Af en toe gebeurt er iets in de autowereld dat ons echt weet te verrassen. En dit is er zo eentje, want veilingshuis RM Sotheby’s heeft een nieuwe veiling aangekondigd voor oktober van dit jaar met de naam ‘The Junkyard: The Rudi Klein Collection’. Het is een collectie wrakken die jarenlang verborgen is gehouden van het grote publiek. En het zijn niet zomaar wrakken: het kan best een van de duurste collectie wrakken ter wereld blijken. Overigens zijn het niet alleen maar roestige stukken blik.

Als je nog niet van Rudi Klein hebt gehoord, hier een korte introductie. Hij was een Duitse immigrant die eind jaren ’50 naar Noord-Amerika kwam. Hij begon als slager, maar in 1967 startte hij een autosloop in Los Angeles, dat bekend werd als Porche Foreign Auto. Inderdaad: Porsche, maar dan zonder de ‘s’. Hij handelde in Europese klassiekers en verzamelde blijkbaar een indrukwekkende collectie. De auto’s werden achter prikkeldraad bewaard en de plek was nooit open voor het publiek.

‘De grootste geheime autocollectie’

Slechts een paar mensen mochten er ooit naar binnen. Zelfs na Klein’s dood in 2001 hielden zijn twee zonen nieuwsgierige blikken op afstand. Tot nu. RM Sotheby’s noemt dit ‘de grootste geheime autocollectie ter wereld’ en gebruikt woorden als ‘legendarisch’ en ‘mythisch’ om de inhoud ervan te beschrijven. In die collectie zit onder andere de Mercedes 500K ‘Caracciola’ Special Coupe uit de 1935 – een van de beroemdste vooroorlogse Mercedessen, waarvan lang werd gedacht dat hij verloren was.

Ook te vinden is een Mercedes 300 SL ‘Alloy’ Gullwing uit 1955. Een van slechts 29 ooit gebouwd. Deze werd oorspronkelijk in het zwart geleverd en was ooit eigendom van de legendarische Ferrari-importeur Luigi Chinetti. Daarnaast is er de enige overgebleven Horch 855 – een 1939 Special Roadster – en de enige fabrieksgebouwde Iso Grifo cabriolet.

RM Sotheby’s heeft de volledige lijst van kavels nog niet bevestigd, maar we hebben gehoord dat er ook een Porsche 356 B 1600 ‘Twin-Grille’ Roadster uit 1961 van Belgische koetsbouwer D’Ieteren zal zijn, met minder dan 1.000 kilometer op de teller. Uit de eerste beelden lijkt het erop dat er meer dan één Lamborghini Miura te koop zal zijn. En er zijn ook heel wat Porsches. De volledige catalogus zal naar verwachting in september beschikbaar zijn, dus we houden je op de hoogte zodra er meer bekend is.

Reacties

  • Vandersanden heeft op 20 augustus 2024 geschreven:

    Onnozel

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear