‘Ik rij nooit onder het drinken’, zegt ome Piet die zijn roeping als cabaretier heeft gemist. Binnenkort zullen Piet en andere grapjassen naar een ander mopje moeten googelen. Veilig Verkeer Nederland wil namelijk een totaal alcoholverbod in het Nederlandse verkeer. Krijgt de organisatie zijn zin, dan mag je zelfs na één biertje niet meer autorijden.

Bestuurders die vijf jaar een rijbewijs hebben, worden gezien als ervaren bestuurders. Val je hieronder? Dan mag je onder de huidige regels maximaal 0,5 promille alcohol blazen. Bij de gemiddelde man komt dit neer op twee pilsjes en bij de gemiddelde vrouw iets minder dan twee glazen. Heb je nog niet zo lang je rijbewijs? Dan mag je maximaal 0,2 promille blazen. Reken maar uit.

Waarom wil Veilig Verkeer Nederland een alcoholverbod?

VVN oppert het plan in de Telegraaf. De organisatie komt met het idee naar aanleiding van een onderzoek van Univé. Schijnbaar kruipt 27 procent van de automobilisten weleens met drank op achter het stuur. Veilig Verkeer Nederland roept de politiek op om de veiligheid in het verkeer te verbeteren met een alcoholverbod.

De verkeersorganisatie weet dat het niet zo simpel is als zeggen ‘oké, vanaf mag niemand meer alcohol in zijn of haar bloed hebben wanneer je auto rijdt’. De pakkans moet volgens VVN omhoog. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) reageert op het voorstel van Veilig Verkeer Nederland. Volgens de SWOV is een alcoholverbod lastig te handhaven.

Het zou ook extra zuur zijn voor mensen met het zeldzame ‘auto-brouwerij-syndroom’. Een Belgische man met dit syndroom liet begin dit jaar een te hoge alcoholtest zien zonder een druppel alcohol op te hebben. Maar schijnbaar is het heel gebruikelijk dat mensen na een flinke maaltijd (zonder alcohol) door de gisting een klein promillage zullen hebben. Het valt dus niet zomaar in te voeren.

Advertentie

Reacties

 • Ron heeft op 21 juli 2023 geschreven:

  Had al veel eerder ingevoerd moeten worden.
  Het lullige is dat als een bezopen bestuurder een ongeval veroorzaakt hun bijna geen letsel hebben maar diegene die ze aanrijden vaak zwaargewond zijn.

  • Maurice heeft op 23 juli 2023 geschreven:

   Beste Ron,

   Het gaat in dit bericht niet over bezopen bestuurders maar over de vraag of 2 alkoholhoudende consumpties wel of niet toegestaan blijft.

   Reageer
  Reageer
 • Split heeft op 21 juli 2023 geschreven:

  Helemaal mee eens met deze reactie. Wat een betutteling in dit land. Ga eens de echte problemen aanpakken!

  • Jaja heeft op 21 juli 2023 geschreven:

   Split of Moskou? Die anti-overheid propaganda hier mag wel eens aangepakt worden. We weten allemaal wie hierachter zitten.

   Reageer
  Reageer
 • A Kramer heeft op 21 juli 2023 geschreven:

  Prima en met drank op rijbewijs inleveren.voor een maand . Drank maakt meer kapot dan je lief is er is een alternatief de taxi of je laat je door iemand ophalen en brengen .

  Reageer
 • J.en .ever heeft op 21 juli 2023 geschreven:

  Ga eens nadenken over alcohol gebruik in het algemeen In het verkeer hoort het zeker niet Ook na 1 glas is er een geestelijke en lichamelijke verandering En hoor je geen voertuig te besturen of op een andere manier aan het verkeer deel te nemen Een 0,0 promille in het verkeer zou heel normaal zijn

  • Henk heeft op 21 juli 2023 geschreven:

   Ja of je leest het hele artikel ff. Er staat dat het niet kan ivm eten en vergisting.

   Reageer
  Reageer
 • FG heeft op 21 juli 2023 geschreven:

  wat een betutteling WEER….dus geen verjaardagen,,, vrijdagmiddag borrel,,, Diploma uitreiking UIT ETEN met 1 Wijntje!!! je Bruiloft ..diversen uitnodigingen werk prive Dance …festivals…vakantie

  • Split heeft op 21 juli 2023 geschreven:

   Helemaal mee eens met deze reactie. Wat een betutteling in dit land. Ga eens de echte problemen aanpakken!

   • J Geelen heeft op 21 juli 2023 geschreven:

    Zielig commentaar wacht maar tot een van je naaste om ver gereden wordt als het mij gebeurt dan is diegene er geweest

    • Pietje puk heeft op 22 juli 2023 geschreven:

     Lekker polariserend, VVN heeft weer nieuwe doelstellingen nodig zo te zien. Van 1 of 2 glazen ga je als ervaren bestuurder echt niet extreem roekeloos rijden. In dit soort gevallen gaat het vrijwel altijd om veel hogere promillage e/o drugs.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie