Some say…
 
… dat The Stig zou moeten worden uitgevonden als hij niet bestond. Dat is maar een van de paradoxen rondom de man in het wit…
 
Toen de oorspronkelijke, in het zwart geklede Stig als een grote mafketel van een vliegdekschip af reed, leek het een probleem te worden om ooit een vervanger voor hem te vinden. Dat viel mee. Slechts vier dagen na het waterige verscheiden van Stig model I dook er een in het wit gestoken mysterieuze figuur op bij de racebaan van Top Gear en hij ging nooit meer weg. Niemand weet waar hij vandaan kwam, maar hij scheen goed te kunnen rijden, dus nam niemand de moeite om hem weg te jagen – Top Gear had Stig model II gevonden. Slimmer, witter en onbegrijpelijk dol op komkommerraita en pretzels.
 
De omgang met de tweede generatie Stig is niet altijd even eenvoudig. Hij verdwijnt soms dagen achtereen en kan dan alleen terug worden gelokt als we een groot bord rauw gehakt op de baan klaar zetten. In sommige gevallen werkt zelfs dat niet en moet er iemand de hele nacht opblijven om eens in de zoveel tijd een plaatje van een otter op de maan te projecteren, net zo lang totdat de struiken beginnen te ritselen en er een jachtige, in het wit geklede gedaante over het asfalt komt aangehuppeld. Soms loopt een enorme roedel katten achter hem aan en het is ook een keer gebeurd dat hij helemaal onder de sojasaus zat.
 
In 2006 kwam hij helemaal niet meer terug. We gingen ervan uit dat we een plaatsvervanger moesten zoeken, maar een oplettende Top Gear-kijker zag hem op de Braziliaanse televisie als co-presentator van een serie over vliegtuigongelukken. Met behulp van een speciaal opgeleide dolfijn en de grootste roze koek uit de geschiedenis werd The Stig overgehaald om terug te keren naar zijn eigen hol in het productiekantoor naast de studio.
 
Die verzwaarde isolatieruimte brengt zo zijn eigen problemen met zich mee, voornamelijk vanwege de giftige damp van rottend vlees die eruit wasemt. In dat licht is het nog opmerkelijker dat The Stig zelf veeleer ruikt als een fotolaboratorium. Volgens mensen die het hebben aangedurfd om een blik in zijn kamer te werpen, beweren dat er een elektrische racebaan staat met twee racewagentjes met gesmolten banden, een vreemdsoortige tweezitsbank waarop iemand een hele boze boodschap heeft achtergelaten en een videoverzameling van de complete reeks van de televisieserie The Golden Girls.

‘Een van onze personeelsleden heeft hem per slot van rekening eens een complete minidiscspeler zien opeten’

Dat laatste is bijzonder vreemd omdat er nergens in Stigs kamer een televisie valt te bekennen, laat staan een video. Misschien heeft hij een andere manier om ze te bekijken. Een van onze personeelsleden heeft hem per slot van rekening eens een complete minidiscspeler zien opeten. Misschien is dat iets begrijpelijker voor mensen die weten dat hij vloeibaar vaatwasmiddel gebruikt als mondverfrisser.

 
The Stig is een raadsel van geheimzinnigheid omgeven door een mysterie. Maar dan wel eentje dat regelmatig wordt aangevallen door ganzen. Hij komt soms roekeloos en amoreel over, bijvoorbeeld toen hij padvinders begon te slaan, maar aan de andere kant weigert hij eind maart te werken omdat hij dan druk is om de puntjes op de i te zetten van zijn belastingaanslag.
 
Hij schijnt de taal der dieren te spreken, maar alle pogingen om hem vreemde talen te leren verliepen zo beroerd dat elke ontmoeting met Grieken op een steekpartij uitloopt. Complexe nieuwe en veelal gevaarlijke aspecten van de autotechniek begrijpt hij in een oogwenk, maar toen we hem voordeden hoe een nietmachine werkt, moesten er al snel negen mensen per ambulance worden afgevoerd. Hij schijnt zo geduldig te zijn dat hij urenlang bewegingloos op hetzelfde plekje kan blijven zitten, maar aan de andere kant verveelde hij zich op een dag zo enorm dat hij zijn eigen benen ontleedde. Alle beroemdheden die op televisie verschijnen, schijnen hem te mogen, maar hij is een keer uit het gebouw van de BBC gezet nadat hij een stoel naar een van de aardigste en lekkerste nieuwslezeressen had gesmeten.
 
Achter het stuur van een auto kent hij geen angst, maar voor dubbelzijdig plakband is hij als de dood. Hij heeft een gruwelijke muzieksmaak, maar is een virtuoos jazzklarinettist. Hij schijnt vrijwel alles te kunnen eten, maar houd hem uit de buurt van appels! Niemand weet wie hij is, maar niemand heeft hem ooit samen gezien met Lewis Hamilton. Hij is jachtig, hij is krachtig, hij vindt de films van Kevin Spacey machtig. Hij is niemand anders dan The Stig. 

Reacties