Je kent hem nog wel, de AMG GT. Enorm lange motorkap, de cabine ergens geparkeerd op de achteras, vlak achter een grommende V8, en een nogal hectische kijk op het leven. Ja precies, die. Nou, de typeaanduiding is weer terug, maar de auto is veranderd. De AMG GT is niet langer een supercar. Nee: hij is nu een super-GT.

Er zijn twee zitjes achterin en de bagageruimte is groter geworden. Schijnt iets met de wensen van klanten te maken te hebben. En dus vragen we aan een van de grote meneren van AMG (die bij persintroducties als deze altijd in groten getale aanwezig zijn, tot de Chef Ventieldopje aan toe) of eigenaren misschien dreigden weg te lopen en een Porsche 911 gingen kopen.

‘Oh, nou, dat kunnen we niet bevestigen maar ook niet ontkennen’, klinkt het in koor. En dus is ie nu het Germaanse alternatief voor een Aston Martin DB12 of een Ferrari Roma geworden. Of voor een Porsche 911 Turbo natuurlijk. Denk je dat ie daarmee een beetje te hoog schiet? Als je kijkt naar het prestige dat de badge uitstraalt, zijn we dat met je eens. Maar als het gaat om andere dingen, kan ie wel degelijk tegen dit soort jongens op.

De Mercedes-AMG GT 63 is echt nieuw

Er is maar weinig overgenomen van de eerste-generatie AMG GT. Het onderstel ( de ‘architectuur’, zoals ze het zo graag noemen) is geheel nieuw en wordt nu gedeeld met de SL. Toch komt Mercedes woorden tekort om te benadrukken dat dit géén SL met een vast dak is: hij is geheel apart van zijn open soortgenoot ontwikkeld. Dat is misschien maar beter ook, want die auto werd nou niet echt met open armen ontvangen, en deze nieuwe AMG GT is veel vloeiender en beter op zijn taak berekend. Niet alleen ten opzichte van de SL, maar ook van zijn agressieve en norse voorganger.

Het is een mooie auto geworden, duidelijk met veel kunde getekend. De motorkap ziet er nog steeds lang uit, maar de bestuurder zit nu zo’n 20 centimeter meer naar voren dan voorheen. De carrosserie is ook gegroeid: hij is 180 millimeter langer en 70 millimeter hoger. Dat heeft de nodige ruimte gecreëerd voor de (optionele) zitplaatsen achter de voorstoelen en een bagageruimte van 351 liter.

Die ziet er overigens groter uit dan dat, en kan ook nog groter worden gemaakt: gooi de achterbank plat en je hebt de beschikking over 675 liter, wat zeker voor een auto als deze riant is. Het maakt ’m haast tot een soort shooting brake. Die achterste zitplaatsen verdienen de naam trouwens niet of nauwelijks: zelfs AMG zelf zegt dat ze ‘geschikt zijn voor mensen tot 1,50 meter’. Oftewel, hooguit kinderen tot een jaar of tien die over de lichamelijke en geestelijke flexibiliteit beschikken die bij die leeftijd hoort.

Puur achtcilinder-genot

Geen hybridegedoe hier, alleen de bekende 4,0-liter V8 met twee turbo’s, die je in twee smaken kunt krijgen: als GT 55 met 475 pk en als GT 63 die 585 pk levert, met dank aan een hogere turbodruk, betere luchtstromen en aanpassingen aan de software van het motormanagement. Je kunt na verloop van tijd ook een GT 63 S E Performance verwachten, die dezelfde plug-in hybridetechniek zal gebruiken die je nu in de 843 pk sterke vierdeurs GT 63 kunt krijgen.

De auto is tot aan zijn nok toe volgeladen met techniek. Hij heeft vierwielaandrijving en vierwielbesturing, er is actieve aerodynamica met een in vijf standen omhoog komende achterspoiler en een paneel onder de auto, achter de splitter. Ook heeft ie zes rijmodi en een elektronisch differentieel op de achteras.

McLaren-technologie in de AMG GT 63

Alsof dat nog niet voldoende was, heeft AMG de stabilisatorstangen laten schieten ten faveure van hydraulische cross-link dempers – dezelfde techniek die McLaren toepast op de 750S. De druk in het systeem beïnvloedt niet alleen de stijfheid van de ophanging, maar kan ook uiterst snel reageren om overhellen in bochten tegen te gaan.

Het werkt prachtig. AMG wilde vooral dat het makkelijk zou zijn om de nieuwe GT snel te rijden, en dat is het ook. Ondanks de enorme complexiteit van de techniek is hij vriendelijk en welwillend, comfortabel en stil. In zijn Comfort-stand is hij bijna té zacht, en waar het bij andere AMG’s toch niet snel in je zou opkomen om de ophanging op een normale weg op een hardere stand te zetten, word je daar in deze jongen zeker niet op gelijke wijze voor gestraft.

Hij is dus bijzonder geschikt om mee te cruisen, al zul je er qua benzineverbruik een diepe portemonnee voor moeten hebben. Het beste testverbruik dat wij haalden, was 12,6 l/100 km, en dat was op de snelweg. In de bergen ging het haast dramatisch hard omhoog.

De V8 is goed aanwezig

De 585 pk sterke V8 produceert een soundtrack die in de categorie hardrock valt, al komt het geluid voornamelijk van de uitlaat- en niet van de inlaatkant. Hij heeft een bizarre berg punch, ook al is het totaalgewicht van de GT met een kwart ton gestegen. Boven de 3.000 toeren per minuut is er nauwelijks sprake van enige turbovertraging en de vierwielaandrijving levert alle kracht adequaat af, al heeft ie niet die ultieme acceleratie van een 911 Turbo of het enerverende van een McLaren GT.

Hij rijdt gemakkelijker en vriendelijker dan die twee en behoudt zijn goede gedrag tot verder dan strikt noodzakelijk voor een super-GT. Hij is blij en tevreden tot zo’n 90 procent, daarboven krijgt hij wat last van zijn gewicht, verliest de besturing zijn heldere communicatie en wordt het rempedaal wat zacht en lang in zijn slag.

Dat geeft niet. Wat we overhouden, is een auto die zijn bestuurder op een veeleisende weg veel meer zelfvertrouwen geeft dan zijn voorganger kon verschaffen. Het enige dat je af en toe wat bibbers oplevert, is de neiging van de achterwielbesturing om bij het insturen net iets te veel te assisteren.

De Mercedes-AMG GT 63 is wat slanker

Het grotere glasoppervlak en de meer naar voren geplaatste zitpositie maken het makkelijker de auto goed te plaatsen. Daarbij is het interessant nog even te vermelden dat Mercedes hem ook iets minder breed heeft gemaakt. Het interieur is voor het merendeel goed ingedeeld en van hoge kwaliteit. Nu alleen nog even wegwezen met die overspannen graphics op het scherm en die irritante haptische knopjes op het stuur.

Het lijkt misschien maar een subtiele herpositionering, van een behoorlijk hardcore sportauto naar een super-GT met weinig meer dan de toevoeging van wat praktisch gebruiksgemak. Maar de AMG GT lijkt nu wel veel beter in zijn vel te zitten. De oude auto was altijd een beetje op zoek naar zijn doel, zijn rol in het geheel. Nu heeft ie een duidelijker beeld van zijn eigen identiteit.

Hij is een beetje karakter en ruigheid kwijtgeraakt, maar hij is als geheel wel geslaagd en zet AMG weer op het rechte spoor na de wonderlijk ongebalanceerde SL en de matig ontvangen hybride C 63 met viercilinder. Dit is het statement, het vlaggenschip dat de brullende V8 wat langer in leven houdt en meer klanten zal moeten trekken dan de oude GT. Misschien iets minder uniek, maar veel, veel beter in waar hij voor is bedoeld.

Specificaties van de Mercedes-AMG GT 63 4Matic+ (2024)


Motorinhoud
3.982 cc
Motortype
V8 biturbo
Power
585 pk/430 kW, 800 Nm
Aandrijving
vier wielen
9v automaat
Acceleratie
0-100 km/u in 3,2 s
Topsnelheid
315 km/u
Verbruik
14,1 l/100 km
CO2-uitstoot
319 g/km
Tankinhoud
70 l (benzine)
Afmetingen
4.728 x 1.984 x 1.354 mm (l x b x h)
Wielbasis
2.700 mm
Gewicht
1.795 kg
Bagage
351/675 l
Prijs
€ 298.901 (NL)
€ 196.504 (B)

Reacties

  • Remon heeft op 29 april 2024 geschreven:

    Wat een ding. De vorige vond ik niet wat; dit vind ik 1 van de mooiste autos ooit gemaakt

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)