Na afloop van de Grand Prix van India mocht Sebastian Vettel extra hard met zijn wijsvinger zwaaien: hij wist zijn vierde wereldkampioenschap veilig te stellen.

De strategie van Red Bull Racing maakte het hem niet makkelijk: na de start dook Vettel meteen de pits in om de zachte banden te verwijderen waarmee hij de pole had binnengehengeld. Hierna lag hij op de zeventiende plek, zo'n twintig seconden achter raceleider Felipe Massa.

Wat volgde, was een inhaalslag waarin Vettel alle critici liet zien dat hij nog steeds heel goed is in mensen voorbijsteken. Ter vergelijking: na zestien ronden had Vettel veertien plaatsen gewonnen, terwijl concurrent Alonso – eveneens in het begin gepit en teruggevallen naar de negentiende plaats – er slechts vijf was opgeschoven.

Toegegeven, met de grote drukte in de pits aan het begin van de wedstrijd was het moeilijk te zeggen hoeveel winst er op de baan en hoeveel door pitstops werd geboekt. Feit is wel dat het Alonso een stuk minder voorspoedig verging: hij raakte in de eerste vijf bochten maar liefst drie andere auto's, waarbij zijn aanvaring met Mark Webber goed was voor een kapotte voorvleugel. Hij werd uiteindelijk elfde. Het zal Ferrari niet lekker zitten dat ze nu, aan het eind van het V8-tijdperk, alweer genadeloos door Red Bull op hun nummer gezet worden en met Mercedes om een tweede plek moeten stoeien. Daar is voor hen niet veel trots te behalen.

Mercedes heeft op dit moment nipt een voorsprong, met dank aan de behaalde punten door Nico Rosberg (tweede) en Lewis Hamilton (zesde). In de nek van Ferrari ademt Lotus: Romain Grosjean wist zich van de negende startrij omhoog te werken naar de derde plaats, en Kimi Raikkonen eindigde na een late pitstop als zevende, waarmee hij verzekerd lijkt van een derde plaats in het wereldkampioenschap.

Opmerkelijk waren ook Felipe Massa, die na een heroïsche eerste ronde een solide prestatie liet zien die hem op een goed moment dichtbij het podium wist te brengen, en Sergio Perez, die met zijn McLaren een vijfde plek wist te behalen in wat voor het team een enorm tegenvallend jaar is geweest. Opmerkelijk, maar niet echt relevant; er is op dit moment maar één team in de Formule 1.

Sebastian Vettel staat in deze sport op eenzame hoogte. Zijn concurrenten leken in de race van afgelopen weekend geen moment dichtbij te kunnen komen, en eigenlijk is dat illustratief voor de afgelopen vier jaar. Seb vierde zijn overwinning en kampioenschap met een buiging voor zijn auto en het publiek na een paar welgemeende donuts. Dat laatste kwam hem op een officiële waarschuwing en een boete van 25.000 euro te staan. Drie hoeraatjes voor de FIA.

Reacties