Heerlijk hè, weer normaal onder de dekens kunnen slapen zonder het bed uit te drijven door je zweet? Maar deze aangename temperaturen hebben een kleine keerzijde: wie buiten parkeert, heeft in de ochtend beslagen autoramen. Piepkleine moeite om het condens van de ramen te halen, natuurlijk, maar wat als je dat vergeet? Hoe hoog is de boete voor beslagen ramen in 2024?

In maart van dit jaar gingen de boetebedragen in Nederland omhoog. We naderen het einde van het jaar en we zijn heel benieuwd wat de inflatiecorrectie zal zijn voor 2025, maar voor nu kijken we even naar het boetebedrag voor 2024. Vergeet niet bij alle boetebedragen nog 9 euro op te tellen voor de administratiekosten. Een gangbare fooi voor de agent is nog altijd 10 procent.

Hoe hoog is de boete voor beslagen ramen in 2024?

De boete voor beslagen ramen is net zo duur als de de boete voor het niet goed krabben van bevroren ruiten. Of eigenlijk boetes, want het Openbaar Ministerie maakt onderscheid tussen drie soorten overtredingen. De eerste is als je de voorruit en de twee zijruiten niet genoeg zicht geven. Deze boete voor beslagen ramen kost in 2024 een forse 300 euro.

Heb je de buitenspiegels niet goed vrij gemaakt van condens? Of heb je cameraspiegels die geen lekker beeld geven omdat ze beslagen zijn? De boete voor beslagen buitenspiegels is 180 euro. Heb je geen goed zicht door de ruiten en kun je niets zien door je spiegels? Dan krijg je 10 euro extra straf: de boete voor beslagen ramen én spiegels is 490 euro.

Is de boete voor beslagen ruiten niet heel hoog?

Bijna 500 euro is inderdaad een flink bedrag, maar het is ook een van de makkelijkst te voorkomen boetes. Haal simpelweg een doekje of trekker langs je ruiten voordat je instapt, en je bent veilig op weg. Bovendien is het gevaarlijk om met slecht zicht te rijden: de tijd dat je ramen beslagen zijn, valt vaak samen met het moment dat fietsers naar school vertrekken.

Reacties

  • Jaap heeft op 13 september 2024 geschreven:

    Je mag niet je auto stationairlaten draaien, bij bevroren ramen, maar eerst krabbben en dan pas starten. Nou aks ik dat doe, dan moet ik nog steeds de motor laten draaien om te ontwasemen. Doekje of trekker aan de binnenkant langs de ramen helpt geen val, ze beslaan gelijk weer. Maar als je zogenaamd milieu vriendelijk moet zijn, dan moet je weer met beslagen ramen rijden. Ik heb airco in mijn werkbus, maar dat duurt ook een paar minuten voordat de beslagen ramen, ontwasemd zijn.

    Kortom in de winter bij bevroren ramen, start de motor met aanjager op halve warme stand, ga je ruiten schoonkrabben, stap in met draaiend blijvende motor en rijdt dan rustig weg met ontwasemde ramen! Liever een motor die zo ook warm draait, dan een dure boete en een wegebruiker op de motorkap!

    Reageer
  • GV heeft op 13 september 2024 geschreven:

    “de tijd dat je ramen beslagen zijn, valt vaak samen met het moment dat fietsers naar school vertrekken.”

    Fietsers gaan naar hun werk. Fatbikers gaan naar school.

    • @gv heeft op 13 september 2024 geschreven:

      Ik zie die fatbike losers vooral bij de Febo of Mac rondhangen. Kennelijk mag je IQ niet hoger dan 85 zijn als je op zo’n ding wil rijden.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear