Onderschat het niet: er komt stiekem heel wat kijken bij het verlaten van een parkeergarage. Je moet de betaalautomaat zien te ontcijferen, de plek waar je je auto hebt achtergelaten onthouden, graaien naar de juiste sleutels, uitparkeren tussen de geparkeerde auto’s en de kortste weg naar de uitgang zien te vinden. En dat allemaal in een bepaald tijdsbestek. Maar hoelang heb je eigenlijk de tijd?

Er zit een tijdslimiet aan het moment dat je betaald hebt en het moment dat je uit de garage rijdt. Haal je dat niet, dan begint de parkeermeter opnieuw te lopen en moet je extra dokken. Er is in Nederland geen eenduidige regel die voorschrijft hoelang je de tijd hebt om uit de parkeergarage te rijden. Gemeentes en andere parkeergaragehouders mogen zelf bepalen wat de tijdslimiet is.

Verschillen in de uitrijperiode

Zo hanteren Q-Park, P1 en Interparking een periode van vijftien minuten tussen de betaling bij de betaalautomaat en het vertrek uit de garages. Ook bij de meeste gemeenten zoals Assen, Amsterdam, Utrecht en Leiden geldt de vuistregel van een kwartiertje. Maar ga er niet blind van uit dat dit ook geldt in jouw gemeente.

Zo moet je in Almere bijbetalen als je er langer dan tien minuten over doet om de parkeergarage te verlaten. In Leeuwarden heb je 13 minuten. Parkeer je weleens in de gemeente Hoorn? Dan hoef je minder haastig te doen. Je hebt in de gemeente Hoorn een half uur om onder de slagboom door te rijden.

Hoeveel tijd heb je bij de parkeergarage van een luchthaven?

Laten we met de meeste gebruikte luchthaven van Nederland beginnen: Schiphol. Daar worden verschillende termijnen gehanteerd bij verschillende parkeerterreinen. Parkeer je op P1 Kort Parkeren, Privium 1 of Privium Excellence, dan heb je vijftien minuten. Bij P3 Lang Parkeren en Privium 3 krijg je maar liefst een uur de tijd om onder de slagboom door te gaan.

Ongeveer dezelfde regels gelden op de luchthavens van Rotterdam-Den Haag en Maastricht-Aachen. Bij Rotterdam The Hague Airport heb je bij P2 vijftien minuten en bij P1a en P6 twintig minuten uitlooptijd. Op parkeerterreinen P1, P3 en P10 mag je er een uur over doen. In Maastricht is het nog wat makkelijker: voor kort parkeren krijg je twintig minuten, bij lang parkeren een half uur.

Eindhoven Airport laat aan TopGear Nederland weten dat er alleen bij parkeergarage P1 een tijdslot geldt. Bij de overige parkeerplekken hoef je je dus niet te haasten. Je hebt als je bij P1 geparkeerd hebt vijftien minuten na het betalen om de luchthaven achter je te laten.

Reacties

 • SkippsBoss heeft op 16 juni 2024 geschreven:

  Ik heb ooit een hele discussie over die uitrijtijd gehad met de beheerder van een parkeergarage. Het ging om een garage met een maximum tarief per dag. Ik zat over die periode en had dus het maximum tarief betaald en had voor hetzelfde tarief dus nog de rest van de dag kunnen parkeren. Maar bij het uitrijden was ik door een opstopping in de garage 2 minuten over de maximale uitrij tijd. Toen wilden ze me de minimale parkeertijd van een half uur alsnog laten betalen. Terwijl ik dus voor de hele dag had betaald en ik ook niets aan die file kon doen

  Reageer
 • Rene heeft op 16 juni 2024 geschreven:

  Maastricht geeft je een halfuur om uit te rijden na betalen. Ik heb laatst vanaf Maastricht gevlogen, maar ik vraag me oprecht af hoe je dat een halfuur over kunt doen. In een halfuur haal je die hele parkeerplaats leeg, haha. Maar goed, ik betaal op luchthavens eigenlijk altijd vooruit en dan boeit het allemaal niet meer.

  Reageer
 • Gerrit heeft op 16 juni 2024 geschreven:

  15 min

  Reageer
 • Dave heeft op 16 juni 2024 geschreven:

  “ Eindhoven Airport laat aan TopGear Nederland weten dat er alleen bij parkeergarage P1 een tijdslot geldt. Bij de overige parkeerplekken hoef je je dus niet te haasten”
  Er is ook bij de overige parkeerplekken een tijdslot naar ik aanneem. Tenzij er een vast en onbeperkt tarief is.
  Anders wordt het inrijden en meteen betalen, en na de vakantie weer ophalen en vrolijk doorrijden.

  Reageer
 • MuratD heeft op 15 juni 2024 geschreven:

  Is er verschil met automatische betalen en via automaat?
  Stel 2 autos zelfde tijd binnen en auto 1 gaat uur later bij automaat betalen en rijdt naar de uitgang.
  Auto 2 gaat ook uit later, maar rijdt door ivm automatisch betalen.
  Is parkeer automaat betaler goedkoper uit ivm eerder betalen?

  Reageer
 • Klaasdv heeft op 15 juni 2024 geschreven:

  Mocht het druk zijn, na bv een evenement, dan kan de parkeerwachter van de garage de tijd langer maken. Vaak met een kwartier/20 minuten.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear