We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Dan zit je in een restaurant en krijg je de wijnkaart. Welke moet je kiezen? Omdat je absoluut geen fles bocht wilt, kies je de op-één-na-duurste. Dan zit je altijd safe. Maar hoe zit dat als je naar een luxe sterrenzaak gaat? Dan is er geen slechte keuze, toch? Dat is wat we gaan uitvinden met de instapversie: de Polestar 3 Long Range Single motor.

Laat je niet in de luren leggen door de naam ‘3’. Het is namelijk het grootste en duurste model van het modelgamma. Polestar baseert de naam op volgorde van introductie. De auto deelt zijn techniek met de Volvo EX90. Die auto is een stuk ruimer en meer op comfort afgestemd. De Polestar is slechts een vijfzitter en moet iets meer rijplezier bezorgen. Wij gaan kijken hoe dat uitpakt.

Wat is er nieuw aan deze Polestar?

De Polestar 3 is er pas sinds halverwege vorig jaar, dus het model is nog erg vers. Dit is de meest eenvoudige versie die je kunt bedenken. De Polestar 3 Long Range Single motor heeft, zoals de naam al zegt, wel de grote accu, maar dan met een enkele motor. Het is niet alleen de goedkoopste Polestar 3, maar ook het model met de grootste range.

Hoe rijdt ie?

We beginnen met het nadeel: heel erg snel is ie niet. Van 0-100 km/u sprinten duurt 7,8 seconden. Maar eenmaal achter het stuur heb je eigenlijk nooit echt het idee ongemotoriseerd op pad te zijn. Dat is het voordeel van een elektrische instapper ten opzichte van een eenvoudige benzinemotor. De elektromotor is nog altijd gemanierd, in plaats van een stampende viercilinder.

Zeker als je eenmaal op gang bent, is het vermogen precies 299 pk adequaat. Maar focus niet te veel op de prestaties, want daarmee mis je misschien wel het belangrijkste aspect. De Polestar 3 ligt in deze configuratie erg goed op de weg. Het sturen gaat wat licht en gevoelloos, maar je krijgt wel feedback van het chassis. Al na een paar bochten voel je dat het goed zit, zowel de communicatie en stabiliteit. Ergens is dat ook een vorm van comfortabel, die rust.

Het mooie is dat de grenzen erg ver weg liggen. Je kunt enorm boenderen met de Polestar. In dit specifieke geval heeft de Polestar 3 geen luchtvering en kleinere velgen. De gekozen combinatie tussen comfort en sportiviteit is erg prettig. Luchtvering strijkt de oneffenheden mooi glad, maar filtert ook wat informatie weg die je nu wel binnenkrijgt. Speciale vermelding voor de zitpositie: die is uitstekend. Evenals het meubilair.

Hoe is het interieur van de Polestar 3 Long Range Single motor?

Over het algemeen erg goed. Het is strak, maar niet zo kaal als een Tesla. Ook zijn de gebruikte materialen goed voor elkaar. In ons exemplaar zat een soort surfpak-achtig materiaal. Het ziet er fraai uit en voelt prettig aan. Nadeel is wel: als je er twee uur in zit, merk je dat het niet echt ademt. Vanwege de range en de hele fijne stoelen is de kans dat je er zo lang in zit, wel degelijk aanwezig.

Het infotainmentsysteem laat zich redelijk eenvoudig bedienen. Zoals wel vaker is het ook een kwestie van wennen. Je kan eventueel wat snelkoppelingen onderaan het scherm instellen. Heel erg handig als je alle rij-assistenten wil uitzetten. Grot compliment voor het optionele Bowers & Wilkins systeem. Op vol volume stoorde Unfinished Sympathy van Massive Attack absoluut niet. Zowel de hoge tonen als de bassen kwamen loepzuiver over.

Wat zijn de grootste plus- en minpunten?

Een paar kleine irritatiepuntjes. De bediening van de achterruiten: dat gaat extreem omslachtig voor de gemiddelde autojournalist. Je hebt een linker- en rechterknopje. Als je de achterruiten wilt bedienen, moet je eerst een knopje aantikken en dan gebruik je dezelfde knopjes. De oude methode (vier knopjes) werkt veel beter. Een ander punt is de bagageruimte. Die is niet zo heel erg groot. Nu moet je dit zien als een X6 en de Volvo EX90 als een X5, maar toch: 454 liter is niet veel voor een auto die 2.400 kilo weegt.

Pluspunten zijn er ook. Iedereen vindt hem mooi en cool. Waar je met een dikke Duitser of Chinees nog weleens antipathie kunt opwekken, is dat met de Polestar precies andersom. Daarbij is het ook gewoon een fraai model. Met name aan de achterzijde is het een knappe verschijning. Zeker in een tijdperk waarin auto’s bijna overgestileerd zijn, is het verfrissend om een strakke verschijning te zien.

Verder nog bijzonderheden?

Een specifieke reden om deze uitvoering te kopen is zijn range. Daarom zijn we even boodschappen wezen doen over de grens. Een rit van 350 kilometer met een paar stukken rijden op snelheid was zo voorbij. Uiteindelijk was er nog zo’n 60 kilometer aan range over. Gemiddeld haal je in Nederland altijd die 500 kilometer wel; doe je een beetje je best, dan is 550 kilometer ook mogelijk. De opgave is 653 kilometer – daarvoor moet je dan iets meer je best doen.

Wat is de prijs van de Polestar 3?

Het is een prijspakkertje, deze auto. De Polestar 3 Long Range Single motor is er namelijk vanaf 79.950 euro. Dan moet je vervolgens door de optielijst heen. Dat Pilot-pakket zouden wij overslaan (wie wil dat nu?), maar het is een verplichte optie als je dat Bowers & Wilkins-systeem wilt hebben. Sowieso word je vrij snel naar andere pakketten gedwongen als je een bepaalde optie zoekt. Wil je fraaie 22-inch wielen, nappaleren interieur en dat geluidssysteem, dan zit je al op 99.950 euro.

Dan is de stap naar vierwielaandrijving (106.650 euro met dezelfde opties) nog niet eens zo heel groot. Qua concurrentie is er nog veel aanbod. De BMW iX heeft wel altijd vierwielaandrijving, maar is veel minder dynamisch – wel ruimer. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Mercedes EQE SUV. In beide gevallen moet je bij die auto’s nog flink bijbetalen voor opties.

Wat kost de Polestar 3 Long Range Single motor in de private lease?

Dat is uiteraard van diverse factoren afhankelijk. De deals voor een Polestar 3 in de private lease beginnen bij 995 euro per maand. Dat is voor de basisversie zonder opties. Verrassend genoeg is de looptijd dan 60 maanden, met een maximumkilometrage van 10.000 kilometer per jaar. Tegenwoordig communiceren veel leasemaatschappijen en automerken met 5.000 kilometer per jaar en 72 maanden. Houd daar dus rekening mee als je de prijzen vergelijkt.

Dus, moet je de Polestar 3 kopen?

Dat is een lastige vraag. De auto stuurt opperbest en in principe heb je alle performance die je nodig hebt voor zo’n auto. Het probleem is dat ie alsnog bijzonder zwaar is. Het prijsverschil is ook niet echt groot en de winst qua range ook niet. Dus mocht een basismodel echt het maximale in je leasebudget zijn, weet dan dat je waarschijnlijk de fijnst rijdende Polestar 3 hebt.

We begrijpen echter volkomen dat iedereen na het aanvinken van een paar opties denkt: ‘Ach, dan kan die vierwielaandrijving er ook wel bij.’ Precies zoals je een fles wijn uitzoekt bij een sterrenzaak. De Rioja is al prima, maar als de Barolo niet zo heel veel meer kost, ga je voor die toch?

Polestar 3 Long Range Single motor specificaties (2025)

Aantal motoren1
Power299 pk/220 kW, 490 Nm
Accu111 kWh
Aandrijvingachterwielen, traploos
Acceleratie0-100 km/u in 7,8 s
Topsnelheid180 km/u
Verbruik17,6 kWh/100 km
Actieradius706 km
Laadtijd26 min. bij 250 kW (20 – 80%)
Afmetingen4.900 x 1.968 x 1.618 (l x b x h)
Wielbasis2.985 mm
Gewicht2.403 kg
Bagage484 liter / 1.112 l

Geef een reactie

(verplicht)