Ben je gek op parkeerschades en fatbikes ontwijken, maar vind je de parkeerkosten in de hoofdstad aan de hoge kant? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het Parool meldt dat er een maas in de wet is waardoor je ‘bijna kosteloos’ kunt parkeren in Amsterdam. Je moet alleen wel iemand kennen die in Amsterdam woont.

Een bewoner in de Rivierenbuurt in Amsterdam vroeg een bezoekersvergunning aan voor zijn dochter. Op de website moet je een eindtijd invoeren. Doe je dat niet, dan wordt het kenteken van de bezoeker automatisch na 15 minuten afgemeld. Dit was ook gebeurd bij de dochter van de bewoner. Zij kreeg een naheffing van de parkeerwacht, maar stapte daarmee naar de rechter.

De 15-minuten regel is ongeldig

De rechtbank oordeelde dat er niets in de parkeerverordening of in ‘het besluit over parkeerbelasting’ over deze 15-minuten regel staat. De regel is niet rechtsgeldig. Dus als je geen eindtijd invult, is de bezoekersvergunning na 15 minuten nog steeds geldig. Als jij dus iemand kent in Amsterdam, kun je volgens Het Parool dus ‘vrijwel gratis’ parkeren.

Hoeveel korting je op de parkeerkosten krijgt, verschilt per bezoekersvergunning. In Nieuw-West is het parkeren met zo’n vergunning gratis, maar in het centrum krijg je maar 35 procent korting. Niet dat je daar überhaupt wilt komen met de auto. Wil je toch naar het centrum met de auto, dan betaal je daar zonder korting tegenwoordig 7,50 euro per uur.

Lees ook: Politie gaat nu ook flitspalen inzetten bij 30 km/u (en begint in Amsterdam)

Hoe lang kun je nog gratis parkeren in Amsterdam?

Overigens is de oplossing voor de Gemeente Amsterdam waarschijnlijk heel simpel: maak het invullen van het veldje voor de eindtijd verplicht, en je bent van het gedoe af. De gemeente laat aan Het Parool weten nog niets aangepast te hebben: ‘Op dit moment brengen we de gevolgen van de uitspraak in kaart, en beraden we ons op eventuele vervolgstappen.’

Reacties

  • 040 heeft op 10 juni 2024 geschreven:

    Je wilt sowieso niet in 020 zijn!

    Reageer
  • David heeft op 9 juni 2024 geschreven:

    Maak amsterdam dan gewoon autovrij. Enige reden is dat ze op deze manier nog lekker hun zalken kunnen vullen met alle boetes. Het wordt automobilisten op alle mogelijke manieren onmogelijk gemaakt in deze stad. En die irritante fietsen staan overal in de weg, mogen alles. Wat een armoedig zooitje daar zeg

    • Louis T. heeft op 10 juni 2024 geschreven:

      Helemaal mee eens. Wat een rommelige armoedige stad is Amsterdam. Boetes uitdelen staat in het aureool geschreven. Ik mijd Amsterdam als de pest, al vele jaren. Andere steden zijn wel kleiner maar veel gezelliger zoals Utrecht.

      Reageer
    Reageer
  • Henk A. heeft op 9 juni 2024 geschreven:

    kan nog herinneren in 1983. werkte in het centrum van Amsterdam. je kon gratis parkeren waar je wilde. parkeerde meestal in een vast straatje. wel smal, maar parkeerboete? nooit gehad. lang leve het vroegere Amsterdam. maar ja, waar men ooit iets kan bedenken doen ze dat. een supermelkkoe geworden van tientallen miljoenen alleen aan parkeergelden. en inderdaad op dezelfde plek nu € 7,50 (nog). en waar je nu zelfs niet eens harder mag dan 30, maar de fatbikes, je langssjezen met 30-60. maar geen kentekentje, he? maar altijd makkelijk de anderen te pakken onder het mom “hee jongens, hier ben ik hoor. al mijn persoonlijke gegevens, auto, kentekekn, noem maar op, hebben jullie hier bij deze”. denk dat ik mijn “f” maar ga bijplakken als een “e”. dan kunnen ze je niet bekeuren. daar moet de politie dan bijkomen. maar de politie heeft wel andere dingen aan zijn hoofd.

    Reageer
  • Zebi heeft op 8 juni 2024 geschreven:

    Zebi

    Reageer
  • Hans heeft op 8 juni 2024 geschreven:

    Putin moet gewoon zsm op het knopje drukken

    Reageer
  • Elsa Scheelings heeft op 8 juni 2024 geschreven:

    In de de gemeente,Haarlem,meld je het bezoek pas af,wanneer deze weer vertrekt.
    Simpel en
    wel zo overzichtelijk!!

    Reageer
  • Dolf heeft op 8 juni 2024 geschreven:

    Deze truuc geldt dan alleen in de wijk waar die ” dochter” woont want alles gaat hier per Parkeer zone , wijk.
    Het aanvragen van een bezoekersvergunning is overigens bijkans onbegonnen werk. Zo onduidelijk.

    Reageer
  • henk heeft op 8 juni 2024 geschreven:

    De vraag is hoe lang wil je als autorijdende winkelende Nederlander überhaupt parkeren in 020.

    • Hans van de Mortel heeft op 8 juni 2024 geschreven:

      Die linkse zakkenrollers hebben steevast beweerd dat de hoge tarieven dienen, juist om auto’s te weren uit de binnenstad. Maar het schandalige tarief heeft zich voortgeplant tot aan de randen van Amsterdam. Pure geldklopperij om de gemeentekas te spekken om leuke geldsmijterij te betrachten.

      • Nemrac heeft op 28 juli 2024 geschreven:

        Straks wordt Amsterdam een ghost town, mensen gaan naar andere stesen om daar te winkelen, dank zij die trut!!

        Reageer
      • LGT heeft op 10 juni 2024 geschreven:

        Mensen klagen vaak onterecht. Als je kiest zoals in Amsterdam voor een uiterst Links college dan weet je dat je financieel wordt uitgekleed. Vooral de mensen die nog wel nuttig zijn in de Maatschappij moeten het ontgelden. De linkse uitgeefhobby moet toch betaald worden vooral aan Wales en iedereen die de hand ophouden.

        Reageer
      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear