Op het moment dat je met de auto IJsland kunt bereiken, heb je waarschijnlijk andere dingen aan je hoofd dan het zien van het noorderlicht. Het overleven van een nieuwe ijstijd, of je afvragen waar al het zeewater op de wereld is gebleven. Als je nou geen zin hebt om te vliegen, dan zijn er gelukkig ook plekken om het noorderlicht te zien die je gewoon met de auto kunt bereiken.

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je om te beginnen een app downloaden, zoals My Aurora Forecast. Deze app laat zien hoe groot de kans is dat je op jouw locatie het noorderlicht kunt zien. Dan weet je zeker dat je niet voor niets tot laat opblijft of naar een afgelegen plek rijdt om de aurora borealis te zien. Je mag de groen-paarse verschijning overigens ook het poollicht noemen.

Het noorderlicht in Zweden

Nooderlicht in Noorwegen

Foto: © Timo Horstschaefer

Volgens Visit Sweden kun je van september tot maart terecht in Zweden voor het noorderlicht. De website adviseert om naar het afgelegen plaatsje Kiruna te gaan. Dit plaatsje ligt heel noordelijk in Zweden, vlak bij Finland. De plaatsen Abisko en Luleå schijnen ook goede kanshebbers te zijn voor het noorderlicht. Je kunt het beste om 22:00 uur gaan zitten voor het spektakel.

Vanuit Nederland ben je ongeveer 2.700 kilometer onderweg naar Kiruna. Je komt hierbij langs Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en daarna een hoop plaatsjes die klinken als Ikea-producten. Het liefst ga je met een auto die vierwielaandrijving heeft, maar check op z’n minst of je de juiste banden hebt (en eventueel sneeuwkettingen). Een extra lichtbalk op de auto kan misschien ook geen kwaad.

Het noorderlicht in Noorwegen (eventueel met de boot)

Noorderlicht in Noorwegen (poollicht)

Foto: © Bjorn Are With Andreassen

In Noorwegen moet je ergens van november tot januari aanwezig zijn om de lichtshow te zien. Ook hier moet je zo ver mogelijk naar het noorden gaan, waar de minste lichtvervuiling is. Tromsø wordt vaak aangewezen als dé plek voor het noorderlicht. Daar kun je ook tours boeken om er met een gids naar op zoek te gaan.

Tromsø ligt net boven Zweden en is dus nog wat verder rijden. Je kunt er wel voor kiezen om de boot vanuit Eemshaven in Groningen naar Kristiansand te nemen. Dit is voor Kiruna trouwens ook een prima optie. Alsnog hebben we het over een rit van meer dan twintig uur. Zorg dus, net als bij Zweden, dat alles in orde is aan de auto en de banden voordat je gaat.

Het noorderlicht is te zien in Nederland

Noorderlicht niet in Nederland maar wel met een molen

Foto: © Ezhil Kumaran

Het schijnt dat het noorderlicht op heel zeldzame momenten ook in Nederland te zien is. In augustus van dit jaar was dat bijvoorbeeld het geval: toen was er een paarse gloed te zien vanaf onder meer Terschelling. Ook in Groningen en Friesland is het noorderlicht heel soms te bewonderen.

Het licht is het beste zichtbaar als de zon niet te fel schijnt en er weinig bewolking is. Als je het noorderlicht in Nederland wilt zien, dan kun je het beste de bekende sites en apps goed in de gaten houden.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie