D-, D+ en D Auto, waarbij de toevoeging dus iets zegt over de mate van energieterugwinning bij ‘gas’ los. Ga je voor D-, dan kies je voor een behoorlijk agressieve recuperatie en krijg je bij het loslaten van je stroompedaal een behoorlijke remwerking voor je kiezen. Bij D+ is het tegenovergestelde aan de hand en kun je soepel en haast zonder weerstand uitrollen. Met D Auto schat de CLA zelf de gewenste mate van recuperatie in aan de hand van verkeersomstandigheden. Handig, maar toch vinden we de reguliere D-stand waarbij je de boel meer zelf in de hand hebt het prettigst.
Regenereren en zuinig rijden, leuk hoor. Maar als de weg zich ervoor leent, dan wil je natuurlijk een beetje spelen in de stand Sport. De CLA wordt dan gretiger, reageert bliksemsnel op de beweging van je rechtervoet en ook het stuurgevoel lijkt een tandje directer te zijn. Een volbloed sportauto zal het in deze opzet nooit worden, maar dat beetje extra pit is op zijn tijd best welkom. Autorijden moet immers niet alleen draaien om zuinigheid en actieradius, het mag ook best een beetje leuk zijn. Toch?
Hoe is het interieur van de Mercedes CLA?
Het interieur van zowel de Mercedes CLA 350 4Matic als de 250+ die wij rijden zijn uitgerust met een koffiebruin interieur met opvallende witte kunststof delen op de deuren en middentunnel. Die delen hebben de structuur van een soort betonplaat – Mercedes noemt het zelf ‘decoratief papieroppervlak’ – en zijn versierd met dunne grijze lijntjes. Alsof het Japanse zen-tuintjes moesten voorstellen. Ieder zijn smaak, maar die zen-tuintjes zouden wij liever omploegen voor iets met minder gedoe. Gelukkig kun je ook kiezen voor rustigere varianten die zijn afgewerkt met geborsteld aluminium.

Het imposante Hyperscreen dat de CLA tijdens zijn première nog had, is hier in geen velden of wegen te bekennen. Simpelweg omdat die optie op dit moment nog niet beschikbaar is. Dus in plaats van een gigascherm over de volle breedte van de auto, doen we het met twee ‘gewone’ schermen: eentje voor je neus met daarop je instrumentarium en eentje in het midden voor de navigatie, instellingen en het infotainment. Overigens bewijst Mercedes dat het zijn klanten goed kent: boven het scherm zit – net als bij de E-klasse – een selfiecamera, zodat je meetings kunt houden in de auto via de reeds geïnstalleerde Teams-app. Kleine kanttekening: de camera werkt logischerwijs alleen als de auto stilstaat.
Tactiele knoppen ga je – buiten die waarmee je je stoel en spiegels verstelt of de rijmodus selecteert – niet vinden in de CLA. Vrijwel alles gebeurt via het middelste scherm of de aanraakgevoelige knoppen op het stuur. Die laatste zorgen voor verwarring. Het duurt even voor we de ruimte tussen snelheids- en de verbruiksmeter zo hebben ingesteld dat we er de navigatie kunnen zien. En soms raken we bij het insturen we per ongeluk de knop aan waarmee je dat veld kunt selecteren en zijn we onze navi weer kwijt. Kleine irritaties die je niet hebt als knoppen niet aanraakgevoelig zijn. Overigens fluisterde een klein vogeltje ons in dat de ‘echte’ knoppen op het stuur deels zullen terugkeren in de CLA Shooting Brake. Hopelijk vinden ze ook hun weg naar deze vierdeurs sedan.
Hoe zit het met het ‘motorgeluid’?
Bij snel accelereren word je getrakteerd op een kunstmatig geluid dat voor de verandering eens niet storend is. Sterker nog, de subtiel aanzwellende bromtoon is het beste acceleratiegeluid dat we tot nu toe hoorden in een elektrische auto. Het is lastig om precies aan te geven waar dat aan ligt, maar als we een gokje mogen wagen: Mercedes is erin geslaagd om een ‘motorgeluid’ te vinden dat niet wanhopig probeert te klinken als een verbrandingsmotor en niet te futuristisch is, maar vooral geloofwaardig.

Datzelfde geldt trouwens voor de verplichte meldingstoon als je de maximaal toegestane snelheid overschrijdt. Waar de piepjes en bliepjes bij veel andere auto’s een onuitputtelijke bron van irritatie zijn, heeft Mercedes een sweet spot gevonden. Je registreert het gebliep natuurlijk wel, maar kunt het ook zonder moeite negeren. Geloof het of niet, maar we voelen tijdens onze testritten niet één keer de behoefte om het uit te schakelen. Dat is toch een klein applausje waard.
Wat is de prijs van de Mercedes CLA?
De 250+ Launch Edition kost je bijna 59k en is daarmee verre van goedkoop. De prijs van de 350 4Matic is nog niet bekend, maar we gokken dat die niet onder zal doen. Desondanks durven we te stellen dat deze twee, maar ook zeker de meer betaalbare varianten die nog in de pijplijn zitten, geheide leasesuccessen worden. Want Mercedes heeft met de nieuwe CLA niet alleen een luxe, fijn rijdende en ruime auto neergezet (hallo frunk van 101 liter), maar ook nog eens eentje die een bereik en verbruik heeft waarop je kunt bouwen.
Dus, moet je de Mercedes CLA kopen?
Hoewel de kwaliteiten van de Mercedes CLA absoluut tevreden stemmen, is het lastig om hier een oordeel over te vellen zolang de prijs niet bekend is. Wat we wél kunnen zeggen is dat het meer bescheiden broertje, de 250+, heel rijk is uitgerust als Launch Edition en meer dan capabel is om flinke stukken mee te cruisen zonder te hoeven laden. Desondanks is 59k serieus geld, dus wij zouden nog even wachten met het doorhakken van de knoop tot de wat soberder uitgevoerde CLA’s ook te bestellen zijn.
Mercedes CLA 350 4Matic specificaties (2025)
Aantal motoren | 2 |
Power | 354 pk/260 kW, 515 Nm |
Accu | 85 kWh |
Aandrijving | vier wielen, traploos |
Acceleratie | 0-100 km/u in 4,9 s |
Topsnelheid | 210 km/u |
Verbruik | 12,5 kWh/100 km |
Actieradius | 771 km |
Laadtijd | 15 min. bij 320 kW (XX%) |
Afmetingen | 4.723 x 1.855 x 1.468 (l x b x h) |
Wielbasis | 2.790 mm |
Gewicht | 2.135 kg |
Bagage | 101 + 405 l |