Al zou je poedelnaakt door de sneeuw gaan rennen, zelfs dan word je niet verkouden. Een verkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door een virus en dat moet je van iemand anders krijgen. Zo zit het ook met een airco in je auto, in het vliegtuig of als je ergens in een hotelkamer zit. Het voelt misschien alsof je verkouden bent, maar in feite heb je ergens anders last van.

Aan de Quest legt KNO-arts Digna Kamalski van het UMC Utrecht uit wat er gebeurt als je in de aircolucht gaat zitten: ‘De lucht die je inademt wordt door de neus bevochtigd, gezuiverd van vuiltjes en verwarmd, zodat schone lucht je longen bereikt.’ Door deze reactie van je neus, kun je klachten krijgen zoals een verstopte neus of het gevoel krijgen dat je een loopneus hebt.

Je slijmvlies zwelt op in de airco

Als je neus meer tijd nodig heeft om de lucht te verwarmen, dan zwelt het slijmvlies op om de luchtstroom iets te beperken. Hierdoor kan het voelen alsof je een verstopte neus hebt. Stap je daarna weer de warme buitenlucht in, dan neemt de zwelling van het slijmvlies af en komt er vocht vrij. Dit voelt dan weer als een loopneus.

Niet verkouden worden door airco in de auto?

Dit zijn dus de klachten van een verkoudheid, maar je mag het geen verkoudheid noemen. Je kunt het je neus makkelijker maken (waardoor hij minder gaat zwellen) door ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te laag is. Ook is het een goed idee om de airco niet te koud te zetten, als je het idee hebt dat je er last van hebt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear