Wie: Lewis Hamilton
Waar: Jerez, Spanje
Wanneer: 6 februari 2013

Iedereen kent de gebruikelijke zorgen op zijn eerste werkdag bij een nieuw bedrijf: draag ik wel de juiste kleding? Zouden mijn collega’s een beetje aardig zijn? Wat als ik mijn gloednieuwe bedrijfsauto na enkele minuten rijden in de vangrail parkeer?

Twintig minuten waren het, om precies te zijn. Zo lang hield Lewis Hamilton het vol in zijn eerste rondjes met de Mercedes F1 W04. Vervolgens testte hij de crashbestendigheid van de Benz. Dit is niet echt wat men bedoelt als gesproken wordt over ‘een goede eerste indruk maken’.

Je kunt het Lewis niet kwalijk nemen dat hij graag indruk wilde maken. De wereldkampioen van 2008 mocht eindelijk testen op Jerez, achter het stuur van een F1-auto waar ditmaal géén McLaren-logo op prijkte. Dit was zijn eerste kans om zijn Duitse collega’s iets te bewijzen. De crash was echter niet aan Hamilton te wijten, dat moeten we erbij zeggen. In zijn vijftiende rondje begaven de remmen van de Mercedes het. Lewis was op weg naar de haarspeld met de interessante naam Dry Sack, toen zijn pedaal plotseling geen druk meer gaf en hij geen hoop meer had te kunnen stoppen.

‘Ik reed ongeveer 320 kilometer per uur en ik wilde remmen na het rechte eind’, legde Lewis uit. ‘Een fractie van een seconde remde de auto ook echt, maar daarna kon ik het pedaal gewoon naar de bodem duwen. Ik zette me schrap voor de klap. Mijn benen hebben aardig wat op moeten vangen.’

Hamilton bleef ongedeerd dankzij het grind dat hem afremde tot ongeveer 60 kilometer per uur. Toch is dit niet de gedroomde start van het seizoen zoals Lewis het voor ogen had. Wij kunnen wel raden wat teambaas Ross Brawn in het oor van Hamilton gefluisterd heeft voor hij aan zijn rondes begon: ‘Doe het rustig aan, Lewis. Geen gekke dingen doen. We weten allang dat je snel bent.’

Maar deze Lewis is niet bekend met het begrip rustig aan doen. Dus na een paar rondjes reed hij op zijn limiet en zette de één na snelste rondetijd van die dag neer. Normaal gesproken gebruikt men deze dag voor rustig testen en verkennen.

Een journalist vroeg Lewis of hij nog iets positiefs kon bedenken na zijn teleurstellende begin. ‘Ja, ik leef nog.’ We kijken met smart uit naar de rest van het nieuwe F1-seizoen.

 


Reacties