De Saab of de Koga F3 van Mark Rutte zal over een tijdje niet meer bij het Binnenhof te spotten zijn. De coalitie kwam er niet meer uit en daardoor werd de stekker uit het kabinet getrokken. En dat terwijl ze in Den Haag nog druk bezig waren met de maatregel betalen naar gebruik (BnG). Heeft de val van het kabinet invloed op het rekeningrijden?

Volgens de NOS bepaalt de Tweede Kamer nu welke onderwerpen ‘controversieel’ zijn en deze onderwerpen worden dus niet meer behandeld. Ook meldt de NOS dat we op gebied van klimaat en stikstof voorlopig ‘niets nieuws te verwachten’ valt. En het rekeningrijden is deels een klimaatregel. Een tweede doel is de autobelastingen op peil te houden.

Het is nu dus nog lastig te zeggen welke impact de val van het kabinet gaat hebben op het rekeningrijden. Er moeten nog keuzes gemaakt worden door het kabinet over de kosten per kilometer en de manier van kilometerregistratie. Naar verwachting worden deze keuzes niet gemaakt door het demissionaire kabinet en een vertraging voor de maatregel is niet ondenkbaar.

Oproep om wel door te gaan met klimaataanpak

Het Nationaal Klimaat Platform roept het kabinet op ‘om de klimaataanpak niet tot stilstand te laten komen’. Dit platform is een verzameling van bedrijven zoals Gasunie, Natuurmonumenten, MKB-Nederland en Stedin. Volgens deze groep dreigen veel onderwerpen stil te vallen, maar hebben burgers en bedrijven behoefte aan een stabiel en een voorspelbaar beleid.

‘Er is grote maatschappelijke en politieke steun voor duidelijk en stabiel klimaatbeleid. Daarom roepen wij u op om ervoor te zorgen dat er geen vertraging ontstaat, juist nu de versnelling is ingezet. We moeten door’, roept het Nationaal Klimaat Platform op. ‘Allen moeten weten waar zij aan toe zijn om de juiste beslissingen te kunnen nemen en te kunnen investeren.’

Wanneer zijn de volgende verkiezingen?

Volgens de Kiesraad zijn de verkiezingen op z’n vroegst pas in november van dit jaar. Daarna moeten de gekozen partijen nog een coalitie vormen en dan moeten ze weer in gesprek gaan over rekeningrijden. Volgens Nu.nl kan het zomaar een jaar duren voordat er weer beslissingen worden genomen in de Tweede Kamer.

Het is dus niet ondenkbaar dat de invoering van rekeningrijden vertraging oploopt, al duurt het nog wel eventjes voordat het 2030 is. Als het nieuwe kabinet volgend jaar weer om tafel gaat, hebben ze alsnog zes jaar de tijd. Wel kan de invulling van de maatregel ‘betalen naar gebruik’ veranderen als de samenstelling van de coalitie heel anders is dan nu.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)