Heus niet omdat we zo dom waren om tegen ons eigen advies in tóch de auto in te stappen en dan ook nog zo eigenwijs zijn om (tegen beter weten in) de navigatie te volgen, stonden we afgelopen weekend hartstikke vast in de buurt van Utrecht. Wegens werkzaamheden is de A2 tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Everdingen dicht in de weekenden. Rijkswaterstaat roept op om niet je navigatie te volgen, maar de borden. Met twee auto’s onderzochten we of dit klopt.

Als je op de A12 richting Utrecht rijdt en daar de A2 op moet richting Den Bosch, dan kom je de bordjes van de omleiding met een ‘B’ tegen. Als je deze officiële omleiding volgt, dan rij je een stukje om via de A27 en uiteindelijk kom je weer op de A2 uit. Google Maps denkt het soms beter te weten en stuurt je bij Nieuwegein de snelweg af om binnendoor een stukje af te snijden. Hemelsbreed is deze route korter, maar er zijn ook minder rijstroken.

Rijkswaterstaat zegt dat je niet Google Maps moet volgen

Het officiële advies van Rijkswaterstaat luidt: ‘De navigatie is niet altijd correct qua files. Soms geeft het systeem aan dat er weinig file staat, terwijl dit niet klopt. Rijkswaterstaat is hierover in gesprek met de serviceproviders die de navigatiesystemen aanbieden. We adviseren weggebruikers als ze toch echt de weg op moeten, niet de navigatie maar de officiële omleidingsroutes te volgen.’

Is Google Maps sneller dan de officiële omleiding?

Google Maps dacht afgelopen zaterdag dat een route door Nieuwegein een kleine vertraging van zo’n 20 minuten zou opleveren. We besloten het uit te proberen, zodat jij het niet hoeft te doen. Onderaan de afrit leek het mee te vallen: zelfs een auto met pech bij het stoplicht kon de doorstroming niet verstoren. Tot aan de McDonald’s bij de Blokhoeve ging het goed, maar eenmaal dieper in Nieuwegein was het doffe ellende.

Er was al voor gewaarschuwd door Rijkswaterstaat: in het plaatsje stond het helemaal vast. Je zag diverse auto’s voor je een zijstraatje inschieten in de hoop een sluiproute te kunnen nemen, maar die sloten weer aan op de plek waar ze de slang van blik en ellende verlieten. Er was geen ontsnappen aan. Tot aan de oprit van de A27 was het kruipen. En het is nou ook weer niet zo dat Nieuwegein zo’n lust voor het oog is om even op je gemakje te bekijken.

En de route via de A27?

Tegelijkertijd met ons vertrok een andere auto, die wel netjes de omleidingsborden ‘B’ volgde. Op de A27 is het vanwege de officiële omleiding drukker dan normaal, dus daar sluit je aan in de file. We zullen je niet langer in spanning houden: de officiële omleiding was 40 minuten sneller. Die mensen bij Rijkswaterstaat zijn zo gek nog niet. Dus: mocht je zo dom zijn om in het weekend toch over Utrecht te rijden richting Den Bosch, volg dan echt de omleiding

Reacties

  • Poulusma heeft op 3 september 2024 geschreven:

    Helaas hebben jullie dit niet in het eerste weekend getest.
    Het stond hier in de straat zelfs muurvast 😅

    Reageer
  • Dave heeft op 3 september 2024 geschreven:

    Dit vraagt om een hertest met TomTom.
    In mijn beleving is Google Maps fantastisch om lokaties te zoeken, maar navigeren moet je niet aan Google over laten.

    Reageer
  • Lennart heeft op 2 september 2024 geschreven:

    Hebben jullie het ook met Waze geprobeerd? Vind ik vele malen beter met het voorspellen van files dan Google Maps.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)