Ondanks verschillende reclamespotjes en afkeurende blikken bij feestjes, stappen nog steeds mensen achter het stuur na een aantal drankjes. Het zorgde ervoor dat er in 2021 ongeveer 6.400 mensen op de spoedeisende hulp terechtkwamen door alcohol- of drugsgebruik. Zuip dus niet als je gaat rijden, maar drink wel genoeg. Te weinig drinken blijkt namelijk net zo gevaarlijk als te diep in het glaasje kijken.

De universiteit van het Engelse Loughborough deed onderzoek naar de effecten bij automobilisten wanneer zij te weinig drinken. Bij het onderzoek kregen de proefpersonen ongeveer net zoveel vocht binnen als zakenmensen krijgen die op een drukke werkdag weinig tijd hebben om te drinken. In theorie hebben mensen iedere dag precies 24 uur om te drinken, maar we begrijpen wat de onderzoekers bedoelen.

Niet drinken is net zo slecht als alcohol drinken

Iemand die voldoende vocht heeft binnengekregen, maakt gemiddeld 47 rijfouten volgens het onderzoek. Denk hierbij aan te laat remmen of het aanraken van de belijning. Bij bestuurders die te weinig drinken, is dit aantal meer dan twee keer zo groot. Het gemiddelde komt bij het onderzoek neer op 101 van zulke fouten.

‘Het aantal bestuurdersfouten die we hebben gevonden, zijn van een vergelijkbare omvang als die gevonden bij mensen met een alcoholpromillage van 0,08 procent in het bloed. Met andere woorden, bestuurders die niet goed gehydrateerd zijn, maken hetzelfde aantal fouten als mensen die de limiet voor rijden onder invloed overschrijden’, vertelt professor Maughan van de Britse universiteit.

In Nederland ben je al in overtreding bij een alcoholpercentage van 0,05 procent. Beginnend bestuurders mogen helemaal geen alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel vocht je minimaal per dag binnen moet krijgen, ligt aan je gewicht. Per kilo die je weegt, dien je 35 milliliter water per dag binnen te krijgen. Voor iemand die 80 kilo weegt, is het dus verstandig om 2,8 liter vocht per dag binnen te krijgen. Dat zijn 56 shotglaasjes per dag. Shotjes water bedoelen we dan natuurlijk.

Reacties

  • T8T heeft op 23 juni 2024 geschreven:

    O, jee.
    Ik ben een voorbeeld automobilist.
    Ik drink geen druppel alcohol, ook niet privé als ik niet rij, en ik drink tijdens het rijden frisdrank.
    Drugs gebruik ik niet. Die rommel veracht ik.

    Ook hou ik van opletten en goed anticiperen.
    Autorijden is de aandacht op de weg houden, dus mobieltje uit.
    Ik ben geen moraalridder, maar ik ben bang dat ik nu wel zo gezien wordt. 😉

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)