(advertorial)

1. Aan welke eisen moet je auto voldoen?

Als je een auto gaat kopen, moet je eerst weten wat je budget is en wat je auto moet kunnen. Blijf hierbij wel realistisch; met een budget van €10.000 kun je geen auto met een vijfliter V8 kopen. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken wat voor motor je in je auto wil, maar staar je hier ook niet op blind. Er zijn genoeg andere dingen waar je naar moet kijken.

Hoe veel personen moet je normaal vervoeren? Als je een gezin hebt met vijf kinderen, is een Fiat 500 niet erg praktisch. Of ben je de trouwste klant van Ikea en haal je elke week een nieuwe Billy-kast? Dan moet je wel genoeg laadruimte in je auto hebben. Dit zijn allemaal dingen waar je naar moet kijken om de keuze voor het kopen van een nieuwe auto makkelijker te maken.

2. Moet je auto nieuw zijn of mag er al iemand in gereden hebben?

Belangrijk! Een occasion kan namelijk goedkoper uitpakken, maar een nieuwe ook. De aanschafprijs van een tweedehandsje is natuurlijk een stuk lager dan die van een nieuwe auto. Hierna draait het plaatje echter om. Op de lange termijn kun je namelijk fors meer kwijt zijn aan een occasion. Dit heeft te maken met onderhoudskosten, kleine gebreken die verholpen moeten worden en hogere brandstofkosten. De auto’s die al wat op leeftijd zijn, verbruiken over het algemeen meer dan de auto’s die net van de band komen rollen.

Daarnaast zijn er ook andere voordelen aan het kopen van een nieuwe auto. Zo kun je bij de aanschaf de auto exact naar je wensen afstellen. Je kunt zelf de opties, kleur en andere voorkeuren bepalen. Er kan ook een occasion op de markt zijn die geheel naar jouw smaak is, maar je moet maar net het geluk hebben dat je deze auto treft en dat juist die auto goed is onderhouden.

3. Houd je van exotisch?

Je hoeft niet per se een Nederlandse auto te rijden ‘Wat van ver komt, is lekker’, zeggen ze niet voor niets. Kijk bijvoorbeeld eens naar auto’s die hun leven buiten Nederland zijn begonnen. Je keuze wordt er niet bepaald beperkter (lees: makkelijker) op, maar wel een stuk leuker. In het buitenland worden namelijk veel modellen verkocht die in Nederland nooit te koop zijn geweest. Ben je toevallig fan van grote Amerikaanse klassiekers? Dan is een geïmporteerde auto de oplossing.

Wees niet bang, we weten dat deze auto’s niet altijd even betrouwbaar zijn. Als je de import-auto koopt bij een gerenommeerd Nederlands autobedrijf, kun je altijd terugvallen op de services en garanties van dat bedrijf. Zo sta je er, ook met het kopen van een geïmporteerde auto, nooit alleen voor. En als je hem zat bent, kun je hem ook gewoon weer inruilen.

4. Heb je een keuze gemaakt?

Oké, mooi. Nu is er nog een keuze die je moet maken, namelijk: waar haal je je auto? Dit is vooral een belangrijke vraag als je een occasion koopt. Ga je naar een autobedrijf of haal je de auto bij een particulier? Autobedrijven zijn er in verschillende vormen.

  • BOVAG Autodealers; dit zijn vaak officiële merkdealers. Zij verkopen zowel nieuwe als gebruikte auto’s.
  • BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven; dit zijn autobedrijven zonder formele verbintenis met een bepaalde fabrikant of importeur. Ze zijn wel aangesloten bij BOVAG en verkopen vooral occasions.
  • Universelen; dit zijn autohandelaren die vaak meerdere merken verkopen, met name occasions.

Heb je alle stappen doorlopen, maar ben je nog steeds niet helemaal zeker van je keuze? Kijk dan hier voor meer hulp bij het kiezen van je auto.

Advertentie
Meer
Advertentie