Ja, nee, we horen je denken: huh, TopGear op tv met kerst? Met de baviaan, de kabouter en die ene met dat lange haar? Die zijn toch ontslagen?

Nou, ja en nee. Ja: Clarkson, Hammond en May spelen de hoofdrol in die kerstuitzending – het is dus TopGear 2.0. Geen nieuwe aflevering, maar alle hoogtepunten van TopGear ever tot nu toe. En nee: ze zijn niet ontslagen, maar Clarksons contract is niet verlengd (je weet wel, iets met een vuist en een bovenlip). Om het trio compleet te houden zijn Hammond en May ook gestopt zodat ze met z’n drieën voor zevenduizendmiljoenhonderd een nieuw programma gaan maken bij Amazon. Dat eind volgend jaar van start gaat. En dat waanzinnig gaat worden, daar zijn we van overtuigd.

Moeten jullie dan niet huilen?

Ja. Dat deden we ook toen Porsche stopte met luchtgekoelde boxers, ergens 80 jaar terug. En nu weer omdat ze allemaal turbo worden. Maar wedden dat er meer dan ooit van worden verkocht? We zouden een pink afstaan voor een nieuwe 991.2, boeit niet of het een Carrera S is of een GT3. Snap je?

Mwah, maar die 911 blijft gewoon een 911

Klopt. En TopGear blijft gewoon TopGear. Alleen wordt het programma nu geüpdatet naar versie 3.0: met Chris Evans. En met nog een mens. Of twee mensen. Waarvan één mogelijk vrouw en prettig om naar te kijken. Of niet. En één mogelijk beter kan rijden dan bijna alle Formule 1-coureurs. Of niet. 8 mei aanstaande is het zo ver, verklapte Chris, en komt TopGear 3.0 op de buis bij de BBC. Daarover berichten we nog wel eens.

Oké, maar 2.0 en 3.0? Hoezo dat dan?

Een stukje TopGear-geschiedenis. Het begon ooit in 1977 op een regionale BBC-zender met een vrouwelijke presentator, Angela Rippon. Wie kent haar niet? En daarna kwamen er nog een paar andere presentatoren: meer dan dertig zelfs, waaronder Vicki Butler-Henderson en Tiff Needell. En natuurlijk Jeremy Clarkson, van 1988 tot 2001. Dat was TopGear 1.0.

Duidelijk. En TopGear 2.0 was dan met Hammond en May erbij?

Dat klopt, zo’n beetje. Vanaf 2002 waren het Clarkson, Hammond en ene Jason Dawe, die later is vervangen door James May. En er kwam een man in een wit pak uit de struiken gelopen.

Ah, dus nu Chris Evans het gaat doen, zijn we bij versie 3.0?

Yep. Een deel van de oude garde van TopGear 1.0 ging Fifth Gear doen, het team van TopGear 2.0 is dus bij Amazon bezig en TopGear 3.0 staat nu in de steigers – uiteraard met The Stig, het TopGear-circuit en meer.

Ik snap het. We hebben straks dus drie fantastische autoprogramma’s die we illegaal kunnen downloaden?

Zo is het.

En hoe zit het dan met die compilatie met kerst?

Nou, dat worden dus twee afleveringen, twee compilaties van het beste van TopGear 2.0. Met, naar het schijnt, wat gastpresentatoren. Op tweede kerstdag zie je de eerste aflevering om 21.00 uur onze tijd op BBC2. Op 30 december is de tweede aflevering, zelfde tijd, zelfde zender.

Mooi, dan kan ik m’n kerstdiner lekker verteren door languit op de bank te gaan liggen kijken

Dan blijf je dik, maar lachen wordt het zeker. En als je niet kan wachten, kijk je hier alvast wat van jouw favoriete clips terug. Plezier!

 

Reacties