Het zal je maar gebeuren dat je zonder aanleiding aan de kant wordt gezet door de politie met de mededeling dat je auto een ongeldig kentekenbewijs heeft en dat hij ook geen geldig kentekenbewijs meer zal krijgen. Zo’n 400 Japanse importauto’s in de VS staat dat lot te wachten.

In Amerika gelden strikte regels over het importeren van auto’s uit het buitenland. Waar je hier met wat moeite een mooie rechtsgestuurde Nissan Skyline voor de deur parkeert, moet je daar in ieder geval wachten tot hij 25 jaar oud is. Twee bedrijven in Florida hadden dat geduld niet en vervalsten importdocumenten voor jongere auto’s.

De twee bedrijven importeerden zo’n 400 auto’s uit Japan. Het gaat met name om de bekende modellen zoals de Nissan Skyline GT-R (R32, R33 en R34), Nissan Silvia, Toyota Supra en Subaru Impreza. Ook zitten er wat minder bekende JDM-pareltjes tussen zoals de Toyota Chaser, Toyota Crown, Nissan Stagea en een Suzuki Carry.

Alle auto’s zijn smokkelwaar en zijn eeuwig illegaal in de VS

De lokale RDW betrapte de twee bedrijven en heeft alle chassisnummers van de auto’s die ze importeerden ongeldig verklaard. De unieke identificatienummers zijn nu aangemerkt als ‘smokkelwaar’ en mogen nooit meer worden geregistreerd in de VS. De 400 eigenaren hebben dus allemaal ineens een duur circuitspeeltje erbij.

Het is niet duidelijk onder welke voorwendselen de auto’s werden verkocht. Redelijkerwijs hadden de eigenaren – ongetwijfeld stuk voor stuk liefhebbers – kunnen weten dat hun auto’s niet legaal zouden zijn in de VS. Hoe dan ook blijft het zuur.

Eén exemplaar destijds verkocht voor 61.000 euro

TheDrive vond een van de Skylines terug in een oudere veiling van RM Sotheby’s. In 2017 ging de R34 voor omgerekend 61.000 euro naar de volgende eigenaar. Ook deze auto mag dus niet meer de openbare weg op. De enige optie lijkt om de auto’s te exporteren naar andere delen van de wereld, waar de chassisnummervloek niet geldt.

auto's stonden op de brandende Felicity Ace

Zo zag de binnenkant van de gezonken Felicity Ace eruit

Een rondleiding door een soortgelijk schip

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear