Moet je helemaal naar de poolcirkel rijden om het noorderlicht te zien? Nee, hoor. Volgens de website Noorderlichtjagers is er vanavond een grote kans dat je het poollicht boven Nederland kunt zien. Nu kun je in de achtertuin gaan zitten en hopen dat je de Aurora Borealis ziet, maar je kunt ook je kans vergroten door een donkere plek op te zoeken binnen Nederland. Dus, waar moet je heen rijden (of varen…) binnen Nederland om het noorderlicht te zien?

National Geographic zette vijf plekken op een rijtje waar het in de nacht pikkedonker is, ver weg van lantaarnpalen, kassen en andere lichtvervuiling. Dit zijn locaties waar je bijvoorbeeld heen kunt om heel goed sterren te kijken, maar die zich daarom ook uitstekend lenen om het noorderlicht te bekijken in Nederland. De website tipt Natuurgebied De Boschplaat op Terschelling, het Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen, het Drentse Dwingelderveld, de Kop van Goeree op het eiland Goeree-Overflakkee en Texel.

We adviseren het wel ‘s nachts te proberen… | Foto: © Sies Kranen

De website Avondfotografie meldt dat het in de Veluwe vaak ook lekker donker is. De website Zoom tipt nog de Loonse en Drunense Duinen, plus het Vuile Gat in Zuid-Holland. Wil je foto’s nemen van het noorderlicht in Nederland met een tof onderwerp, dan kun je het gebouw van Radio Kootwijk (bij Apeldoorn) fotograferen.

De website Noorderlichtjagers geeft nog de tip om een locatie te zoeken met vrij uitzicht op de noordelijke horizon. Ook moet het helder genoeg zijn. Zie je al geen sterren, dan ga je ook geen noorderlicht zien vanavond. Is het wel helder, dan heb je alsnog een kans dat je lang moet wachten: het noorderlicht is vaak niet de hele avond zichtbaar. Neem dus vast wat snacks en wat te drinken mee.

Reacties

  • Nikki heeft op 30 juli 2024 geschreven:

    Er mist nog een belangrijk deel. Noorderlicht spotten met het blote oog, is nog steeds redelijk zeldzaam. Neem een camera of je telefoon mee, een lans neemt meer waar en als er noorderlicht is, dan kun je dat op de foto wel zien

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)