Na een paar weken van heerlijk weer in ons koude kikkerlandje, hebben we nu eindelijk typisch Hollands weer in Zandvoort. Lees: lekker onstuimig met de nodige windstoten en buien. Het is nu dermate erg dat het KNMI ‘code geel’ voor Zandvoort heeft afgegeven. De wind kan snelheden bereiken van 90 km/u (bijna net zo snel als een Dacia Spring). Met name aan het einde van de ochtend en middag verwacht men onrustig weer.

Nu moeten we er als eerste bij zeggen dat het geldt voor het gehele kustgebied, op Zeeland na. Dit betekent dat met name de eerste vrije training (van 12:30 tot 13:30 uur) beïnvloed kan worden door het weer. De tweede vrije training is van 16:00 tot 17:00 en dan verwacht het KNMI dat het alweer ietsje rustiger zal zijn. Grappig detail: het KNMI waarschuwt het verkeer. Of ze daarmee 20 Formule 1-bolides bedoelen, is onduidelijk. Veel verkeer is er in ieder geval niet in Zandvoort momenteel.

Morgen ook code geel in Zandvoort?

Maar om met Youp van ‘t Hek te spreken: daarmee is de story nog niet ready. Op zaterdag is het weer wederom onstuimig te noemen. Dan worden er namelijk flinke onweersbuien verwacht. Daarbij zal de neerslag zal rond de 10-20 millimeter zijn in hele korte tijd. Qua tijd is het nog een beetje gissen, maar het KNMI verwacht deze buien aan het einde van de dag. Dus de derde vrije training (van 11:30 tot 12:30 uur) zal er geen hinder van ondervinden.

Code geel Zandvoort rechte stuk regen

Later op de middag worden de onweersbuien verwacht. Naast de nodige regen, verwacht het KNMI ook flinke hagelbuien. De hagelstenen zijn 1-2 centimeter groot. Dus voor de jongens die met hun McLaren, Ferrari of Mercedes komen: laat ‘m niet buiten staan. Tenslotte nog eventjes voor zondag: dan is het weer al een stuk rustiger. Het zal alleen flink waaien.

Als fans hun best doen, hebben we code oranje in Zandvoort

Code geel in Zandvoort zal dus alleen van toepassing op vrijdag en zaterdag zijn. Mocht je geslaagde grappen hebben gehoord over code oranje, dan kan dat kloppen. Dat is van toepassing op de dresscode en de verboden fakkels op de tribune. Het mooie is dat je dan zowel Max Verstappen als beide McLarens op die manier een hart onder de riem kan steken.

Gezien de vorm van het team uit Woking, is het geen ondenkbaar scenario dat Verstappen de race eens niet wint. Over McLaren gesproken: Lando Norris liet weten bang te zijn voor een Code Bruin. Daarmee doelt hij op de kleur van de onderbroek met de stevige wind.

Reacties

  • Joeperd heeft op 23 augustus 2024 geschreven:

    Bij code geel piest men toch ook al van angst in de broek?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Lees meer over formule 1