We zagen pas een auto – van een niet nader te noemen Amerikaans merk van elektrische auto’s met een controversiële baas – waarvan de verlichting uitging als deze tegen de opkomende zon inreed. Logisch: de sensor ziet dan fel licht en schakelt de verlichting uit. Maar handig is het niet, want dit zijn juist de momenten dat je extra zichtbaar wilt zijn. En dit is slechts één voorbeeld waarom de auto-stand van je verlichting niet zo goed werkt.

Het bekendste voorbeeld is tijdens mist. Jij ziet met je ogen heel duidelijk dat het buiten mistig is, maar de sensor in jouw auto ziet dat niet. Sterker nog: als de zon al op is, ziet ie dat het licht genoeg is. Elke keer zie je weer dat er bij mist mensen zijn die zonder verlichting rijden omdat ze teveel vertrouwen op de auto-stand van hun verlichting. Maar ook bij slecht weer of een laagstaande zon. Daarom kun je maar beter de auto-stand niet meer gebruiken nu we richting de herfst gaan.

Maar waarom dan vandaag?

Eigenlijk moet je het hele jaar door niet te veel leunen op de automatische stand van je verlichting, maar tijdens hartje zomer kom je er meestal wel mee weg. Er zijn dan maar weinig omstandigheden waarbij deze stand de mist (hah) in gaat: donker is donker en licht is licht. Richting de herfst en in de winter liggen de omstandigheden vaak wat genuanceerder: het zicht is slecht, maar het is wel licht. En dan raakt je automatische verlichting in de war.

Lees ook: De felle koplampen bij dikke Duitse auto’s gaan weer verdwijnen

Je kunt er de gewoonte van maken om altijd je verlichting aan te zetten als je vertrekt. Maar eigenlijk bedoelen we meer dat je er zelf scherp moet zijn en moet controleren of je verlichting wel werkt op de juiste momenten. Technisch gezien gebruik je de auto-stand dan niet, want je checkt zelf of ie z’n werk goed doet: het wordt dan de ‘doe maar een suggestie en dan kijk ik of je het wel goed doet’-stand.

En als mijn lampen altijd aanstaan?

Staat de verlichting van jouw auto altijd aan? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: bij sommige auto’s kun je het dimlicht (de ‘normale’ verlichting) aanzetten en nooit meer naar kijken. Soms kun je dat in de garage ook laten programmeren. Dit is dus prima. Een andere mogelijkheid is dat je dagrijverlichting aanstaat. De naam zegt het al: dit is verlichting voor overdag. Het is beter dan niets, maar is niet hetzelfde als het dimlicht van je auto.

Reacties

  • René heeft op 17 september 2024 geschreven:

    Tip voor iedereen.
    Je gewone verlichting altijd aan. Dat doe ik al sinds 1991. Dan val je op.
    Niet op automatische stand etc.
    En die domme dagrijverlichting is ook half onzin. Zeker als de bestuurder niet oplet. Brand in het donker de helft en achter niets.
    Dus doe met me mee.
    Al je verlichting aan. Dan val je op.

    Reageer
  • Us Heit heeft op 17 september 2024 geschreven:

    Die kerstverlichting is voor de leuk, maar niet voor de veiligheid. Gewoon altijd minstens dimlicht en ook altijd achterverlichting aan. Ik erger mij al jaren aan die nieuwe verlichting. Heel erg storend soms. En dan de steeds kleiner wordende knipperlichten, vooral bij sommige merken, zijn ze achter al kleiner dan een lucifer doosje.

    Reageer
  • devnurse heeft op 17 september 2024 geschreven:

    Iemand die in een auto met automatische verlichting rijdt en eigenlijk niet eens weet welke lampen er branden tijdens het rijden, is nou ook niet echt een volwaardig chauffeur te noemen m.i.
    Dat je vertrouwt op een automatisch systeem is te begrijpen, maar als ik bewust een auto kies met al die verschillende standen verlichting, zou ik wel eerst willen weten welke lamp aan gaat op welk moment. Het is tenslotte wel je eigen veiligheid.

    Als je een artikel als deze (en nog vele andere) nodig hebt om door te krijgen hoe je verlichting wel of niet werkt, moet je je afvragen of het wel verantwoord is om achter het stuur te zitten. Blijkbaar weet je dus niet of anderen jou kunnen zien en interesseert het je ook niet voldoende…

    Zoals in eerdere reactie door andere lezer aangegeven: dit had nooit zomaar goedgekeurd mogen worden, wetende hoe mensen omgaan met automatische apparatuur. Met vertrouwt er blind op dat altijd alles werkt; en aangezien dit ook zo wordt verkocht door de fabrikanten, zijn zowel fabrikanten als degenen die het goedkeuren medeschuldig aan leed dat hierdoor ontstaat.

    Reageer
  • Gert heeft op 17 september 2024 geschreven:

    Volledig met de voorganger eens.
    Ik gebruik het al jaren niet meer.
    Alleen een nadeel, zodra mijn auto voor de APK is geweest moet ik hem weer terug zetten.
    Zij zetten in de automatische stand.

    Reageer
  • Charlie heeft op 17 september 2024 geschreven:

    Volledig
    Helemaal en
    Ontzettend

    MEE EENS

    Reageer
  • Bert heeft op 17 september 2024 geschreven:

    Ze hadden die hele auto-stand en dan met name de dagrijverblindlichten noo.. eh NOOIT moeten goedkeuren. Ten eerste inderdaad het fenomeen dat in het artikel wordt beschreven, wat overigens niet komt doordat mensen teveel op de automatiek vertrouwen maar gewoon omdat ze niet nadenken, ten tweede omdat elke keer als je achter een auto rijd die onder een viaduct doorgaat je het leplazarus schrikt omdat dan de normale verlichting wordt ingeschakeld terwijl het lijkt alsof die remt! Ineens een volle bak rood licht, vooral met die nieuwe trend van een lange streep licht over de volle breedte, en ten derde omdat bij heel veel auto’s de dagrijverblindlichting veel en veel re fel is.
    Welke koekwaus dit in de EU destijds heeft goedgekeurd of zelfs maar heeft bedacht moeten ze direct met pensioen sturen.

    • Nooehnoo heeft op 17 september 2024 geschreven:

      Lol. Noo.. eh nooit

      • Marien heeft op 17 september 2024 geschreven:

        Tja ze hadden eigenlijk nooit de achterlichten mee laten doen ,bij mij werkt de automatische stand heel erg goed is niet zenuwachtig,ik bedoel aan uit etc maar beter was geweest zoals in mijn andere Scandinavische auto gewoon licht aan of als je zelf wilt handmatig uit

        Reageer
      Reageer
    • Alexander heeft op 17 september 2024 geschreven:

      Mijn achterlichten branden gewoon ook als mijn drl brand kan ik in t menu voor kiezen. Maar wat je zegt dat mensen niet nadenken heb je gelijk in. Velen hebben ook geen idee hoe alles werkt en hoe je het moet gebruiken. Weinigen lezen de handleiding.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)