Wat die ene tante met haar permanente rode neusje heeft met wijn (‘oh, daar kunnen we wel een wijntje op drinken’) hebben Nederlandse sportfans met fakkels en rookbommen. Zien ze een gelegenheid, dan halen ze het oranje rookspul tevoorschijn. Ook dit jaar is het verboden tijdens de GP van Nederland in Zandvoort om een fakkel of rookbom mee te nemen.

De directeur van de Dutch GP, Imre van Leeuwen, vertelt aan Autosport.com over de oranje rook. ‘Het beeld zag er geweldig uit op tv en er werden beelden gemaakt van de rookfakkels. Dus een normale fan, geen hooligan maar een normale fan, denkt dat hij een goede fan is als hij een fakkel meeneemt.’ Van Leeuwen denkt dus dat het in de meeste gevallen zonder kwade bedoelingen is.

Volgende de directeur zijn er te veel mensen met rookbommen en is het slecht voor de gezondheid. ‘Nu zie je dat het er zoveel zijn dat het gevaarlijk wordt en niet goed is voor je gezondheid. We moeten de mensen nu vertellen dat je geen goede fan bent als je een fakkel hebt, maar wel een goede fan als je geen fakkel hebt. Als je een fakkel ziet, zeg je: “Kom op man, dit is gevaarlijk voor mijn gezondheid.”‘

Ook de coureurs hebben last van rookbommen op Zandvoort

En niet alleen voor de toeschouwers is de rook hinderlijk. ‘Dit is ook gevaarlijk voor de coureurs’, zegt Van Leeuwen. ‘Ik denk dat de coureurs twee jaar geleden tijdens de formatieronde in Oostenrijk slecht zicht hadden. Dat was iets wat een normale fan niet wist. Ze zagen net twee jongens met een fakkel, en toen waren er vier jongens en toen acht en zestien en 32. Nu moeten we het stoppen.’

Vorig jaar zorgden de oranje rookfakkels voor wat gedoe tijdens de Dutch GP. Tijdens de kwalificatie belandde er twee keer een fakkel op het circuit – waarvan er eentje op onhandige wijze door de beveiliging op de baan werd gegooid. Je kunt trouwens een circuitverbod krijgen als je toch een fakkel afsteekt tijdens het F1-weekend in Zandvoort.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie