Voor de verandering kwam Mark Rutte afgelopen weekend niet op de fiets toen hij voor het eerst sinds december naar de kapper ging. Een mooi moment om te kijken wat de demissionair premier van Nederland rijdt. De auto van Mark Rutte is een Saab 9-3 Sport Estate van zo’n 14 jaar oud. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is er weinig sportiefs aan de auto. Sport Estate is gewoon de naam die de marketingafdeling van Saab destijds aan de stationwagen gaf.

Een Saab is wel de perfecte premiersauto, want de auto kan alleen neutraler zijn als ie in Zwitserland was gebouwd. Het moet wel het minst aanstootgevende automerk ter wereld zijn. Plus, het Zweedse merk is al enige tijd failliet, dus sprake van een belangenverstrengeling (iets met dubieuze aanbestedingen) kan er nooit zijn. En je mag het een automerk vinden voor mensen met grijze manen en een lastig Youp van ‘t Hek-montuurtje, maar het is fysiek onmogelijk om een hekel te hebben aan Saab.

De auto van Mark Rutte

De donkergrijze Saab komt uit 2007 en is origineel in Nederland geleverd. Volgens de kentekengegevens kocht Mark Rutte de auto in 2009 van de eerste eigenaar. In november moet de auto weer voor de APK. De 1,8-liter benzinemotor zonder turbo is goed voor 122 pk. De 0-100-tijd is daarmee een onderweldigende 11,5 seconden en de topsnelheid is 200 km/u. De Saab 9-3 van Rutte is een handgeschakelde uitvoering.

Wat is de auto waard?

De oudste Saab 9-3 Sport Estates zijn al meer dan 15 jaar oud. De goedkoopste exemplaren staan al te koop voor zo’n 1.000 euro. Wil je een liefhebbersexemplaar, dan kun je er zelfs eentje kopen van 10.000 euro. De nieuwprijs lag destijds tussen de 29.000 en de 55.000 euro. In Rutte’s 9-3 ligt de goedkoopste motorisering die toen leverbaar was en de nieuwprijs was in 2007 ongeveer 32.000 euro. Een eerdere auto van Mark Rutte was trouwens een 9-3 Coupé uit 1999, maar die auto is volgens de RDW gedemonteerd.

De fiets van Mark Rutte

Iets waar ze zich in het buitenland nog elke dag over verbazen, is dat demissionair premier Rutte het liefst op de fiets naar het werk komt. Je weet wel, zo’n ding zonder bepantsering en chauffeur. Mark Rutte rijdt op een Koga F3, een fiets van Nederlandse makelij. Deze fiets – zonder elektromotortje – kost zo’n 1.300 euro. Zo heb je kans dat de fiets en de auto van Mark Rutte dus ongeveer net zo duur zijn.

Foto: Thomcarspotter

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie