Je mag nooit meer raden: de nieuwe Hyundai i20 is, vergeleken met z’n voorganger, inderdaad weer een reuzensprong voorwaarts. Wat niet wil zeggen dat ie daardoor meteen op alle fronten een aanrader is.

Je zou bijna denken dat Hyundai elke herinnering aan de vorige i20 wilde uitwissen, zo ontzettend anders ziet z’n opvolger eruit. Maar zo ontevreden zijn de Koreanen niet over de huidige, die niet spectaculair, maar wel uiterst verdienstelijk verkocht heeft. De ware reden voor zijn metamorfose, dat zijn wij, wij Europeanen. De i20 moet het vooral bij ons goed gaan doen (‘if we can make it there, we can make it anywhere’), en dus hebben ze de i20 in Europa door Europeanen laten ontwerpen en wordt ie ook hier gebouwd (nou ja, in Turkije, maar dat blijken ze in Zuid-Korea ook Europa te vinden).

Het heeft geleid tot een haast zakelijk design, ontdaan van zo goed als alle frivoliteit. Vooruit, die zwarte c-stijl, die de illusie van een zwevend dak moet creëren, is een ontwerpgrapje, maar daarmee was de moppentrommel ook meteen dicht. Geen woeste vouwen in de carrosserie, maar strakke, serieuze lijnen. De enige frivoliteiten die men zich permitteerde, zijn die zwarte stijl, en de langgerekte led-wenkbrauw die boven de koplamp loopt – je ziet de i20 daardoor in het donker vanaf een kilometer aankomen. Een keurige auto, al met al, die wat meer aan de Polo/Fabia-kant zit dan aan de Clio/Fiesta-kant.

Ook binnenin de i20 is het op een zakelijke manier aangenaam. Duidelijkheid is troef, alle knopjes zitten op logische plekken en het is met de alles-via-één-touchscreen-mode van tegenwoordig een verademing om gewoon weer eens een radiozender te kunnen veranderen zonder je navigatie uit te moeten en vier menu’s door te harken. De materialen zijn prima – voorheen struinden Koreanen alle prullenbakken bij snackbars af omdat ze de plastic bakjes nodig hadden voor hun interieurs, maar die tijden zijn definitief geschiedenis. Dit spul is mooi, voelt zacht aan en is keurig verwerkt. Ook het kleurgebruik is apart: je kunt ook kiezen uit kleuren als blauw en bruin in plaats van dat eeuwige zwart en dat levert meteen een heel andere sfeer op.

Een ander duidelijk voordeel dat de i20 op z’n concurrenten heeft: ruimte. De afstand tussen voor- en achterwielen groeide vier centimeter; dat lijkt niet veel, maar die extra wielbasis maakt met name achterin nou net het verschil tussen met je benen in je nek zitten en ze gewoon kwijtkunnen. Ook je hoofd heeft, als je geen basketballer of giraffe bent, voldoende ruimte. De bagageruimte is met 326 liter riant voor dit soort auto’s.

De grootste klapper maakt de nieuwe i20 echter op het gebied van zijn rijeigenschappen. Of je nou een ingedut oud dametje bent of een wanna-be-Vettel – het lijkt de i20 om het even te zijn. Voor de eerste categorie is het onderstel zeker comfortabel genoeg; hobbels en bobbels worden adequaat weg gefilterd, alleen van die echt gemene korte ribbeltjes hoef je iets te merken. De besturing is licht, de versnellingspook laat zich moeiteloos bedienen en de remmen doen keurig en progressief wat ze moeten doen.


De tweede categorie komt vooral aan z’n trekken als het om de handling gaat. Hoe lomp je een bocht ook ingaat of uit wilt accelereren, de i20 doet het. Zonder gemopper, gemekker, al te veel overhellen en zelfs zonder ook maar één bandenkermpje te laten horen. Het is echt verbluffend; we kennen heel wat aanzienlijk grotere auto’s die veel meer drama maken van bochtendingen die de i20 gewoon doet alsof ie ervoor gemaakt is. Wat hij, laat dat duidelijk zijn, natuurlijk niet is: dat merk je dan wel weer aan de gevoelloosheid van de besturing, en bovenal aan de motor.

We weten niet wat ons meer verbaast: de reuzensprongen die Hyundai elke keer weer maakt qua design, afwerking en ondersteltechniek, of het aan het hopeloze grenzende gebrek aan vooruitgang op motorgebied.

De i20 komt met één 1.2-motor in twee krachtvarianten – van 75 en 84 pk. Wij reden in de sterkste, maar als je gezegd had dat hij 55 pk leverde, hadden we je blind geloofd. Dat motoren tegenwoordig nogal geknepen worden om verbruik en uitstoot gunstig te beïnvloeden, oké, maar deze presteert alsof hij griep, astma, longemfyseem en bronchitis tegelijk heeft. Er zit totaal geen fut in, en de lange verhoudingen van de vijfbak maken de zaken er nog een paar tandjes erger op. Wees blij dat we in Nederland geen bergen hebben, want bij een klein beetje vals plat kun je op de snelweg al terug naar z’n drie om de snelheid erin te houden. Er komt volgend jaar een 1,0-liter driecilinder turbomotortje voor de i20 beschikbaar dat 100 pk zou moeten leveren en dat kan maar beter een verdomd goed ding worden. Gezien de reputatie van Hyundai (de 1.6 van de i30 is ook zo’n drama) en de wondertjes die de concurrentie al een tijd op dit gebied verricht, houden we ons hart vast, maar deze 1.2 is dermate teleurstellend dat we de driecilinder hoe dan ook de moeite van het wachten waard vinden.

Wat niet onvermeld mag blijven, is de stilte aan boord. Je hoort de motor bijna alleen bij accelereren, en ook andere rijgeluiden blijven opmerkelijk laag. Hyundai zegt daar bijzonder veel werk van te hebben gemaakt, maar we hebben nog even gedubbelcheckt of ze niet voor de testgelegenheid de hele motorruimte met purschuim hadden gevuld. Dat bleek niet het geval. Ook vermeldenswaardig maar wat meer te verwachten: het uitrustingsniveau, dat zeker in verhouding met de prijs altijd hoog is.

Het is een verrassend goed ding, die i20. Hij is op alle fronten eindeloos veel beter dan z’n voorganger, die per slot van rekening ook al lelijk in de steek werd gelaten door z’n motor. Het valt nu alleen nog meer op, omdat dat onderstel zo veel beter is geworden en des te meer een motor verdient dat het recht doet. Het is een heel baasje, die i20, maar de baas? Dat (nog) niet.


Hyundai i20 1.2 HP i-Motion



12/20



Motor

1.248 cc

viercilinder

84 pk / 122 Nm



Aandrijving

voorwielen

5v handbak



Prestaties

0-100 km/u in 13,1 s

top 170 km/u



Verbruik (gemiddeld)

5,0 l/100 km

117 g/km CO2

E-label



Afmetingen

4.035 x 1.734 x 1.474 mm (l x b x h)

2.570 mm (wielbasis)

955 kg

50 l (benzine)

326 l (bagage)



Prijzen

NL € 16.495 (25%)

BE n.n.b.



Het vonnis

Ruimte, styling, afwerking, bediening en bovenal dat onderstel: allemaal erg goed. Wat nu nog ontbreekt, is een fatsoenlijke motor. Maar die schijnt te komen, dus wij zouden lekker even wachten tot die er is

Reacties