Niet om bijdehand achteraf ‘we zeiden het toch’ te roepen, maar op de redactie hebben we al eerder vraagtekens gezet bij de oneindige honger naar nieuwe merken van het concern Stellantis. Het moederbedrijf van Fiat, Opel en Peugeot is momenteel druk bezig met de lancering van Lancia en kijk alweer naar het volgende merk: Leapmotor. En misschien is het ook wat veel, zo geeft het concern toe.

Grote baas Carlos Tavares heeft gezegd dat Stellantis merken kan schrappen die niet winstgevend zijn. Deze opmerking kwam na teleurstellende omzetcijfers in de eerste helft van 2024. In de Bloomberg Talks-podcast zei de CEO van Stellantis dat de hele auto-industrie een moeilijke tijd doormaakt, maar dat de merken van Stellantis ‘hier zijn om benut te worden’ en ‘als ze de waarde die ze vertegenwoordigen niet kunnen omzetten in geld, dan zullen er beslissingen worden genomen.’

Maserati boekt teleurstellende cijfers

Dat is harde taal, maar hoewel het bedrijf een nettowinst van 5,6 miljard euro boekte, was er vergeleken met de cijfers van 2023 een daling van 48 procent. Dat is pijnlijk. Hoewel Tavares geen specifiek merk noemde, verkocht Maserati 50 procent minder auto’s, ondanks (of dankzij?) de lancering van de GranTurismo Folgore. Het verlies van 6.500 verkopen betekent veel geld, namelijk 82 miljoen euro. Dit was het operationele verlies dat Maserati boekte. Dubbel pijnlijk.

Maserati GranTurismo Folgore rijdend schuin voor

Tavares heeft eerder aangegeven dat hij wil dat Maserati in een betere positie verkeert voordat er ‘harde beslissingen’ worden genomen – misschien zodra de volledig elektrische MC20 volgend jaar arriveert. Maar het moet moeilijk zijn om de hoop van het merk te vestigen op elektrische voertuigen, terwijl de algemene EV-markt vertraagt.

Een gat van 82 miljoen euro in de financiën geeft elke baas die de aandeelhouders tevreden wil houden, stof tot nadenken. Als Maserati het eerste van de 15 Stellantis-merken zou zijn dat verkocht wordt, is de vraag: wie zou het moeten kopen?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear