Het is lastig voor te stellen voor de jongere lezertjes, maar de eerste Game Boys hadden géén schermverlichting. Als je een echte Pokémon-meester wilde worden (kracht, gedrevenheid en level-uppen), dan moest je onder een lampje gamen. Je kon een onprettig fel lampje voor je verjaardag vragen dat je op je Game Boy klikte, maar die lag tijdens de rit naar Frankrijk altijd achter in de auto als je hem nodig had. Dus zat er in het donker niets anders op dan het lampje in de auto aanzetten. Tot grote ontevreden van je ouders.

De meeste bestuurders hebben liever niet dat je de interieurverlichting aanzet tijdens het rijden. Velen beweren zelfs dat je een boete kunt krijgen als je rijdt met het plafondlampje aan. Maar is dat wel zo? Om het voor eens en altijd duidelijk te hebben of je een boete krijgt voor het rijden met de interieurverlichting, vroegen we de politie om toelichting. Het schijnt dat zij er wel het een en ander van weten. Wat blijkt: het mag gewoon, maar er zijn uitzonderingen.

Rijden met interieurverlichting aan, mag dat?

‘In principe is het niet strafbaar om de reguliere verlichting in een voertuig aan te hebben als je rijdt. Dit omdat het vanuit de fabrikanten voldoet aan de normeringseis. Wat echter wel strafbaar zou kunnen zijn en ook tot afleiding in het verkeer kan leiden, is zelf aangebrachte verlichting (denk bijvoorbeeld aan kerstverlichting in cabines van vrachtauto’s). Er moet dan ook wel sprake zijn van een onveilige situatie. Eventueel kan dan beboet worden op artikel 5 van de wegenverkeerswet’, meldt een woordvoerder van de politie aan TopGear.

Een andere goede reden om het niet te doen

Heb je de laatste tijd weleens in het donker in de trein gezeten? Is het je opgevallen hoe lastig het is om naar buiten te kijken als alle verlichting in de trein aanstaat? Dat effect heb je ook in de auto. De interieurverlichting weerspiegelt in de autoruit waardoor de bestuurder lastiger naar buiten kan kijken. Hoewel het dus zeker niet illegaal is om met de interieurverlichting aan te rijden, is het niet verstandig. Ze zijn zo gek nog niet, die ouders van je.

Advertentie

Reacties

 • Arend heeft op 31 december 2021 geschreven:

  Ik ben wel benieuwd of ik een decoratief led dingetje achter de achterruit mag hebben.. heb een banaan-led-ding op AliXP gekocht omdat ik een knalgele auto heb maar ging me pas later afvragen of dit wel mag überhaupt 😛

  Reageer
 • 90s kid heeft op 2 oktober 2021 geschreven:

  Pokemon bestond nog niet op deze versie van de fat Gameboy. Tetris dan weer wel.

  Reageer
 • Piet moenen heeft op 29 september 2021 geschreven:

  Ik hoor niet over nachtblindheid… Je ogen passen zich aan aan het donker. Door in licht te kijken wordt dit snel afgebroken en hersteld zich langzaam. Felle Straat en autoverlichting is dan ook zwaar irritant Vandaar veel wortels eten 😉

  Reageer
 • Captijn worst heeft op 29 september 2021 geschreven:

  In huidige autos heb ik er geen last van. Vaak baat bij. Als ik merk dat ik vermoeid raak, zet ik deze aan tot ik mogelijkheid heb om te stoppen voor een rust pauze! Want het licht zorgt er immers voor dat je hersenen het idee krijgen dat het dag is.

  Reageer
 • Jan heeft op 29 september 2021 geschreven:

  Flauwe kul
  In touringcars of personen busjes met passagiers is het verplicht

  • Jaapje heeft op 29 september 2021 geschreven:

   En waar haal je vandaan dat het verplicht is? Het is niet verboden tenzij het de bestuurder hindert, dat is toch iets anders.

   Reageer
  Reageer
 • Pascal heeft op 29 september 2021 geschreven:

  Dit was waarom mij vader het verbood om licht op de achterbank aan te hebben, vanwege het zicht naar achteren. Ik moet zeggen dat met onze huidige auto het licht zo in het plafond is verwerkt is dat het helemaal niet stoort in het donker.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie