‘Geen 50 meer, maar 30 kilometer per uur als standaard in de bebouwde kom. Dat voorstel van GroenLinks en SGP is aangenomen in de Tweede Kamer’, zo meldt de NOS zojuist. Er zullen nog wel plekken zijn waar 50 gereden mag worden waar dat kan, maar de standaard zal 30 km/u zijn. Nu is de standaard andersom: je mag doorgaans 50 rijden, een limiet van 30 geldt alleen waar dat wordt aangegeven.

Volgens minister Van Nieuwenhuizen is de nieuwe wet onnodig, omdat momenteel al op 70 procent van de wegen binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid geldt van 30 km/u. Het zou dus weinig toevoegen. Welke praktische invulling het voorstel krijgt, moet nog blijken. Verdere informatie over hoe, waar en wanneer de nieuwe maximumsnelheid komt, volgt dus nog.

30 binnen de bebouwde kom zou veiliger zijn

In maart dit jaar ging de maximumsnelheid op de snelwegen overdag omlaag van 120 en 130 naar 100 km/u. Nergens in Nederland mag je tussen 6:00 en 19:00 uur sneller rijden dan 100 km/u. Deze verlaging was een maatregel om de stikstofuitstoot te beperken. De maatregel om 30 als de nieuwe standaardsnelheid in de bebouwde kom in te voeren, is er puur voor de verkeersveiligheid.

Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en kinderen (of fietsende kinderen) zullen veel baat hebben bij de nieuwe snelheid, zo vindt GroenLinks-Kamerlid Kröger. Meer veiligheid voor fietsers en kinderen is natuurlijk altijd een nobel streven. We zijn benieuwd hoe het zich ontwikkelt – hopelijk worden er niet voor een hoop geld nieuwe borden geplaatst, terwijl er in de praktijk niets verandert.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear