
Er is een type F1-band dat je dit hele seizoen nog niet hebt gezien. Sterker nog: de laatste keer was in november vorig jaar. Het gaat hier om de regenband voor de natste omstandigheden: de full wet-band met de blauwe kleur op de zijkant. Maar waarom slepen teams deze banden mee als ze toch niet gebruikt worden. En waarom worden ze überhaupt niet gebruikt?
We vroegen het TopGears eigen oud F1-coureur Robert Doornbos: ‘Er is één type band dat nooit gebruikt wordt: de full wet-band. Er zijn drie typen slicks [zonder profiel, red.] en twee typen regenbanden: de intermediates en de full wets. Al seizoenenlang loont het nooit om over te stappen naar de volledige regenband.’ De intermediates herken je aan de groene kleur.
Slechte band én vaak niet nodig
De band is niet alleen slecht, maar vaak wordt de race stilgelegd als de band überhaupt nodig is, zo legt Doornbos uit: ‘De full wet is eigenlijk zo’n slechte band van Pirelli dat coureurs voortdurend klagen als ie gemonteerd wordt. Bovendien is er op het moment dat je die band nodig hebt, zó veel spray dat de race vaak wordt stilgelegd met een rode vlag. De band is dus behoorlijk nutteloos.’

De oud F1-coureur legt uit: ‘Iedereen wacht tegenwoordig op de safetycar.’ Maar is het dan niet tijd om iets te veranderen? ‘Volgens mij gaat dat ook veranderen, mede vanwege de duurzaamheidsambities van de Formule 1. Minder banden meenemen betekent minder gewicht en dus minder CO₂-uitstoot. Als bepaalde sets toch niet worden gebruikt, kun je die net zo goed schrappen. Alleen maar logisch’, sluit hij af.
Lees ook: Spotify komt net op tijd voor de zomervakantie met een zeer handige feature voor in de auto
